Gurin, Lupu şi Filat! În ce relaţii sunt cei trei?

Pe unul îl cunoaşte încă din anii de studenţie, iar cu altul a lucrat împreună. La primul apreciază cum a evoluat pe plan politic, iar despre celălalt spune că este un om de cuvânt. Unul i-a propus să fie şef la Procuratura Generală, cu celălalt, însă, a discutat dacă să accepte sau nu.

Vorbim despre actualul procuror general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, şi relaţiile sale cu fostul premier Vlad Filat, dar şi cu fostul preşedinte al Parlamentului Marian Lupu. Despre aceasta Gurin a vorbit într-un interviu pentru ipn.md, informează UNIMEDIA.
Gurin, Lupu şi Filat! În ce relaţii sunt cei trei?
Lupu, Gurin și Filat (Colaj: UNIMEDIA)

"Cu domnul Filat ne cunoaştem de foarte mult timp, chiar din tinereţea „fragedă”, când aveam acelaşi statut simplu, şi drag mie – de studenţi la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Am avut tot timpul o relaţie bună, dar nu una foarte apropiată. Am comunicat şi după finalizarea studiilor, nu am avut tangenţe profesionale, dar niciodată nu ne-am întors spatele. Este un om pe care îl respect, apreciez modul în care a evoluat politic", a declarat Gurin.

Cât despre şeful democraţilor, Marian Lupu, procurorul general spune că este un politician abil şi un om de cuvânt. „Cu domnul Lupu am avut o relaţie profesională bună în scurta perioada de timp cât am lucrat împreună. După ce am plecat din funcţia pe care o deţineam, nu am mai comunicat foarte intens. Dar, consider că este un politician abil, un om de cuvânt şi am toate motivele să cred că atunci când mi-a propus să candidez la funcţia de procuror general a făcut-o cu onestitate şi în dorinţa de a susţine reformarea instituţiei", a subliniat Corneliu Gurin, adăugând că speakerul nu a avut nicio imixtiune în activitatea Comisiei de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general.

Şeful Procuraturii Generale spune că a acceptat să ocupe această funcţie doar după ce a discutat cu mai multă lume, inclusiv cu fostul premier Vlad Filat. Totodată, Gurin regretă că fostul ministru al Justiţiei Vitalie Pîrlog nu s-a bucurat de susţinerea parlamentarilor atunci când Comisia specială l-a propus la conducerea PG.

"Regret neacceptarea de către fracţiunile parlamentare a candidatului selectat prin concurs, domnul Vitalie Pîrlog. Dumnealui are o experienţă bogată şi a surprins plăcut prin modul profesionist în care s-a prezentat în cadrul concursului, are viziuni foarte bune şi moderne privind activitatea Procuraturii şi a avut cea mai bună prestaţie dintre toţi candidaţii care s-au prezentat la concurs. Eu cred ca s-a făcut o greşeală atunci când s-a reacţionat foarte rapid şi nu s-au verificat mai întâi argumentele comisiei, dosarul şi prestaţia candidatului respectiv. Marian Lupu înţeleg a discutat cu el, i-a prezentat situaţia şi au convenit că în acele condiţii nu avea sens să mai propună plenului Parlamentului candidatura respectivă. A urmat o discuţie la care m-a invitat preşedintele Parlamentului şi mi-a propus să candidez pentru funcţia de procuror general, mi-a prezentat argumentele sale. Am cerut timp de gândire şi abia după ce am discutat cu mai multă lume, inclusiv cu domnul Vlad Filat, am acceptat să fiu desemnat", a conchis Gurin.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub