ora: 09:40, 13 iun 2014 7013
Autor: Cristina Buzovschi

Ghimpu vrea referendum


Ghimpu vrea referendum
Mihai Ghimpu, președintele PL
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, consideră că este necesară organizarea unui referendum național prin care cetățenii să decidă soarta autonomiei Găgăuz-Yeri. Liberalul spune că găgăuzii nu au dreptul să dețină „stat în stat” și că autonomia le-a fost acordată prin presingul Moscovei, transmite UNIMEDIA.
 
„Noi i-am prea alintat. Au stat în stat. Li s-a dat ceea ce nu meritau. Găgăuzii sunt doar un grup etnic și nu au dreptul la autonomie. Moscova a presat conducerea de atunci și le-a fost acordată autonomie”, a punctat liberalul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune.

„Eu cred că noi trebuie să facem referendum național, la nivel republican, și să decidă poporul dacă au dreptul găgăuzii la autonomie. Iată aici trebuie referendum”, consideră liderul PL.
 
Mihai Ghimpu condamnă ultimele evoluții din autonomie și că bașcanul a încercat să șantajeze Chișinăul, anunțând că Găgăuzia își va declara independență dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere. 
 
„Vedeți unde am ajuns? 100 mii de găgăuzi să ne decidă soarta noastră, unde să trăim și cu cine să trăim. Iată ce înseamnă lipsa noastră de demnitate”, a accentuat președintele PL.
 
UNIMEDIA precizează că deputații PL propun și excluderea bașcanului Găgăuziei din componența Cabinetului de Miniștri. Propunerea însă nu este agreată de majoritatea de la guvernare.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -17 (25)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ghimbu si ideila sale de doi bani .De cind tin minte numai vorbe si nici o data un efect pozitiv la tot ce spui tu acolo ,AR fii bine un referendum,dar ar fi bine si sal faci sal organizezi,aaaaa da am uitat ca tu nu prea capacitatile mintale
 • +19 (23)
  Este foarte corect.
  Sunt convins că poporul va decide clar desfiinţarea acestei SUBVERSIUNI RUSEŞTI CAMUFLATE SUB AŞA-ZISA identitate găgăuză ... R U S O F O N Ă
  Găgăuzii sunt nişte colonişti DEZNAŢIONALIZAŢI localizaţi în nişte sate.
  • -3 (11)
   Ca sa nu se intample ca in Lugansc si Donețc,trebuie de debarasat de Transnistria si de gagauji.De pus frontiera si de-i trimis mai departe. Acestea stopeaza cursul european. Asta si va fi frontiera UE. Apoi de educat pe popii de la Balti, pe alde Dodon si Hărbuz.Pe urma cand se va linisti situatia in Ucraina si ei n-au sa aiba sustinere ruseasca,in genunchi au sa se ceara inapoi.
   • +8 (8)
    Si daca se supara pensionarii alolingvi de la Telecentru si cer independenta? Le dai si lor?
    De unde apareti cu ideile astea crete?
  • +3 (5)
   Iata aici il sustin 100% sa vezi cum se linistesc.
 • -13 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  In 91 ghimpu zicea ca transnistrenii nu trebuie sa aiba dreptul la limba rusa ca a doua limba oficiala in regiune, si a rezultat in pierderea transnistriei. Acum ghimpu vrea sa pierdem si gagauzia.
  Despre intrarea Moldovei in UE nu vrea referendum, pentru ca dupa spusele lui, poporul e prea prost ca sa decida vectorul. Dar despre provocarea gagauziei el vrea referendum.
  • +12 (18)
   si vrei sa spui ca el e vinovat ca transnistria s-a rupt de noi?nu uita ca omul asta si-a pierdut fratele ca cururile noastre sa poata visa bine merci la europa. Transnistria nu exista si nu a existat vreodata, e doar obiect de santaj si atat.Daca maine pleaca armata rusa de acolo, oamenii aia n-o sa aiba nimic impotriva integrarii europene
   • +10 (12)
    Teritoriul din stânga Nistrului nu „s-a rupt de noi”, ci ne-a fost invadat (de voluntari cazaci și gardiști pro-ruși veniți din toate colțurile fostului URSS) la comanda Moscovei. (Da, arme erau pe loc, dar soldați - nu prea.) Tot Moscova a avut grijă să intervină când acele forțe clandestine nu mai făceau față! Când a fost recuperată Tighina, Elțîn l-a sunat personal pe Snegur și l-a amenințat că dacă nu ne retragem ne bombardează țara! După asta, populația locală a fost sistematic persecutată sau îndobitocită (în funcție de tăria de caracter a indivizilor vizați). Să ținem minte asta!
  • +15 (17)
   RUSA este limbă oficială în RUSIA
   MOLDOVA ESTE ŢARĂ ROMÂNEASCĂ -nu rusească
   Aşa că nu avem nevoie de rusisme ca să ne încalece.
  • +8 (14)
   Acum in Transnistria avem 3 limbi oficiale: moldoveneasca, rusa si ucraineana.
   Am fost de curand in Transnistria, am incercat sa vorbesc romana/moldoveneasca la "vama" - nu m-a inteles nimeni. Am fost si pe la "sovetul" din Dubasari - acelasi rezultat.
   Sa nu mai vorbim de scolile cu predare in grafie latina.
   |
   De unde te informezi, apropos? Seamana izbitor de mult cu pozitia propagandei rusesti
 • +10 (16)
  are dreptate, cu ce ocazie niste venetici pretind la ceva, sa ne dicteze noua ce sa facem, sa ne interzica limba si nu numai
 • +12 (16)
  Din pacate are dreptate Ghimpu, la noi care cum s-a trezit altceva decat moldovan/roman a cautat sa e desparta cu ajutorul rusilor si sa ne santajeze intentiile spre vest.Si cand aud ca tinerii militeaza pentru unirea fireasca cu Romania, toti sar in sus ca arsi.Dar rusia poate anexa teritorii si poate ataca tari fara sa fie fascista.Numai romanii is fascisti cand vor sa stea toti la olalta
  • +13 (17)
   Rusia este ultra-fascistă.
   Fasciştii nu ne-au făcut nimic nouă românilor.
   RUŞII ne-au ocupat, exilat, ucis bunicii şi străbunicii.
   • +10 (12)
    Da, asta vreau sa spun Verdict. Noi stam sa calculam care e mai prieten cu noi, o tara care ne-a umilit, deznationalizat si dezradacinat si o tara care si cand a dus-o greu a gasit resurse sa ne ajute. Si vorbesc de ajutor fara sa dam nimic in schimb. Cat am platit noi pt gazele rusesti si pentru ca ne cumparau ei 2 sticle de vin?Da astea nu le vad mancurtii ca ei se uita in gura la Lupu si dau aprobator din cap la orice guita el
   • +8 (10)
    Fascistii nici nu prea aveau cum, ei isi vedeau de Abisinia, Yugoslavia si Albania sub conducerea lui il Duce Mussolini.
    Uite nazistii da, ne-au impartit tara impreuna cu bolsevicii in 39-40. De acolo si restul relelor care au urmat
 • -3 (7)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +5 (7)
   daca vorbesti de curve,atunci spune-mi si mie te rog,Formuzal este prietenul lui Filat,s-au a lui Ghimpu??
   Ghimpu are dreptate.
   • -4 (6)
    Daca nu era prietenul lor, statea demult la racoare.
 • -6 (16)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ghimpu tace si cind Rogozin merge prin Chisinau in Tiraspol la parada militara de 9 mai.
  -
  Pe cine credeti ca vor sa omoare transnistrenii cu armele lor, pe care le etalează la parade? Nici un căscat din parlament nu a deschis gura sa ceara ca rogozin sa fie declarat persoana non-grata.
  -
  Romania si Ukraina îi inchid aerul, da in Moldova, a cărui dușman el este, rogozin e pasăre liberă.
  -
  Ghimpu tace.
 • 0 (0)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +3 (9)
  Ghimpu dovedeste inca odata ca e singurul om cu bine care vrea sa ia atitudine dintre restul scavilor rusiei care ne conduc.
  • -5 (15)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Da cînd rogozin se plimba pe la Tiraspol el nu a vrut sa demonstereze nimic, da?
   -
   Aduc aminte, ca anume din gura lui Rogozin au sunat ameninntari directe cu război la adresa Moldovei.
 • -5 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Si inca ceva:moldovenii nu au venit la ruferendum pentru a decide daca sa aleaga poporul presedintele sau nu, dar de statutul gagauziei, omul simplu in general nu se intereseaza.
  -
  Cum isi inchipuie sa scoata el la alegeri mai mult de 30% cu asa ocazie?
  • +5 (7)
   Pe Rogozin nici ma-sa nu-l baga in seama, un alcoolic impulsiv si atat.
   • -3 (9)
    Nu are importanta daca e alcoolic sau nu. El este persoana oficiala, si transmite mesajul Moscovei cu asa actiuni.
 • +2 (8)
  D-le Ghimpu, nu aveti nevoie de referendum pentru a desfiinta UTA, gasiti voturile necesare in parlament si la treaba, voturile noastre din alegeri va permite sa faceti asta. In cazul in care nu se gasesc voturi atunci faceti referendum.
  P.S. Cand sa infiintat UTA nu sa facut nici un referendum in sustinerea acestei regiuni pentru autonomie, asa ca aveti dreptul sa declarati UTA ilegala!

  Sunt cetățean activ
  • +6 (8)
   care voturi in parlament?? ieri s-a pus la vot iesirea din CSI si pro au fost numai deputatii PL. acolo toti sint slugoi vanduti,numai poporul poate decide direct.
   • +1 (1)
    ...in continuarea ideii "acolo toti sint slugoi vanduti"... Da nu luati in calcul, ca dupa 30 noie.poate aparea un nou "alians" (vorba lui Vladimir Nicolaevici), care sa "puie capac" pe directia UE ? Poate doar sa se teama de "un mic maidan", dar la prima etapa, sa lungeasca acest proces pina la crearea bunastarii (cum zicea unul din liderii AIE)in satele noastre ca si in acelea din UE... Da asta stim cind poate fi... cu coruptia de la noi...
 • +3 (5)
  Nu stiu daca propunerea aceasta a lui Dnul Ghimpu este buna, dar Pl trebuie sa ridice profesionalismul, in special in domeniul economic. Acest bloc, Dnul Ghimpu in partidul in care sinteti Sef este slab. Aceasta este rau, fiindca, PL poate sa fie un partid puternic de opozitie si cu credibilitate in fata poporului, in timp ce PCRM este slabit de luptele interne. Si nu uitati sa faceti tot posibilul ca mai putin sa se fure, inclusiv sau in primul rind cei din partidul Dre! Succese sa aveti, ca poate si poporul va avea ceva succese, fiindca nu mai stie pe cine sa mizeze!
 • +2 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (3)
  si crimea cum a fost anexata de rusi nu tot cu referendum ! ei isi decid soarta proprie nu a tarii ! ghimpu doar profita
 • +3 (3)
  D. Ghimpu aveţi perfectă dreptate! Coducerea de atunci nea vîndut ruşilor! Şi în privinţa Transnistriei tot aşa ar trebui de procedat nu cum le vine ruşilor în cap! Noi suntem stăpînîi acestei tări!
 • 0 (2)
  Nu se va intimpla nimica daca,va fi Referendul ca,Moldova sa fie integra;de ce?;da de aceea ca,in Moldova sint peste 350 mii de ucraineni si tot atitea,rusi dar,vede-ti voi,gagauzii cu 126 mii de gagauzi,le-u dat autonomie dar,porcului nu-i da-i glod,ba chiar ii da-i,tot una porc ramine,si tot ruma.Sint mai mult ca precis,gagauzii peste vre-o 10-15 ani,vor disparea ca gagauzi.Ghimpul,nu are ce perde,el spune drept cind,zicea la o emisiune-AU GRESIT CIND,LE-U DAT AUTONOMIE,credeau ca,gagauzii sint un popor dar,ei duc tara Moldova in directie gresita;socot ca,cecea ce fac gagauzii,Guvernul trebue sa-si caute de treaba si sa le dee pace;ei se vor distruge singuri pe ei,ca popor.

  Sunt cetățean activ
 • +4 (4)
  GHIMPU are dreptate, atatea privilegii si legi le-am dat gagauziilor! Prea mult!

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  deacord
  facem
 • +1 (1)
  Ghimpu bravo!!!
  Sa stiti ca sportivii va sustin
  Daco o fi nevoe ridicam gloate de haiduci!!!
 • 0 (0)
  Un astfel de referendum este foarte posibil sa aiba castig de cauza si sa puna punct odata pt totdeauna fostei politici a URSS in domeniul minoritatilor nationale.Concepute in modelul leninis-stalinist al "natonalitatilor conlocuitoare" asta inseamna conceptul lui "divide et impera",Un astfel de concept este si juridic incorect, si moral.De aceea s-a dovedit intotdeauna periculos si hegemonist doar pentru marile puteri.
 • 0 (0)
  Impreuna cu PL sa salvam Moldova de talibani separatisti gagauzi rusofoni tigani si comunisti socialisti...

  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA