ora: 07:43, 09 dec 2014 16008
Autor: Cristina Buzovschi

Ghimpu dezvăluie principiul de partajare a funcțiilor în viitoarea alianță


Ghimpu dezvăluie principiul de partajare a funcțiilor în viitoarea alianță
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Principalele funcții de conducere în stat, dar și portofoliile ministeriale vor fi partajate după practica europeană. Astfel, partidul din cadrul viitoarei coaliții de guvernare, care a obținut cele mai multe mandate, va avea dreptul să aleagă primul instituția pe care o va dirija, după care va veni rândul celorlalte două partide, în ordine descrescătoare.
 
Totodată, partidele din coaliție va trebui să agreeze o modalitate de alegere a șefului statului pentru ca în 2016 țara să nu ajungă din nou în impas. Probleme cu alegerea Guvernului și președintelui Parlamentului nu se prevăd. În ambele cazuri, majoritatea parlamentară deține cele 51 voturi necesare.

Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, transmite UNIMEDIA.
 
„Avem trei funcții în stat: premier, președinte de Parlament și președintele țării. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem așa: să aplicăm practica europeană. Cel care a obținut cele mai multe mandate - alege primul, pe urmă al doilea și al treilea. La fel și cu ministerele: În primul rând va fi acceptul de a merge pe cale europeană. Începem cu criteriile și apoi repartizăm ministerele. Cu principiile și valorile noi le-am îndeplinit deja, ajunge”, a menționat liderul PL.
 
Una din probleme care necesită soluționare este stabilirea unui mecanism funcțional pentru alegerea șefului statului.
 
„Pentru a evita problemele pe care le-am avut cu alegerea președintelui, vrem să fie hotărâte mecanismele ca să nu fie ca anterior că lăsăm și când se ajunge că trebuie ales, să începem iar: „of, of”. Să hotărâm, să votăm și să semnăm. Când vine timpul, problema deja să fie rezolvată și să nu intrăm în criză”, a subliniat Mihai Ghimpu.
 
Totodată, liberalul s-a referit la instituțiile de drept, care potrivit lui trebuie să fie reformate până  la capăt și să devină independente din punct de vedere politic. De aceea, PL nu va cere o instituție de forță în subordonare.
 
„Noi acum trebuie să ne așezăm și să vedem cum să reformăm instituțiile ca să aducă folos, dar să nu le avem doar la număr. Atunci am insistat ca Procuratura să revină PL. O dată ce instituțiile nu sunt independente, aparțin cuiva, nu pot aparține toate unuia sau altuia. Lucrurile nu s-au schimbat. Înseamnă că trebuie să adoptăm altă lege și să facem reformă. Instituțiile de drept trebuie să fie independente, să nu depindă de niciun partid politic. Noi vom insista asupra reformei, nu ca instituția să revină PL-ului. Instituțiile să revină la locul în care se cuvine într-un stat de drept și democratic”, a conchis politicianul.
 
Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Formațiunile au delegat reprezentanți în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană. 

Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Menționăm că partidele pro-europene au împreună 55 de mandate, iar opoziția PSRM-PCRM are 46.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +6 (14)
  Dati functia de procuror general unui neamt suedez francez si nu va mai jucati dea Elvetia sau Danemarca... principii si valori... partajari e.t.c. kkt
  Intre voi de voi no iasa nimic.
  • -6 (14)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Gjimpu mereu a fost mai impulsiv si mereu s-a dat in declaratii pereventiv.
   Eu zic ca mai este de asteptat, stiti cum e: graba strica treaba.
   Coalitia e formata, asteptam declaratiile oficiale
   • -7 (15)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Nu cred c-ar fi ok sa fie repartizate dupa numarul de mandate functiile, dar dupa reusitele din acesti ani de guvernare care au trecut.
    Pentru ca daca sa ne uitam, unele partide au crescut considerabil in acesti 4 ani, iar altele un pic au scazut...
    Deci, aici se reflecta increderea poporului pentru un partid sau altul
    • -9 (13)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Sunt de aceiasi parere si eu.
     Uite Democratii au crescut cu 25 % comparativ cu rezultatele din 2010, deci cu 4 mandate mai mult vor avea.
     Sa se fi urmarit o asa crestere la toate partidele din coalitie, era poate alt fel acum cu mai putine intrebari

     Sunt cetățean activ
     • +6 (8)
      25% = vreo 25 milione de euro investiti in campanie. Se merita? Ce vor face acum, cum isi vor recupera banii?
      • -11 (13)
       Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
       Esti prea materialist, nu as crede ca tot se cumpara si se vinde. Mai ales voturile oamenilor. Tu probabil dupa tine ai dedus aceasta idee...
       N-ai fi cumva Sokialist ? :D :D :D
       • +5 (7)
        si matale esti detectiv? si-a zis omul parerea...
        • -10 (12)
         Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
         Hunk, exagereri enorm, este raport la CEC pe suma cheltuita, si apropo nu PD-ul este partidul care a cheltuit cei mai multi bani, dar asta mai putin conteaza, important e faptul ca anume cresterea pe care a inregistrat-o PD inclina balanta astfel incit sa fie posibil continuarea cursului European al tarii

         Sunt cetățean activ
         • -10 (12)
          Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
          Cit despre partajarea functiilor mai putin ma intereseaza, important ca oamenii numiti sa de-a cel mai inalt randament, unii din ei care au rezultate notabile ar trebui sa isi continuie munca si ma refer aici la Vasile Botnari, la Pavel Filip, astia intradevar si-au facut treaba constiincios.

          Sunt cetățean activ
          • +6 (6)
           Vrei sa spui ca s-a schimbat ceva la Ministerul Transportului de cand a revenit dermocratilor? Nimic! Ministru nu poate rezolva intrebari esentiale, proiectele nu sunt duse pana la capat... Un oarecare Vicol ( nu incurcati cu fostul sef de la Fisc) rezolva intrebarile cu "otkatu" , cine castiga tenderile s.a. Trist... Dar asta-i realitatea, oameni buni...
     • -6 (6)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      buna incercare domnule Lupu...
 • +5 (11)
  Principii si Valori ??? lasca stim deja
  • -5 (9)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Principii fara valoare. A considera ca PD, plin de nesimtiti cu prestanta, este intruchiparea corectitudinii si a consecventei, e ca si cum ai spune ca Satan e uman.
 • +5 (11)
  Si care-i diferenata de data trecuta? Nu tot asa a fost?
 • +3 (7)
  Racul,broasc si o stiuca,...... s.a.m.d.
  Sacul a fost golit in timpul guvernarii trecute de aceiasi fauna politica si,pestele va ramine cu promisiuni europene.
  Da! Si vor repeta incontinuu,reforme,reformare,reforma,etc.
  Pestii vor astepta,ca doar de la independentsa asteapta!
  Iar papagalii din fauna presei si mijloacelor de indobitocire a pestelui(masele),vor face ceia ce au facut.Au facut Mu....!
 • -9 (15)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  I-am apreciat cumpatul. Sper ca deschiderea spre oameni, in speta spre categorii de populatie din ce in ce mai tumefiate de putinism, sa devina o grija speciala. E vremea faptelor! Sa invete la gat juvatul rus cum se dezleaga. Coloana vertebrala, minte luminoasa, strategica, poltica economica sa existe. Toleranta zero fata de coruptie si separatism. Stat de drept, Justitie pentru toti si niciun cardaslac. Cu intoxicarea mediatica, cu tradatorii de neam si tara ce vor face? Or, se stie, ca anume popimea fariseica a afuriseniei Markel au iudit cu steaua, din poarta in poarta, in numele tatucului Putin, Zinaiudei si fiului nebun Dodown, duhorii paradisului Rasist. In fond, de aici incolo, orice zi va fi o lupta.
 • -7 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Vreti sa vedeti fata adevarata a lui Ghimpu&nepotu;? Sa-i dam Procuratura, atunci o sa vedem cine sub cine doarme. Chiar astept))) sau ministerul justitiei, sau MAI...
  • +4 (4)
   chiar vreau sa vedem asa un experiment, sa ne convingem ca toti 3 is impotenti... (mai stii, poate va reusi sa faca treaba buna!?)
  • +6 (6)
   tu nu ai inteles ca procuratura si justitia trebuie sa fie independente , sa fie elaborate legi , iar partidele toate sa respecte si sa intareasca independenta justitiei . Ca sa fie in regula procurorul general trebuie sa fie un cetatean strain dintr-o tara nordica - vestica , sa aplice cu strictete normele europene fata de toata lumea . Nu ne putem permite alte experimente , altfel in 2018 vom canta " Vstavai strana ogromnaia " . As mai aduce din strainatate un ministru al justitiei , unul al finantelor si macar un judecator sef la CSM .Un ministru al transporturilor ca sa construim intr-un ritm rapid autostrazi pana la Leuseni si Ungheni . Asta as vrea sa ne aduca Mos Craciun !
 • +4 (4)
  Eu le-aş da comuniştilor Curtea de conturi şi Procuratură. Şi nu văd în aceasta nici o "politică".
 • +3 (3)
  Alegeri contraversate,bani perduti,minciuni,promisiuni desarte,etc....si la urma ne-am ales cu degetu in cur.In guvern vom vedea iarasi aceleasi mutre odioase-Candu,*pelencuta*,Efrim,...nici nu vreau sai enumar pe toti ca imi este greata. In Parlament iaras PD in frunte cu 2 functii de conducere-Corman(spicher) si vice spicher(poate Ploha) si asa mai departe.Si uite asa macar eti lumea'n cap si ....

  Sunt cetățean activ
  • -12 (14)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Si ce bre nu iti place tie Candu?? ori nu iti place ca a reusit sa reduca pretul la gaz ??, fii mai realist oleaca, in general astia din PDM in mandatul trecut au fost cei mai prefosmanti, si asta o spun cifrele, rezultatele si chiar oamenii.

   Sunt cetățean activ
   • +5 (5)
    hai lasa tu cu Candu tau , doar nu crezi ca el a reusit saa scada pretul la gaz ? daca ar fi sa ne documentam mai mult si sa cunoastem adevarul scaderii pretului cu cinci lei , atunci o sa vezi ca la mijloc e ceva ce miroase a tradaare . Rusii nu dau nimic gratis , asta asaa ca sa stii si sa nu te ambalezi asa rau , dupa fiecare luare de pozitie . E dreptul fiecaruia sa-si spuna pasul si e dreptul fiecaruia sa-l paalca sau nu pe Candu . Nu crezi ?
   • -6 (10)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Mai schimba placa, mai aplau-dacule pulberos al "performantelor" de trei zambile ale PD. Altceva nu stii: "cifrele..." Care cifre? Ca tinta masinariei de prafuit era de 35. Iar Candu, finul cel priceput, iata, sa actioneze cu procura in numele nasului, fapt condamnat la Amsterdam, nu are ce cauta nici macar la Economie. Asa ca dealu-i deala si valea-i vale...Fara imbecilizare1
 • +2 (4)
  LIDERULUI LIBERAL
  Un an şi jumătate ai ocupat
  Posturile cele mai înalte-n stat.
  Ce-ai făcut? În linii mari, fără detalii,
  Ai pus o piatră şi ai dat torbe de medalii.
 • -4 (10)
  Слушал недавно этого человека.
  Диву даешься, насколько он ограничен во всем.
  Логика и стиль изложения мысли - нулевые.
 • +3 (3)
  Iarasi lau facut pe Filat, el urmeaza sa aleaga primul, deci de alege functia de prim ministru va trebui sal innainteze pe Leanca-de nul innainteaza risca scindarea partidului, fiind invinuit ca nu se tine de cuvint si vrea functie. Daca alege presedinte de parlament cu persoana sa in postura, aceleas consecinte. Functia de procuror, curtea de conturi, magistratura, CNI, CNA, ANRE, BNM si curtea suprema toate se anunta depolitizate, deci ramin cu aceiasi sefi pina la expirarea mandatelor,toti ,,prietenii" lui Vlad, numai nu Filat. Ramin ministerile si agentiile din care PLDM ii revin 4 din 10. Dupa numirea lui Leanca prim ministru, iar cineva din PD presedinte de parlament vor incepe si lupta cu marea coruptie si cine credet ca va fi jertva sacra....corect Filat, nu intimplator sau trezit PROCURORII cu BEM iar Curtea Constitutionala la pus pe Filat la murat cu mirodenii. Unde nu sar indrepta Filat in fata ii sta sirma ghimpata.
 • +1 (1)

  DACA SE VREA INTR-ADEVAR SCHIMBARE IN DOMENIUL JUSTITIEI AR TREBUI PRELUATA PRACTICA RECENTA A UKRAINEI: ANGAJAREA UNOR SPECIALITI STRAINI, PERSOANE INTEGRE, INCORUPTIBILE.
  SUGESTIILE MELE AR FI:
  1.MONICA MACOVEI;
  2.MIKHAIL SAAKASHVILI;
  3.LAURA CODRUT COVESI;
  4.... CONTINUATI....
  CRED CA SI UNII SPECIALISTI CU EXPERIENTA SI REPUTATIE DIN ELVETIA, GERMANIA, FINLANDA, SUEDIA, DACA AR DORI SA FACA VOLUNTARIAT LA NOI, AR FI BINEVENITI.
  NU EXISTA LA MOMENT ALTA SOLUTIE PENTRU LUPTA CU HYDRA CUMATRO-NEPOTEASCA DE LA NOI. UKRAINENII AU TAIAT NODUL FARA MULTA BILBIALA, NOI CE ASTEPTAM?
  SA MAI TREACA VRE-O 10 ANI PINA AJUNGE SI LA NOI???
  SA VEDEM DACA "PRO-EUROPENII" NOSTRI INTR-ADEVAR VOR REFORMA SAU VOR SA CONTINUIE MIMAREA REFORMELOR.
  DACA NU FAC REFORMA IN JUSTITIE, FOARTE DEGRABA ISI OCUPA LOCURILE LINGA ROSCA, IAR UNII NU DEPARTE DE BECIURILE DE LA CRICOVA UNDE ISI INTIMPINA PRIETENII SINCERI!
  • 0 (0)
   coruptia nu se combate de sus ia se respinge de jos din societate, nu da mita iar cind primesti cadouri vezi de ce o faci. Lupta cu coruptia fara o pressa libera e doar o imitare, nici o 100 de Macovei nu vor schimba nimic atita timp cit nu se va schimba principiul de numire si promovare in functii.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA