Citește toate știrile la acest subiect

Ghimpu dezvăluie principiul de partajare a funcțiilor în viitoarea alianță

Principalele funcții de conducere în stat, dar și portofoliile ministeriale vor fi partajate după practica europeană. Astfel, partidul din cadrul viitoarei coaliții de guvernare, care a obținut cele mai multe mandate, va avea dreptul să aleagă primul instituția pe care o va dirija, după care va veni rândul celorlalte două partide, în ordine descrescătoare.
 
Totodată, partidele din coaliție va trebui să agreeze o modalitate de alegere a șefului statului pentru ca în 2016 țara să nu ajungă din nou în impas. Probleme cu alegerea Guvernului și președintelui Parlamentului nu se prevăd. În ambele cazuri, majoritatea parlamentară deține cele 51 voturi necesare.
Ghimpu dezvăluie principiul de partajare a funcțiilor în viitoarea alianță
Mihai Ghimpu, președinte PL (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău, transmite UNIMEDIA.
 
„Avem trei funcții în stat: premier, președinte de Parlament și președintele țării. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem așa: să aplicăm practica europeană. Cel care a obținut cele mai multe mandate - alege primul, pe urmă al doilea și al treilea. La fel și cu ministerele: În primul rând va fi acceptul de a merge pe cale europeană. Începem cu criteriile și apoi repartizăm ministerele. Cu principiile și valorile noi le-am îndeplinit deja, ajunge”, a menționat liderul PL.
 
Una din probleme care necesită soluționare este stabilirea unui mecanism funcțional pentru alegerea șefului statului.
 
„Pentru a evita problemele pe care le-am avut cu alegerea președintelui, vrem să fie hotărâte mecanismele ca să nu fie ca anterior că lăsăm și când se ajunge că trebuie ales, să începem iar: „of, of”. Să hotărâm, să votăm și să semnăm. Când vine timpul, problema deja să fie rezolvată și să nu intrăm în criză”, a subliniat Mihai Ghimpu.
 
Totodată, liberalul s-a referit la instituțiile de drept, care potrivit lui trebuie să fie reformate până  la capăt și să devină independente din punct de vedere politic. De aceea, PL nu va cere o instituție de forță în subordonare.
 
„Noi acum trebuie să ne așezăm și să vedem cum să reformăm instituțiile ca să aducă folos, dar să nu le avem doar la număr. Atunci am insistat ca Procuratura să revină PL. O dată ce instituțiile nu sunt independente, aparțin cuiva, nu pot aparține toate unuia sau altuia. Lucrurile nu s-au schimbat. Înseamnă că trebuie să adoptăm altă lege și să facem reformă. Instituțiile de drept trebuie să fie independente, să nu depindă de niciun partid politic. Noi vom insista asupra reformei, nu ca instituția să revină PL-ului. Instituțiile să revină la locul în care se cuvine într-un stat de drept și democratic”, a conchis politicianul.
 
Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Formațiunile au delegat reprezentanți în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană. 

Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Menționăm că partidele pro-europene au împreună 55 de mandate, iar opoziția PSRM-PCRM are 46.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI