(galerie foto) „Suntem diferiți și aceasta contribuie la bunăstarea societății noastre”. Festivalul „Moldova Pride - 2017” a fost lansat la Chișinău

În ajunul Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, comunitatea LGBT a lansat la Chișinău Festivalul „Moldova Pride - 2017”. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității, activiști civici, precum și reprezentanți ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Suediei și Olandei.

Aceștia și-au reiterat sprijinul pentru comunitatea LGBT din Moldova, în special, şi pentru drepturile minorităţilor sexuale, în general.

„Sunt foarte recunoscătoare și mândră să particip la deschiderea festivalului „Moldova Pride - 2017”. Credem ferm în dreptul fiecărei persoane de a-și trăi viața fără discriminare sau violență, de aceea Suedia este un avocat puternic pentru drepturile LGBT în lume, la fel și în Republica Moldova. Cu părere de rău astăzi multe persoane continuă să trăiască cu frică din cauza lipsei de toleranță în societate. Drepturile persoanelor LGBT sunt drepturi ale omului, nici mai mult, nici mai puțin, așa că fiecare are dreptul să trăiască o viață fără frică”, a conchis ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller.

Reprezentanții misiunilor diplomatice au declarat că pe lângă faptul că sunt alături de comunitatea LGBT în această săptămână, își exprimă solidaritatea și sprijinul și în celelalte 52 de săptămâni ale anului.

Pub

„Suntem aici pentru că valorile drepturilor omului sunt foarte importante, sunt valori care respectă și istoria și cultura unei țări. Nu este o idee sută la sută europeană sau americană, e uman să protejezi minoritățile care trăiesc în societatea noastră. Numele campaniei „Fără Frică” este unul foarte bun, pentru că în societatea noastră este foarte important mai întâi să trăim fără frică, iar după aceasta este important ca toți să avem drepturi egale. Poate nu în acest an, nu anul următor, dar curând va dispărea intoleranța și ura”, și-a exprimat speranța ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

„Nu putem alege familia în care ne-am născut, precum nu putem alege să fim născuți heterosexuali sau homosexuali, bărbați sau femei. transfobiei. Este atât de important să avem așa organizații ca GENDERDOC, care pot oferi un spațiu sigur, sprijinul și oportunitatea de a întâlni prieteni care împărtășesc aceeași viziune”,a  afirmat reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans.

Evenimentul de deschidere a festivalului a culminat cu arborarea drapelului, care a fost ridicat de primul președinte GENDERDOC-M, Alexei Marcicov, și actuala președintă a organizației, Polina Ceastuhina.

 „Astăzi sărbătorim începutul săptămânii Pride și spre că persoanele care se mai simt diferite sau marginalizate, această săptămână să ne reamintească că fiecare dintre noi merităm o viață demnă fără discriminare, fără hărțuire sau violență. De asemenea sper ca persoanele din afara comunității să-și confrunte fricile și să le transforme în solidaritate, și nu într-o solidaritate discretă, ci în una sonoră. Sper că această săptămână să-i ajute să înțeleagă că ura, precum și frica, nu au loc într-o inimă de om”, a declarat președinta GENDERDOC-M, Polina Ceastuhina.

Membrii comunității LGBT și activiștii prezenți la eveniment susuțin că organizarea unui astfel de festival contribuie la sporirea vizibilității comunității, precum și la ridicarea indicelui toleranței în societate.

„Importanța unui astfel de festival constră în faptul ca oamenii  să știe că societatea noastră nu este una omogenă, că suntem foarte diferiți și aceasta contribuie la diversitatea și bunăstarea societății noastre, iar din aceste diferențe trebuie să facem atuuri”, susține Tatiana Chebac, avocată la Promo-LEX.

„Prin intermediul acestei campanii dorim să spunem că nu ne temem, nu ne dorim să ne temem și vrem ca nimeni să ne se teamă de noi. Vrem să trăim într-o societate fără frici, fără agresiune și fără ură și să atragem atenția asupra faptului că fiecare dintre noi are aceleași drepturi ”, afirmă Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M”.

Festivalul Moldova Pride se află la cea de-al XVI-a ediție și în acest an va dura șase zile și se va încheia duminică, 21 mai, la Chișinău, cu un marş al solidarităţii având sloganul „Fără Frică”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub