(galerie foto) Cum arată ambrozia - planta care transformă începutul de toamnă în coșmar

Pentru un număr tot mai mare de oameni fiecare sfârşit de vară este un coşmar. Dacă în lunile august-octombrie prezinți strănutul în rafale, senzația de nas înfundat, senzația de mâncărime la nivelul nasului și mâncărimea ochilor - ești alergic la ambrozie. O plantă care crește în grădini, în culturile de cereale, dar şi în zonele lăsate în paragină, fiind numită și iarba pârloagelor. 

Deși numărul celor care suferă din cauza polenului răspândit în aer de către florile ambroziei, majoritatea nu cunosc cum arată această plantă. 

UNIMEDIA și-a propus să realizeze o galerie foto prin care să demonstreze cât de ușor poate fi întâlnită ambrozia în Chișinău. Aceasta crește lângă casele noastre, pe terenele alăturate școlilor sau chiar pe terenele de joacă pentru copii.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Polenul ambroziei se răspândește în aer pe o distanță de până la 20 de km, iar distrugerea eficientă a plantei în cauză se face doar prin ardere.

În prezent există doar tratamente care ameliorează simtomele, dar nu vindecă alergia. Medicii alergologi de la noi prescriu medicamente antihistaminice sau recomandă evadarea în perioada activă a alergiei

Se estimează că în prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie, iar până în 2025 numărul lor va ajunge la 400 de milioane. 

În mai multe țări europene ambrozia a fost interzisă prin lege. Autoritățile locale au grijă să curețe terenurile din proprietatea sa, iar cetățenii sunt obligați să smulgă ambrozia încă din lunile aprilie-mai. 



Foto: Franța 2017 Sursa: internationalragweedsociety.org

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI