ora: 11:08, 12 ian 2017 7371 5

(foto) Zona Circului - centru multifuncțional. Cum ar putea să arate fostul sat Visterniceni


(foto) Zona Circului - centru multifuncțional. Cum ar putea să arate fostul sat Visterniceni
Foto: visterniceni.com

Zona din perimetrul aflat între bulevardele Renașterii Naționale, Tudor Vladimirescu, Calea Orheiului și Calea Moșilor, care este și fostul sat Visterniceni, ar putea prinde o nouă viață. Asta dacă proiectul a patru arhitecți moldoveni va fi implementat.

Echipa de arhitecți formată din Ina Lisnic, Ion Burungiu, Ion Prunici și Mihai Donciu, după un studiu de integrare la nivelul întregului oraș, a observat că zona dată poate deveni un punct important, așa cum sunt lacurile și parcurile din Valea Morilor, La Izvor, Valea Trandafirilor sau Parcul Botanica.

Pentru a promova ideile a fost constituit un grup de inițiativă și s-a realizat o prezentare a proiectului, un site web (visterniceni.com), dar și o consultare publică unde au fost invitați locuitorii din zona. 

„În cadrul grupului de inițiativă am întocmit un caiet de sarcini, care odată adaptat la legislația din Republica Moldova va putea fi supus aprobării în Consiliul Municipal Chișinău și va fi înaintat Primăriei Chișinău pentru că aceasta din urmă să scoată la licitație documentația de urbanism. Toate demersurile în acest sens sunt efectuate în prezent de către Ion Ștefăniță”, a explicat Danciu. 

Cei patru arhitecți sunt câștigătorii concursului național de arhitectură și urbanism, organizat de Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Ambasada Franței din Republica Moldova și Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor. Aceștia au prezentat proiectul și la Bienala Timișoreană de Arhitectură.

În urma concursului național, autorii proiectelor cu privire la „Amenajarea spațiului pietonal - str. 31 august 1989, în perimetrul Gradina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt, de la str. Maria Cebotari  până la strada Al. Pușkin" și „Amenajarea spațiului public - Circul din Chișinău și zona adiacentă din bd. Renașterii Naționale" au mers într-o vizită de lucru la Bordeaux.

Acolo, tinerii moldoveni, la invitația Association des Villes et Pays d’art et d’histoire et des Sites patrimoniaux (ANVPAH) au participat la o serie de workshopuri pe tema conservării, restaurării, promovării și integrării urbane a patrimoniului construit.



„Una dintre concluziile acestei vizite a fost necesitatea ca cele două proiecte câștigătoare în cadrul concursului național, atât cel care privește Bulevardul 31 August, cât și cel care privește Zona Circului, să fie susținute prin crearea unui Birou de Urbanism într-un spațiu adecvat, în centrul Chișinăului”, a declarat unul dintre autorii proiectelor, arhitectorul Mihai Danciu.

Comentarii (5)
  • +1 (1)
    Nu uitati sa puneti in fotografii si Bemolul lui Lupu
  • 0 (0)
    si unde aici va fi complexul sportiv pentru toata lumea?,ne miram caci macar la ceva sa ajuns schitat,cred ca si stadionul rep tot asa va fi rupt in bucati oaze de biznes cu popusoi fiert
  • 0 (0)
    Marlik, Remus: va rog sa nu confundati o initiativa care incearca sa medieze intre binele orasului, interesele locuitorilor din cartier si cele ale investitorilor. Pentru un stadion republican zona nu este propice, fiind afectata de inundatii si alunecari de teren. Costurile ar fi imense si ar afecta iremediabil mediul. Parcela care a fost desemnata pentru stadion este prea mica, abia ar incapea o sala polivalenta, vis-a-vis de Circ (unde este amplasat monumentul cu mingea).
  • 0 (0)
    Pina ce, vedem ca se face Bemol acolo si atit.
    Nu-s arhitect nici geolog, dar 2 intrebari.
    Fiind un loc cu amplasare intr-adevar buna, de ce atitea ani nu s-a construit acolo nimic? Credeti ca pina acum oamenii au fost prosti?
    Si intrebarea 2. - Cum credeti unde se va scurge apa care vine din deal prin parcul dintre str. Florilor si Calea Orheiului? Ca valea de linga Circ e cam cel mai jos punct acolo? Sau aveti nano (na-na) tehnologii care totul rezolva
    • 0 (0)
      1. Proiectul propus (visterniceni.com) recunoaste problemele de stabilitate ale zonei si adopta o atitudine rezervata, in deplina concordanta cu ceea ce se poate face cu costurile minime. Nu s-a construit pentru ca este scump si, parerea noastra, nici nu trebuie sa se construiasca atat timp cat afecteaza mediul si scurgerea apelor.
      2. Va rog urmariti proiectul. Noi am propus o zona de retentie temporara a apei pluviale, evitand viiturile care ajung pana pe Bac. In perioadele ploioase, zona ia forma unui lac, pentru ca apoi sa isi reduca treptat cantitatea de apa pe masura ce pericolul de inundatii trece. Nu e vorba de nanotehnologii, ci de un concept contemporan care se foloseste de cele mai mici costuri posibile. Urmariti aici exemplul, este vorba de un demers similar, din Israel: http://www.archdaily.com/787740/the-gazelle-valley-park-weinstein-vaadia-architects-plus-rachelle-wiene

Login


Email:

Parola:



Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Cultură/Stiinţă
 
Căutare
Login
Top taguri