(foto) Cine sunt moldovenii care s-au bucurat de încrederea președinților SUA și au lucrat la Casa Albă

Mai multe persoane cu rădăcini moldovenești au lucrat la Casa Albă din SUA și s-au bucurat de încrederea președinților americani, potrivit autorului „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”.

(foto) Cine sunt moldovenii care s-au bucurat de încrederea președinților SUA și au lucrat la Casa Albă
(Colaj: UNIMEDIA)

Printre aceștia se numără David Axelrod, născut în New York la 22 februarie 1955, tatăl căruia a fost moldovean. A fost șef- strateg în cadrul campaniei electorale a lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din anii 2008- 2012. A ocupat postul consilierului președintelui Obama. În 1985 Axelrod a fondat „Axelrod & Associates”- propria companie politico-consultativă. Din 1976 până în 1984 a lucrat în calitate de reporter și editorialist politic al ziarului Chicago Tribune.

Pub

O altă persoană a cărei bunel era din orașul Bălți, Moldova și care și-a găsit loc printre angajații Casei Albe a fost Rahm Israel Emanuel, născut în 1959 în Chicago. Acesta a fost șef al angajaților Casei Albe din 2008 până în 2010, politician și om de stat american. Din anul 2011 este primar de Chicago.

Fratele lui Rahm Emanuel, Ezekiel Jonathan Emanuel a fost consilier special în politica de sănătate a lui Peter R. Orszag, fost director al Biroului de Management și Buget în Casa Albă.

În urma încheierii studiilor de doctor, Emanuel a urmat o cariera în medicina academică, ridicându-se la nivelul de profesor asociat la Harvard Medical School din 1997. El s-a mutat în curând în sectorul public, și a deținut funcția de șef al Departamentului de Bioetica de la Centrul Clinic de US National Institutes of Health.

Victoria Jane Nuland, bunelul căreia a fost moldovean, s-a născut în anul 1961 în New York, a fost diplomat american și om politic, purtător de cuvânt a Departamentului de Stat din SUA în perioada 2011-2013. Apoi fiind angajată ca asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice.

Mama Dianei Silvers Ravitch a fost moldoveancă. Diana s-a născut în 1938 și 
a fost secretar adjunct al Ministrului Educației Statelor Unite ale Americii. Aceasta a îndeplinit funcția de istoric în domeniul educației, analist în domeniul politicii educaționale și profesor de cercetare la Universitatea din New York Steinhardt School of Culture.

Timothy Michael «Tim» Kaine este politician american, guvernator de Virginia 70 (2006-2010) și președinte al Comitetului Național Democrat (2009-2011), fost senator american din Virginia (2013). El a fost un candidat pentru funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat în alegerile din 2016, dar i-a pierdut republicanului Mike Pence. Bunelul lui a fost moldovean.

O altă persoană influentă din SUA mama căruia a fost moldoveancă a fost Joseph Ben Zion Wattenberg, scriitor, comentator și purtător de cuvânt a președintelui Lyndon B. Johnson în perioada 1966-1968. Apoi a fost numit în diverse comitete și comisii a președinților Jimmy Carter, Ronald Reagan și George H.W.Bush, și a speakerului Tom Foley. Mama lui, Rachel Gutman a fost sora marelui artist israelian Nahum Gutman, originar din Telenești.

Aceștia sunt puțini dintre persoanele cu rădăcini moldovenești ce au reușit să devină personalități marcante în SUA. 

Mai multe biografii ale persoanelor importante din Moldova le puteți găsi în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”  scrisă de Denis Roșca, ce este în vânzare în librăriile din țară.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub