ora: 15:36, 18 apr 2017 21012
Autor: Ruxanda Macuh

(foto) Cine sunt moldovenii care s-au bucurat de încrederea președinților SUA și au lucrat la Casa Albă


(foto) Cine sunt moldovenii care s-au bucurat de încrederea președinților SUA și au lucrat la Casa Albă
Colaj: UNIMEDIA

Mai multe persoane cu rădăcini moldovenești au lucrat la Casa Albă din SUA și s-au bucurat de încrederea președinților americani, potrivit autorului „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”.

Printre aceștia se numără David Axelrod, născut în New York la 22 februarie 1955, tatăl căruia a fost moldovean. A fost șef- strateg în cadrul campaniei electorale a lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din anii 2008- 2012. A ocupat postul consilierului președintelui Obama. În 1985 Axelrod a fondat „Axelrod & Associates”- propria companie politico-consultativă. Din 1976 până în 1984 a lucrat în calitate de reporter și editorialist politic al ziarului Chicago Tribune.

O altă persoană a cărei bunel era din orașul Bălți, Moldova și care și-a găsit loc printre angajații Casei Albe a fost Rahm Israel Emanuel, născut în 1959 în Chicago. Acesta a fost șef al angajaților Casei Albe din 2008 până în 2010, politician și om de stat american. Din anul 2011 este primar de Chicago.

Fratele lui Rahm Emanuel, Ezekiel Jonathan Emanuel a fost consilier special în politica de sănătate a lui Peter R. Orszag, fost director al Biroului de Management și Buget în Casa Albă.

În urma încheierii studiilor de doctor, Emanuel a urmat o cariera în medicina academică, ridicându-se la nivelul de profesor asociat la Harvard Medical School din 1997. El s-a mutat în curând în sectorul public, și a deținut funcția de șef al Departamentului de Bioetica de la Centrul Clinic de US National Institutes of Health.

Victoria Jane Nuland, bunelul căreia a fost moldovean, s-a născut în anul 1961 în New York, a fost diplomat american și om politic, purtător de cuvânt a Departamentului de Stat din SUA în perioada 2011-2013. Apoi fiind angajată ca asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice.

Mama Dianei Silvers Ravitch a fost moldoveancă. Diana s-a născut în 1938 și 
a fost secretar adjunct al Ministrului Educației Statelor Unite ale Americii. Aceasta a îndeplinit funcția de istoric în domeniul educației, analist în domeniul politicii educaționale și profesor de cercetare la Universitatea din New York Steinhardt School of Culture.

Timothy Michael «Tim» Kaine este politician american, guvernator de Virginia 70 (2006-2010) și președinte al Comitetului Național Democrat (2009-2011), fost senator american din Virginia (2013). El a fost un candidat pentru funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat în alegerile din 2016, dar i-a pierdut republicanului Mike Pence. Bunelul lui a fost moldovean.

O altă persoană influentă din SUA mama căruia a fost moldoveancă a fost Joseph Ben Zion Wattenberg, scriitor, comentator și purtător de cuvânt a președintelui Lyndon B. Johnson în perioada 1966-1968. Apoi a fost numit în diverse comitete și comisii a președinților Jimmy Carter, Ronald Reagan și George H.W.Bush, și a speakerului Tom Foley. Mama lui, Rachel Gutman a fost sora marelui artist israelian Nahum Gutman, originar din Telenești.

Aceștia sunt puțini dintre persoanele cu rădăcini moldovenești ce au reușit să devină personalități marcante în SUA. 

Mai multe biografii ale persoanelor importante din Moldova le puteți găsi în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”  scrisă de Denis Roșca, ce este în vânzare în librăriile din țară.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -1 (5)
  Chestia asta e cam trasă de ureche.
  Originari sau cu rădăcini din Basarabia - da.
  Moldoveni - mă'ndoiesc.
  Ar fi bine să mai citiți ceva de cultură generală, apoi să vă apucați de scrisul cărților (de aur).
  • 0 (4)

   iata Antonescu tinea evreii si tiganii de gunoi care nu au radacini, da conform ordinului "de curatare a teritoriului" indeobste a omorat sute de mii de evrei...
   • +1 (1)
    ok, și ce are asta cu identitatea moldovenilor?
    Or scrii doar ce te-a învățat Dodon și Nazaria?
    • -1 (1)

     vad ca logica nimeni nu tia predat ;)) unde vorbesc de identitate?
     • -1 (1)
      Eu anume de identitate vorbesc, iar tu te-ai lipit cu postarea despre holocaustul evreilor. A fost o încercare nereușită de a devia discuția.
      • -1 (1)

       mai omule, TU ai spus despre RADACINI, eu tiam raspuns ca marele erou al rominilor Antonescu nui socotea pe evrei cu RADACINI
       .
       acum ai inteles? sa pe silabe sa scriu?
       • 0 (0)
        MALAGHETS! Ai scris ce ai știut.
        • -1 (1)

         eu mai multe stiu, hai intreba... nu te rusina
 • -1 (1)
  Multi jidani ,cu radacini din Basarbai au devenit importanti prin SUA,Israel etc,dar nu si in Basarabia sau RM.
  Jidanul elan nu cred ca poate fi considerat important. Este un hot ordinar.
 • 0 (2)
  Pe coperta Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova este accentuat faptul că se ia în calcul principiul teritorial de selecție. Deci toate etniile de pe teritoriul țării noastre - sunt catalogați ca oamenii noștri.
  Oare denumirea țării (care se mai schimbă în timp) cumva schimbă și genetica? Ce contează dacă statul se numește Basarabia sau Republica Moldova - dacă oamenii sunt aceeași.
  Noi cultură generală avem! Și e cazul să privim aceste realizări frumoase ca un argument că fiecare om de pe acest pământ poate ajunge oricine vrea și să nu ne mai căutăm scuze legate de etnie, denumirea țării, conducere sau anul nașterii. Dacă le-a reușit la alții - și Dvs o să vă reușească.
  • 0 (0)
   Vai de capul vostru.
   N-are nimic genetica cu cultura și identitatea.
   Orice mucos de clasa a două vă surpă teoria cu întrebarea: Dar acești oameni, ei însăși, se consideră moldoveni, ca voi să-i declarați moldoveni?
   Mai bine te făcea tata ciubotar sau șofer. Erai om gospodar la locul tău ...
   • 0 (4)
    1. Cu părere de rău se simte că nu ați verificat informația - acești oameni în interviuri au vorbit despre părinții/buneii lor din Basarabia - deci se identifică cu acest pământ.
    2. Dorința de a îndrepta discuția spre națiune pură, etnie, limbă vorbită - nu își are locul atunci cînd pe acest pământ sute de ani au fost alte popoare. Și mai ales că este demonstrat că nu există națiuni pure. (Acest fenomen de naționalism aspru e caracteristic doar țărilor sărace).
    3. Specializarea - Cartea de Aur a fost declarată cea mai bună cercetare științifică în cadrul concursului Science Slam din 2016, de sub egida Academiei de Științe a Moldovei.
    4. Poate e cazul să întrerupem atacurile - atunci când nu ați deschis cartea .
    Vă urez o seară frumoasă!
    • -1 (1)

     auzi Carte, -
     demagogie ”lingușistică”, sa nu ajuns ei in Casa Alba si sa ramas aici aveau sa fie "jidani", da asa poftim - oameni ilustri din Moldova ;)))
     .
     voua nu vii greata de sine???
     la inceputul anilor 90-i cui strigati cemodan vokzal Rossia? pai lor draga, ca rusi pe aici cam putini o fost, mai multi evrei lucrau ca specialisti la toate intreprinderile...
    • 0 (0)
     Bred! Am scris ceva despre „națiunea pură”? Nu prea înțelegeți despre ce scrieți.
     A văzut cineva de la Institutul de Istorie al AȘM această „operă de aur”? Atunci în baza la ce s-a dat premiul?
     Două sfaturi gratis:
     (1)Nu încurcați publicistica cu știința.
     (2) Nu vă faceți iluzii deșarte.
     • +1 (1)
      ocupacion_1918, ești un provocator ordinar.
     • -1 (1)
      dnule Vif, Dvs insistați asupra termenului "moldovean"... dacă pot fi considerați sau dacă ei se consideră moldoveni (cu toate elementele legate de identitate). Acum deja argumentați că nu a vorbit nimeni despre asta.
      Vă rog să fiți mai explicit.
      • -1 (1)

       doamna Vif are probleme nu numai cu explicitatea, uitativa prin istoria postarilor ca sa intelegeti ;))
      • +1 (1)
       Explic. Folosiți greșit o noțiune cheie.
       Mai întreb o dată: Cartea a văzut-o cineva de la Institutul de Istorie, AȘM? Aveți recenzia unui specialist de la instituția la autoritatea căreia apelați?
       • -1 (1)
        Președintele ASM, Gheorghe Duca a dat recenzia. Intrați vă rog pe pagina Cărții de Aur de pe facebook și la categoria video o să găsiți.
        • +2 (2)
         Președintele Gheorghe Duca este chimist.
         V-ați făcut-o singur cu mâna Dstră.
         • -1 (3)
          Care e rostul discutiei daca nu priviti profesional lucrurile:
          1. Cartea a aparut in luna mai 2016 - recenzia a fost facuta in decembrie 2016.
          2. Astfel de lucrari sunt examinate de catre Institutul Enciclopedic al ASM, nu Institutul de Istorie.
          3. Institutul Enciclopedic, director Constantin Manolachi, a dat recenzia, iar presedintele Gheorghe Duca - a enuntat-o din numele Academiei.
          Chiar va rog sa oprim acest teatru.
          Care e problema articolului de pe site? Nu este... De ce atacati Dvs toata lumea?
         • +2 (2)
          Nu vă întristați. Succes la vânzări!
          La noi se vinde orice, mai ales dacă este „aurit”.
          P.S. Avem noi metehnele noastre provinciale ...
          • -1 (1)

           bravo Vif :))))))))))))
 • -1 (3)
  Все вышеперечисленые уехали, убежали или покинули этот край в связи с кайне агресивным антисемитизмом который царил в Бессарабии на протяжении всего 20-го века. Я вообще молчу про зверства румынской военной администрации по отношению к евреям. Были бы мозги вообще бы не затронули эту тему, а раз уже начали то скажу что выходцев из бессарабии на порядок больше чем написано в статье. Все они очень рады что ихние предки приняли правильное решение.
  • +1 (3)
   Alfred, При советах так же отменно драпали (от совкового рая подальше).
   P.S. Pодина в Сирию зовет!
   • -2 (2)
    Драпали конечно. В СССР тоже не все ладно было. Но это не относится к молдаванам. При союзе они нормально жили, а в семидесятые и восмидесятые вообще отличались образованностью. Но уже не важно, каждый получил что хотел. Молдаване получили свободу, рынок, возможность продавать металл оставленный оккупантами. Евреи получили возможность уехать, потом венуться обратно за тем металлом что молдовани продавали....:)) все ок
    • 0 (0)
     Нормально?! Я хорошо помню это „нормально”. В ваших сказках не нуждаюсь. Надеюсь не повторится никогда.
     P.S.: Приветы Солнцеликому Пукену.
     • -1 (1)

      da iata acum traim BINE! da Doamne la toti cum sar spune... ;)))
 • 0 (2)
  Dnule Alfred numai in SUA sunt peste 150 de astfel de persoane. În articol s-a vorbit de cei ce au avut acces la Casa Albă.
 • -1 (3)

  sa nu ucis armata romana 300 000 de evrei poate mai multi aveau sa ajunga in Casa Alba

×
Cultură/Stiinţă
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA