ora: 17:23, 05 ian 2017 19643
Autor: Redactia UNIMEDIA

(foto) Chişinăul ar putea rata o investiţie de milioane


(foto) Chişinăul ar putea rata o investiţie de milioane
Foto: UNIMEDIA

Oraşul Chișinău ar putea rata o investiţie de peste 15 milioane de euro şi 300 de locuri de muncă. Joi, 5 ianuarie 2017, la Pretura sectorului Botanica au avut loc consultări publice în privinţa reamenajării fostului restaurant Doina din apropierea parcului Valea Trandafirilor.

Investitorul din Turcia, o companie cu peste 2000 de angajaţi la nivel de grup şi o cifră de afaceri de 250 de mil de euro, şi-a propus reconstrucţia fostului restaurant Doina şi investirea a peste 5 milioane de lei în renovarea parcului Valea Trandafirilor.

Chiar de la începutul şedinţei, mai mulţi activişti au încercat să anuleze desfăşurarea consultărilor publice, sugerând că nu se cunoaşte cine este persoana responsabilă de acest proiect din partea autorităţilor publice locale.

Potrivit reprezentantului investitorului, Nicoleta Vasilache, în locul fostului restaurant urmează a fi construit un centru de afaceri, cu restaurante, oficii, camere de hotel şi o parcare subterană cu 3 nivele, cu suficiente locuri pentru toţi vizitatorii edificiului. 

A doua partea a proiectului constă în renovarea mai multor zone din parc, printre lucrările propuse fiind construirea unui perete de protecţie împotriva alunecărilor de teren din parc, curăţarea izvorului şi amenajarea acestuia, curăţarea şi dotarea zonei de sport, amenajarea unui teren de joacă pentru copii şi dotarea acestuia cu aparate de joc. Dacă proiectul va fi acceptat, aceasta va fi prima investiţie majoră în reabilitarea parcului în ultimii 40 de ani.

Comentariile din sală asupra proiectului au fost împărţite. Pe de o parte, unii reprezentanţi ai societăţii civile sunt împotriva construcţiei unei clădiri supra-etajate în această zonă, argumentând că nu au nevoie nici de reabilitarea parcului şi că asta este responsabilitatea autorităţilor publice locale.

„Ni se propune ca peste drum să se construiască o casă cu multe etaje, centru comercial şi o parcare pentru automobile. Vă puteţi imagina ce înseamnă asta? Acolo sunt copaci pe care noi personal i-am sădit. Toate vor fi distruse. Ce vom face?”, a spus o locuitoare a clădirilor din apropiere. De cealaltă parte, reprezentantul investitorului, Nicoleta Vasilache, a dat asigurări că nici un copac nu va fi tăiat nici în timpul nici după terminarea construcţiei, iar parcarea subterană cu 3 nivele va avea suficiente locuri pentru toţi vizitatorii edificiului, astfel că nici o maşină nu va fi parcată lângă clădire.

O parte din cei prezenţi în sală au susţinut proiectul, în special pentru că include reabilitarea parcului.

Mai mulţi tineri ce locuiesc în sectorul Botanica au spus că şi-ar dori ca în acest loc să existe un clădire frumoasă, care ar contribui la modernizarea oraşului, iar amenajarea zonei de sport şi a terenului de joacă pentru copii în preajma clădirii sunt chiar binevenite pentru toţi vizitatorii parcului.

„Oameni buni, câţi bani s-au investit în acest parc de când el există? Nimic. Şi nici nu vor fi investiţi, pentru că la noi tot se fură. Bravo investitorului. Noi nu trebuie să-l luăm în furci, dar să-i dăm posibilitate să facă, pentru că numai cu banii lor şi cu investiţiile lor, în primul rând, vor fi create locuri de muncă şi în al doilea, va fi reconstruit parcul”, a menţionat un alt locuitor.

În cadrul consultațiilor publice, investitorul a lansat inițiativa de creare a unei platforme comune civice pentru amenajarea parcului. Printre primii care s-au arătat interesaţi de soarta amenajărilor din parc şi au semnat un memorandum cu investitorul este organizaţia neguvernamentală „Oraşul meu”.

„Îmi pare foarte bine că merg de câțiva ani la dezbateri publice. Este foarte important să tratăm dezbaterile publice ca o încercare a investitorilor și cetățenilor să se informeze mai bine unul despre altul și despre viziunilor lor. Noi, cei de la „Orașul Meu”, după cum știți, deja de doi ani luptăm pentru parcul Valea Trandafirilor. Am făcut tot ce ne-a stat în puteri. Timp de un an am apelat la mai mult de 50 de companii, primordial la companiile care se află în parcul Valea Trandafirilor, printre care restaurante, blocuri locative, pentru ca fiecare să-și asume câte o zonă din parc pe care să o renoveze, iar răspunsul lor a fost zero”, a spus Adrian Pleșca, Președintele organizației „Orașul Meu”.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +13 (19)
  o alta magarie de cladire situata fara nici o logica estetica in zona verde.
  • -4 (6)
   Nu prea înțeleg dece toți se revoltă aici. Restaurantul Doina se află la marginea parcului, nu in centru, acolo oricum este spațiu liber. Că vor fi tăiați acolo 5 copaci, cred că tot nu este o problemă. Iar faptul că vor fi create noi locuri de muncă cred ca se poate de spus totuși că este o investiție. Desigur tot procesul trebuie riguros de controlat, mai ales, ca investitorul să resprecte promisiunile legate de repararea și reamenajarea însăși a parcului.
   Eu de exemplu aș prefera să văd acolo o construcție modernă decît acel restaurant sovietic... părerea mea.
   • 0 (0)
    da eu as prefera sa restaureze restaurantul si sa faca din el o carte de vizita a tarii, locuri de munca tot vor fi create in cazul dat
 • +11 (21)
  :)):)):)) до сих пор просто брали и строили, сейчас уже "заходят" с другой стороны. Инвестиции. Во разводят лохов :)):)):))
  • +10 (14)
   alfred, estu un mare potlogar, dar aici acum ai dreptate. Incearca sa duca lumea in eroare cu "investitii, amenajari, etc" Cit se poate de construit centre de afaceri, imobile de lux in parcuri? Lumea pleaca dun tara. In fiecare zi o familie paraseste tara definitiv. Si una din cauze sunt faradelegile. Desigur ca in acest centru comercial vor fi printre arendasi: banci, ong, misiuni diplomatice si proiecte internationale, caci altii nu isi vor permite.
  • -11 (13)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
   """După moarte, functionarii vor deveni automat donatori de morgane"................
   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
   http://unimedia.info/stiri/dupa-moarte--francezii-vor-deveni-automat-donatori-de-organe--ce-mai-prevede-noua-lege-125829.html
   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
   ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
 • +13 (15)
  Nici o data nu puneti oameni cu salarii de 2mii de lei sa hotarasca soarta proiectelor de milioane. Acesti demnitari de stat pentru un chistoc pot primi hotarari "istorice".
 • +12 (16)
  corpuri de iluminat - 15 :))))) mai pidarashi de turci si likele moldovene, investiti mirlanilor in producere nu in cladiri de oficii si prostitutie, altfel stati in pm in turcia voastra si asteptati cuminti o boamba la cur!
 • +9 (19)

  soieticii au creat parcuri si lacuri, da noi nici sa avem grija nu putem... ce rusine
  .
  • +5 (9)
   iti dau dreptate, coruptia lor distruge totul, indiferent ca-i cu scoala de la sorbona sau altu ca terminat aici, o gloada corupta, tunata si adunata
   doar unirea mai salveaza cea ramas aici
 • +10 (16)
  O manipulare clasică acest articol. Autorul să fie ars pe rug prin împușcare în cap.
 • +12 (18)
  care tineri??? de la colegiul politehic, niste fugari de la tzara care stau in chisinau 4 ani si apoi se duc in portugalia, acestea hotarasc soarta chisinaului??!
 • +8 (12)
  trebuie sa fie stipulat in contract si semnat de Nicoleta Vasilachi ca pentru fiecare copac taiat un an de inchisoare, si sa vedem atunci ce va zice ea
 • +2 (2)
  ===========
  Mai schimbati forma si culoarea pavajului.Una si aceeasi peste tot, plita drepunghiulara surie.
  Ia trageti o privire spre Lisabona, poate mai invatati si alt tip de pavaj stradal.
  ================
 • +9 (15)
  Pe lîngă "EA" or să mai apară și altele... E doar începutul!!!!
 • +12 (18)
  Așa cum a autorizat funcționarea bodegei infecte "Capitoles Park", în inima parcului, exact așa potlogarul de Chirtoacă va autoriza construcția, cu toate că s-a jurat, că nu va permite construcții în parcuri și zone de agrement.
 • +8 (14)
  Parcul de la Valea Trandafirilor poate sa-l repare si primaria fara alte investitii.
  Cu citeva milioane euro ii curati lacurile, pui pavaj, stilpi de iluminat si aranjezi gazonul.Ce mai trebuie?
  Sintem in 2017 si sarmanele pasari de pe lac ciugulesc printe pungi de plastic si sticle de bere.
  Rusine !!!!!!!!!!!!
  ===============================
  As vrea sa mai mentionez despre reparatia pasajului de linga Mall.
  De vreo luna sa pus niste plita care deja sare.Cea pusa in perioada sovietica sta nemiscata, asta pusa de-o luna sare.Primare, orice lucrare da-o privatilor care sa-ti ofere garantie, numai pune brigazi din primarie !!!
  ==================
 • +12 (14)
  Cea mai buna invetitie ar fi pentru locuitorii Chisinaului daca centrul orasului nu ar fi o piata mizerabila cum este acum si nu ar fi asa haos cum este acum, dar toate celelalte sunt povesti...
 • +10 (16)
  А инвестиции в завод по переработке мусора, слабо? Или так и будем уродовать кишинев мулячим бизнесом, строить и сдать в аренду.
  • +11 (17)
   А что Киртос поимеет с мусора? С застройщиков он получит полные амбары. Этот утырок вошёл во вкус и ворует как в последний раз. Теперь он принялся крышевать кладбища. За место на Армянском, в обязательном порядке, нужна его подпись, которая стоит 1500 евро.
 • +11 (17)
  Dacă asta ii ratare de investiții apoi voi sunteți debili. Da voi nu sunteți) ați luat bani și a-ți scris bredu ista. Care ratare? Chirtoaca o distrus orașul cu investițiile estea neratate. Corupție și haos. Ce fel de aberații ca sa construiești în parc bloc de locuit? Chirtoaca nu are treaba cu orașul și planul urbanistic. El ii ocupat de Viena. Are depresie după divorț. O găsit zameniteli lu Anișoara
 • +13 (19)
  Mai țineți minte, cum acest cretin de Chirtoacă vroia să construiască o necropolă pentru bogătași chiar în centrul capitalei? Îi numea pe Chișinăuieni "înapoiați". Apoi a behăit, că "cineva l-a dezinformat, ca să-l discrediteze".
  Mare canalie!
 • +11 (19)
  Asta nu-i investiție, dar construcție într-un spațiu verde, degradare a unui parc. Una e o clădire de 1-2 etaje, dar ”un centru de afaceri, cu restaurante, oficii, camere de hotel şi o parcare subterană cu 3 nivele, cu suficiente locuri pentru toţi vizitatorii edificiului” e cu totul altceva.
 • -15 (23)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Vă rog pe toți, care citesc comentariul meu și vă exprimați părerile referitor la acest proiect, să-mi răspundeți cine ce specialitate și experiență are în acest domeniu, că părerile deja vi le cunosc,- sunteți niște diletanți retrograzi, chiar și obraznici.
  • +11 (15)
   Du-te învârtindu-te! este clar că sunt niște pațani șmecheri care s-au apucat de parc, că pădurile împrejurul Chișinăului le-au împărțit deja...
  • -12 (14)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   un om cu gindire contructiva, nu distructiva :)
 • +11 (13)
  Rușine UNIMEDIA!!!Ce articol manipulator, cum de încape în voi arata cinism? Aceasta nu e o investiție, ci o batjocorire a patrimoniului nostru național, nu e loc pentru un astfel de edificiu in Parcul Valea Trandafirilor, dar ce sa vorbim, șpagă deja s-a dat, au mimat dezbaterile publice, daca antreprenorul e de bună credință, trebuie să-și retragă proiectul, nu vă bateți joc de Chișinău!
 • -14 (16)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Citi experti aici vad?? Citi din voi macar primavara ies la facut curat in parc??? Citi macar ati analizat planul ori ati fost prezenti la consultari?? Ori macar locuiti in zona??DE ce toti urla despre cladire si nimeni nu se uita la ce se va face alaturi, renovari?? Moldoboi, stati in rapan. In parc de 40 de ani NU s-a renovat NIMIC!!! Ei da, mintea moldovenilor cu prezervative la presedintie!!!
  • +7 (7)
   Lasă moldovenii în pace, nu aiuri!
   De-o bucată de vreme la noi orice văcar care a absolvit ASEM-ul se consideră mare expert...
 • +14 (14)
  Chirtoaca de ce nu cauta niste investitori pentru reparatia blocurilor locative degradate, din gestiunea directiei locativ-comunale? Locatarii platesc primariei "deservirea blocului" cate 50-60 de lei per persoana. Unde se duc acesti bani? Prime si adaosuri la salarii pentru functionarii corupti din SEL-uri. Din reparatia blocurilor nu-i iese profit lui Chirtoaca. Si asa ne-a slutit orasul dupa gustul lui de taranoi inapoait. Numai anexe hidoase, costerete dezgustatoare, gherete jerpelite, trotuare distruse si o mizerie totala. Sa-si construiasca in Colonita tot, ce-i pofteste mintea lui de degenerat.
 • +2 (2)
  Daca acolo deja e contructie parasita, eu zic ca trebuie un investitor sa vina, care sa face ceva in locul ei.
  Deja a doua intrebare este "cum". Cineva trebuie sa raspunda real cand se incalca proiectele, si promisiunile.
  Chirtoaca nu e la prima abatere de la promisiuni.
 • +3 (3)
  tot cu ce se vor ocupa turcii acolo vor calari fetele noastre inca sarace si mai frumoase ca a lor.Centru de intilniri cu camere de bordele intro zona verde linistita retrasa de zgomot si viata saracilor.Vai de capul nostru, moldovenii organic evita localurile turcesti,care sunt o capcana.Parcul tre renovat pentru toti nu sa ne puna turcii bariere.Nicoleta Vasilache sa-si gaseasca un partener turc care construeste uzine,fabrici nu localuri de islamizare
 • +2 (2)
  Doina tre reconstruita de noi,romanii,europenii nu de turci,care vor denatura esenta lucrurilor este evident.Pina unde tre sa cadem ca sa constientizam ca turcii fac numai bordele-nemtii uzine,fabrici moderne,disciplina de munca.D-le Chirtoaca oare e greu sa intelegem lucrurile evidente
 • +2 (2)
  Stati linistiti, o sa va n...sca ca deobicei. La oameni investitie inseamna uzine, la voi Dodon si restaurante. Cum ati asternut, asa si dormiti.
 • +5 (5)
  Проплаченный рекламный пост. А как же журналистская этика?
 • +3 (3)
  Вот нашёл из редакционной политики, опубликованной на сайте: UNIMEDIA face distincţie clară între publicitate şi conţinut. Astfel, ştirile publicitare urmează să fie marcate cu semnul distinct
 • +5 (5)
  Amintesc aici de inca un "investitor" in cladiri construite prin parcuri - Plohis,care doreste (iar CSJ ii va da frau liber!) sa construiasca in Gradina Publica o cladire multietajata,in locul cafenelei "Guguta".
  Asa cum banii din banci erau si sunt spalati prin off-shore,apoi prezentati drept investitie straina,la fel si cu astfel de investitori turci.
  Aeroportul,la o adica,a fost concesionat de rusi pe hartie,dar acum nici nu se cunoaste cine-i investitorul,cu toate ca itele duc intr-o singura directie in statul asta...
 • +1 (3)
  Unimedia e un portal de 2 bani.
  Tot timpul ati avut articole partinitoare. Dar, acum ati trecut orice limita!
  Mari JLOBI mai sunteti.
  Mi-i greu sa aleg cuvinte sa va descriu.

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  si liceul moldo turc trebue inchis avem citeva mii de copii si pe aceia -i exportam orcui care plateste

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA