ora: 17:02, 01 iul 2014 6672

(foto) Chirtoacă a dispus demolarea dambei de pe râul Bîc, care duce la înnămolirea lacului Ghidighici


(foto) Chirtoacă a dispus demolarea dambei de pe râul Bîc, care duce la înnămolirea lacului Ghidighici
Foto: Primăria Chișinău

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a inspectat astăzi, 1 iulie, zona Lacului de acumulare „Ghidighici”. În zona respectivă, de-a lungul râului Bâc, au fost construite ilegal 3 iazuri, care se revarsă în lacul „Ghidighici” şi pun în pericol întregul bazin acvatic, transmite UNIMEDIA.

De asemenea, au fost construite ilegal o dambă pe râul Bâc. În consecinţă, a scăzut debitul apei în râu, fapt ce duce la scâderea nivelulului apei în lacul Ghidighici şi creşterea stratului de nămol. În plus, murdăria din iazuri se revarsă în lacul Ghidighici.

Primarul Dorin Chirtoacă a dispus demolarea dambei şi a construcţiilor provizorii de pe râul Bîc şi a solicitat Direcţiei municipale pentru situaţii excepţionale monitorizarea cazului.

(video) Chirtoacă: Lacul de acumulare Ghidighici este în pericol

După cum s-a stabilit, proprietarii iazurilor deţin dreptul de arendă asupra terenurilor din zonă, în baza unei decizii a Consiliului local Vatra. Acum câţiva ani, ei au renunţat la agricultură şi au construit pe terenurile respective 3 iazuri, transformându-le în crescătorie de peşte. De menţionat că serviciile responsabile supraveghează în permanenţă barajul lacului Ghidighici.

Lacul a fost construit încă în anul 1962, iar barajul rezervorului de apă în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată, iar specialiştii recomandă consolidarea barajului. Barajul se află în gestiunea Întreprinderii de Stat „Apele Moldovei”. Deşi la ora actuală nu există un asemenea pericol, o eventuală avarie sau distrugerea barajului rezervorului de apă de la Ghidighici poate conduce la inundarea parţială a municipiului, dar şi a raionului Anenii Noi, în lunca râului Bâc.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +4 (6)
  Bravo primare!
 • +2 (4)
  Din cate cunosc nu avem cuvantul damba in romana.
  • +2 (2)
   avem damb...in ardeal...damba e doar o alta varianta regionala cum e si damb...
   asta e doar o dovada ca suntem cam acelasi neam chiar daca la unii nu le place
 • +4 (6)
  Pe româneste e "DIG" nu damba! Nu ne rusificati limba!
 • +1 (1)
  ce cuvinte irlandeze, potrivit google translate, stiu oamenii astia, fantastic.
 • +2 (2)
  DIG-Unimedia-rusinica!!!!!
 • +1 (1)
  дамба
  Dictionar general:
  subst.: dig;
  Dictionar tehnic:
  subst.: baraj; dig; stăvilar; rambleu.
 • +2 (2)
  Agramați? Baraj se zice in limba romana.
  Unimedia se ocupă de caritate. Angajează toți anaflabeții :) Bravo lor, au grijă de oamenii care nu au reușit să învețe limba.
 • +1 (1)
  Stimataă redacție, cineva s-a "damb"lagit pe acolo?
  Dacă tot poporul spune DIG de ce NU VĂ CORECTAȚI???
 • +2 (2)
  Se vede că nici să citiţi comentariile nu sunteţi în stare
  • 0 (0)
   Ba le citesc cu mare atentie. Dar in cazul de fata au hotarat sa-si arate incapatanarea si indiferenta. Rânza moldovenească.
 • 0 (0)
  In Moldova comunistizata,se vorbeste moldoveneste;cuvintul damba,este cuvint moldovenesc,asa ca,tare nu trebue sa luam in serios.Principalui este ca,in sfirsit Primaria se gindeste si la oameni.Nu importa cine-a organizat dar,este principal ca,se va face acest lucru principal,zic eu.Felicitari,pentru ca,fac pentru populatia care,este in tippul ploilor,linga riul Bic.

  Sunt cetățean activ

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA