ora: 08:42, 21 sep 2017 7974

(foto) Uraganul Maria a provocat pagube de proporții și 10 morți la trecerea sa prin Caraibe


(foto) Uraganul Maria a provocat pagube de proporții și 10 morți la trecerea sa prin Caraibe

Străzi inundate, mașini în derivă, acoperișuri smulse: uraganul Maria care acum amenință Republica Dominicană a devastat miercuri Puerto Rico, după ce în ajun a provocat pagube de proporții în insulele Guadelupa și Dominica precum și moartea a 10 persoane, relatează joi AFP, citat de agerpres.ro.

Potrivit Centrului American pentru Uragane (NHC), Maria a pierdut din intensitate redevenind în cursul zilei de miercuri uragan de categoria 2 pe o scară de la 1 la 5. Însă Republica Dominicană se pregătește joi de venirea acestui fenomen care ar urma să-și recapete forța la apropierea de această insulă.

În Guadelupa, cel puțin două persoane au murit și alte două sunt date dispărute în mare după trecerea marți a uraganului Maria. Starea de "catastrofă naturală" va fi decretată sâmbătă a anunțat premierul francez, Edouard Philippe.

La aproape 15 km distanță, alte 7 persoane și-au pierdut viața în insula Dominica, răvășită de trecerea uraganului Maria. "Este greu de stabilit numărul morților, deocamdată sunt confirmate șapte victime", a declarat consilierul premierului insular, Roosevelt Skerrit.

Imagini aeriene luate de AFP arată o parte din Dominica acoperită de resturi și moloz, mai ales de acoperișuri smulse. Un zbor de recunoaștere a permis Centrului pentru situații de urgență din Caraibe (CDEMA) să estimeze pagubele la între "70-80% din construcții", potrivit directorului centrului, Ronald Jackson.

Uraganul, a cărui forța oscila între 4 și 5 (maximum), și-a continuat traseul devastator spre nord-vest lovind din plin Puerto Rico miercuri dimineață, provocând moartea unei persoane și întreruperea totală a curentului electric.

"Devastarea este practic totală", a declarat printre lacrimi dintr-un refugiu Carmen Yulin Cruz, edila capitalei San Juan, precizând că "numeroase părți ale orașului sunt complet inundate". 

Locuitorii din San Juan s-au adăpostit în casa scărilor sau în spatele zidurilor groase în timp ce trombe de apă și de vânt s-au dezlănțuit afară smulgând copaci care s-au prăbuși peste mașini.

Pagubele provocate de Maria, care a lovit insula cu rafale de vânt de până la 250 km/h, sunt atât de mari încât guvernatorul Ricardo Rossello a cerut Casei Albe să declare Puerto Rico "zonă de dezastru".

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Externe
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA