(foto, video) De 1 mai, fiecare cu marșul lui: PSRM și PCRM s-au întrecut la numărul de participanți

Astăzi, de 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii, mii de oameni au ales să mărșăluiască pe străzile Capitalei alături de două partide din eșichierul de stânga, Partidul Socialiștilor și cel al Comuniștilor, relatează UNIMEDIA.

Tradiționalul marș de solidaritate față de clasa muncitoare a arătat mai mult ca o acțiune politică, pentru că atât comuniștii, cât și socialiștii au ales să lanseze lozinci anti-guvernare, să critice acțiunile instituțiilor statului și să solicite organizarea alegerilor anticipate.

Totuși, deși au avut mesaje similare, cele două partide s-au despărțit în marșuri separate. Reprezentanții și simpatizanții Partidului Socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și deputații neafiliați Ion Ceban și Zinaida Greceanîi, s-au deplasat în coloană de pe bd. Renașterii pe str. Bănulescu Bodoni, până în Scuarul Teatrului de Operă și Balet (TNOB). Socialiștii au menționat că „vor altceva pentru Republica Moldova” și au criticat actuala conducere a țării. Liderul formațiunii, Igor Dodon, ne-a comunicat că și-au propus să adune în cadrul mitingului pentru „Unitate şi Demnitate Socială” circa 5 mii de oameni și că acest lucru le-a reușit. Însă, polițiștii care au însoțit participanții la marș au declarat că au participat până la 1500 de oameni. 

De cealaltă parte, comuniștii și simpatizanții formațiunii au pornit de la Academia de Ştiinţe și s-au deplasat până la Ministerul Agriculturii. Aceștia au purtat drapele bicolore și maiouri cu „secera și ciocanul”, deși aceste simboluri au fost interzise prin lege, și au scandat mesaje precum: „Fascismul nu va trece”, „Vrem alegeri”, „Victorie”, etc. Vladimir Voronin, a specificat că oamenii s-au adunat într-un marș al solidarității, nu într-o acțiuni politică, și că nu s-a este vorba de o competiție „a marșurilor” dintre PCRM și PSRM. Liderul comuniștilor nu a putut spune câți participanți s-au adunat, specificând că nu a stat să-i numere. Oamenii legii, însă, ne-au informat că în cadrul marșului organizat de PCRM au participat mai multe persoane decât în cel al socialiștilor, în jur de 3 mii de oameni.

I-am întrebat pe liderii celor două formațiuni, Igor Dodon și Vladimir Voronin, de ce au ales să organizeze mitinguri separate. Ambii au spus că n-au nimic împotrivă ca oamenii din cealaltă tabără să li se alăture, însă au exclus posibilitatea organizării unui eveniment comun. Cel mai mult s-a împotrivit acestei idei președintele PCRM, care nici nu a vrut să audă de socialist.

În preajma scuarului TNOB cele două tabere s-au întâlnit, însă totul s-a încheiat fără incidente. Colaboratorii Direcției de Poliție Ordine Publică au format un gard viu și au vegheat ca între participanții la marșuri să nu aibă loc încăierări. Atât participanții la mitingul organizat de PSRM, cât și cei care au mers alături de PCRM au spus că și-ar dori ca forțele de stânga să se reunească și să devină o forță puternică. O parte din participanții la marșul PCRM au menționat că ei nu participă la marș din motive politice, ci pentru că astăzi este sărbătoare, și că sunt gata să li se alăture și socialiștilor mai târziu, la concertul „Iubesc Moldova”, la care au evoluat trupele „Millenium” şi „Lume”.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI