ora: 14:36, 01 mai 2013 18190
Autor: Cristina Buzovschi

(foto, video) De 1 mai, fiecare cu marșul lui: PSRM și PCRM s-au întrecut la numărul de participanți


Video se incarcă ...
(foto, video) De 1 mai, fiecare cu marșul lui: PSRM și PCRM s-au întrecut la numărul de participanți
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Astăzi, de 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii, mii de oameni au ales să mărșăluiască pe străzile Capitalei alături de două partide din eșichierul de stânga, Partidul Socialiștilor și cel al Comuniștilor, relatează UNIMEDIA.

Tradiționalul marș de solidaritate față de clasa muncitoare a arătat mai mult ca o acțiune politică, pentru că atât comuniștii, cât și socialiștii au ales să lanseze lozinci anti-guvernare, să critice acțiunile instituțiilor statului și să solicite organizarea alegerilor anticipate.

Totuși, deși au avut mesaje similare, cele două partide s-au despărțit în marșuri separate. Reprezentanții și simpatizanții Partidului Socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon și deputații neafiliați Ion Ceban și Zinaida Greceanîi, s-au deplasat în coloană de pe bd. Renașterii pe str. Bănulescu Bodoni, până în Scuarul Teatrului de Operă și Balet (TNOB). Socialiștii au menționat că „vor altceva pentru Republica Moldova” și au criticat actuala conducere a țării. Liderul formațiunii, Igor Dodon, ne-a comunicat că și-au propus să adune în cadrul mitingului pentru „Unitate şi Demnitate Socială” circa 5 mii de oameni și că acest lucru le-a reușit. Însă, polițiștii care au însoțit participanții la marș au declarat că au participat până la 1500 de oameni. 

De cealaltă parte, comuniștii și simpatizanții formațiunii au pornit de la Academia de Ştiinţe și s-au deplasat până la Ministerul Agriculturii. Aceștia au purtat drapele bicolore și maiouri cu „secera și ciocanul”, deși aceste simboluri au fost interzise prin lege, și au scandat mesaje precum: „Fascismul nu va trece”, „Vrem alegeri”, „Victorie”, etc. Vladimir Voronin, a specificat că oamenii s-au adunat într-un marș al solidarității, nu într-o acțiuni politică, și că nu s-a este vorba de o competiție „a marșurilor” dintre PCRM și PSRM. Liderul comuniștilor nu a putut spune câți participanți s-au adunat, specificând că nu a stat să-i numere. Oamenii legii, însă, ne-au informat că în cadrul marșului organizat de PCRM au participat mai multe persoane decât în cel al socialiștilor, în jur de 3 mii de oameni.

I-am întrebat pe liderii celor două formațiuni, Igor Dodon și Vladimir Voronin, de ce au ales să organizeze mitinguri separate. Ambii au spus că n-au nimic împotrivă ca oamenii din cealaltă tabără să li se alăture, însă au exclus posibilitatea organizării unui eveniment comun. Cel mai mult s-a împotrivit acestei idei președintele PCRM, care nici nu a vrut să audă de socialist.

În preajma scuarului TNOB cele două tabere s-au întâlnit, însă totul s-a încheiat fără incidente. Colaboratorii Direcției de Poliție Ordine Publică au format un gard viu și au vegheat ca între participanții la marșuri să nu aibă loc încăierări. Atât participanții la mitingul organizat de PSRM, cât și cei care au mers alături de PCRM au spus că și-ar dori ca forțele de stânga să se reunească și să devină o forță puternică. O parte din participanții la marșul PCRM au menționat că ei nu participă la marș din motive politice, ci pentru că astăzi este sărbătoare, și că sunt gata să li se alăture și socialiștilor mai târziu, la concertul „Iubesc Moldova”, la care au evoluat trupele „Millenium” şi „Lume”.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +4 (16)
  Bidon ii face jocul la comanda lui Plahoi.
  • +3 (23)
   Cred ca au fost cel mult 5.000 de oamenii 70-80% rusi si jumatate membri de partid. Dar si la marsul celor care vor UNIREA cu ROMANIA au fost 8.000-10.000 si majoritatea au venit DIN PLACERE.
   • +2 (14)
    :))...bai baieti...suntem in 2013...voi tot cu apucaturi de urss o tineti?
    mergeti si voi la mare, la munte, distrati-va de 1 mai...e zi de sarbatoare nu zi de politica...epoca mitingurilor de ziua muncii a trecut de mult...lasati-o mai usor cu victoria socialismului si alte abureli de genul asta...bucurati-va de 1 mai...la anul nu stiti daca veti mai fi pe aici
   • +1 (9)
    PLUS ACEI CE SCANDEAZA CA DORESC IN URSS AU DOSAR ACTIV LA COSTIUJENI, CU DIAGNOSTICUL:'PARANOIE SI DEPRESIE CRONICA CU EPISOADE HALUCINOGENE SI PERSONALITATE DUBLA' SE TRATEAZA CU O STICLA DE VODCA MINIM PE BOLNAV!!! TRAIASCA MARELE STALIN!!!(SI MICUL LILIPUTIN)!!!
   • +1 (1)
    Vizionand acest film am ajuns la concluzia va in RM numai rusii muncesc.... ca numai rusarit am vazut... Si vad ca si socialistii numai ruseste o dau... Asta ma bucura... ca moldoveni cunt putini cu ei... Pacat ca se gasesc din aia care ii aleg...
    Matematica e tare simpla... In RM avem 20 % minoritati care voteza exclusiv PCRM... si la astea se mai gasesc 9-15 % de moldoboi... si iaca comunistii au cele mai multe voturi.
 • +4 (18)
  interesant sa fi cazut pastele pe 9 mai ce aveau sa sarbatoreasca inapoietii astia
 • +6 (18)
  Marș la muncă, da nu la mitinguri de ziua muncii.
 • +6 (16)
  sau intrecut cei 2 la prostie
 • +7 (23)
  Doua cazuri de spital pentru alienati. Lozinca che guevarista "Fascismul nu va trece"...e penibila de-a dreptul, ca si dinozaurul ramolit Voronin. Rezulta ca si bunicul sau, inmormantat in Romania, e fascist. Si asta tocmai in saptamana Patimilor. Antihristii! De asemeni Dodoloae, a carui scop este sa ridice piatra. In fine, au spurcat, guitat si zbierat de 1 mai, de Miercurea Mare. Si cand le-o fi de-a dracului sa se intrebe: "de ce Doamne? ce-oi fi facut? unde am pacatuit? cand?"
 • +6 (20)
  Acela care urla pentru voronin jos aliantu acuma striga pentru dondon Eu iubesc moldova :)), curve
 • +11 (25)
  Dozdrastvui USSR, NASHA RODINA, NASHA STRONA... ehhh bl*a
  Ceea ce se petrece acum pe 1 mai, este un pericol pentru Basarabia Noastra, pentru natiunea romanesca.

  Sunt cetățean activ
 • +6 (20)
  astea sunt datele victimilor stalinismului 60 de milioane
  http://ricardojamie.wordpress.com/victimele-stalinismului-1924-1947/ si cei 100 de milioane ucisi de comunisti in lume
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_Victimelor_Comunismului
  in total 160 de milioane de victime acestei idiologii comuniste -socialiste
 • +7 (23)
  ussr si nasa rodina demult put a hoit!
 • 0 (12)
 • +3 (19)
  `hai ba ca e saptamina patimilor daca vor sa faca pacate lasa sa o faca
 • +6 (22)
  parazitii ocupanti, mars la munca!
 • 0 (18)
  pe Columna stăteau parcate maxi taxi din regiune care au adus adulți și copii pentru mitingul socialiștilor, mai înțeleg adulți da copii pentru ce au fost aduși?
 • 0 (10)
  http://www.youtube.com/watch?v=PaZY6F5lnj0
 • +1 (15)
  Golanii si Marsul. Astea traiesc cu ziua de ieri nu ce cea de maine.
 • +2 (16)
  Straniu lucru: Tare le place trântorilor să serbeze ziua muncii....???!!!!!
  Acestea-s muştile care au fost la arat...maiaşii noştri... peile noastre roşii..... Nici nu-ţi trebuie să mai mergi în America - avem totul pe loc..
  Da...bogată ţară e Moldova... Totul se fură - numai pe aceştea nu-i fură nimeni.... Eu, de exemplu, aş îndura o aşa pierdere...
 • +7 (15)
  WAAAA...uite citi rusi cu buza inflata sunt pe unimedia, dupa minusurile care le pun, inseamna ca inteleg limba romana...asta deja ii progres:)....
  poate s-or romaniza..nu-i chiar asa rau cum pare la prima vedere :)

  Sunt cetățean activ
  • +3 (9)
   Au venit de la dermonstraţie...aburiţi de o stopcă cu bere (după cum li-i tradiţia populară)....
 • +6 (14)
  Speram ca marsul minoritatilor sexuale ...... ma scuzati, vroiam sa zic marsul minoritatilor rusofone sa fie mai putin activi de 9 mai......

  Sunt cetățean activ
 • +8 (16)
  unde-i filmarea facuta in russia sau moldova fiinca vad cei din mars numai ruseste vorbesc dar striga moldova-neclar???
  • 0 (0)
   daca ii pui sa citeasca ce scrie pe benere habar n-au,poate pe litere asa chinut
 • +5 (11)
  Poate va duceti la monumentul lui lenin sa va inchinati, ca ei pt un vot de la un om se inchina si la lenin dar nu se duc la biserica, vai de capu lu Voronin.
 • +3 (9)
  Plinge rodina dupa ei, sa vezi cite auluri fara locuitori au, iti plinge inima!

  Sunt cetățean activ
 • +3 (9)
  trebue bataie can doba in gandoni si dodoni
 • +4 (8)
  Citi bani baga russia sa cumpere gandoni
 • 0 (2)
  copiii Moldovei puneti-va comentariul acolo unde credeti ca e binevenit, citind toate comentariile astea mi se rupe inima ca voi sunteti ca mine urasii lui Stefan
  • +2 (6)
   altfel nu se poate...merita cele mai grele cuvinte acesti insi care au iesit azi pe 1 mai.

   Sunt cetățean activ
 • +3 (7)
  Ca in Coreea de Nord.
 • -4 (6)
  Vad ca va-ti strins toti unionistii pe aici, hai sa va explic una prostilor cei ce sustineti ca aceasta sarbatoare este "URSS" aceasta sarbatoare se sarbatoreste in 142 de tari inca din anul 1889 1 mai, prima tara care a inceput sa sarbatoreasca ziua solidaritatii si a muncitorului a fost Franta, in anul 1886 in SUA peste 350 de mii de muncitori au iesit si au protestat fata de graficul de lucru si salariile de pe atunci, si au cerut majorarea salariilor si micsorarea orelor de munca pe zi de la 15 ore la 8, la acel miting/protest in urma incaierarii politiei cu manifestantii din date oficiale au murit 4 politisti si 3 manifestanti, in date neoficiale se spune ca in jur la 50 de oameni au fost raniti/ucisi. Deci dragii mei mai intii de a comenta ceva informativa, nu va fie lene, mai cititi un pic, si daca nu va place ca comunistii sau socialistii sint de flang sting asta nu inseamna ca nu trebuie sa respectati aceasta sarbatoare internationala!

  Sunt cetățean activ
 • +4 (6)
  Esti cior ma bosorogule,nu vezi cine se aduna la asa demonstratii si cu ce scop?. Cînd teritoriul patriei mele e ocupat de russia,cînd ei azi își bat joc de poporul meu,cînd pe podul de pe nistru rușii împușca copii nostri și îngrădesc libera circulatie in țara mea nu poți sa fii indiferent la adunaturile celor ce vor sa aduca armata rusa și la Chișinău.
 • -4 (6)
  domnule "GID" sarbatoarea e internationala.. de ce nu o sarbatoresc liberalii, democratii, liberaldemocratii?? nu conteaza ce partid politit , conteaza sarbatoarea, eu mas duce cu mare placere cu orcare din ei sa sarbatoresc, dar daca ei sint mai presus ca cei din europa. mai presus ca cele 140 de tari care sarbatoresc.. numi zice acuma ca si celelalte 140 de tari sint sub controlul rusiei, Deci inca odata.. indiferent de partit. sarbatoarea e sarbatoare,

  Sunt cetățean activ
 • -3 (5)
  Hmmm acuma cind vezi ca am dreptate nu mai ai ce zice, dai doar dislike,

  Sunt cetățean activ
 • +4 (6)
  noi nu am pomenit despre sarbatoare din cate ai vazut tu...noi am luat atitudine fata de partidele astea rosii (socialistii si comunistii)...si nu trebuie sa zici "tipa e sarbatoare" si trebuie de acceptat aceste marsuri...sau esti si tu ca transnistrenii care "tipa punem butcele celea sthtob usiliti baribu protiv contrabandu " fii serios! ...trebu de luat atitudine in orice imprejurari si situatii fata de imperialismul rus...sau voti vati deprins sa fiti violati de rusi si din cite vad deja prindeti placere (eu asta ma refer la "bosu vostru" care a comentat mai sus si altii ca alde dinsul)

  Sunt cetățean activ
 • -4 (6)
  Nu sint simpatizant komunist, apar doar sarbatoarea.. desi merita sa citesti statutul Socialistilor, sa intelegi ideologia lor, daca sint rosii si aia si aia. asta nu insemana ca sint la fel!

  Sunt cetățean activ
  • +4 (6)
   nustiu...vad ce orintare are partidul socilistilor de la noi spre uniunea vamala (spre Rusia daca nu stiai)si mai sint multe rahaturi iesite in adresa Rep Moldova din gura liderului acestuia "uvajaimii gaspadin" DODON

   Sunt cetățean activ
 • +4 (6)
  poponari...in frunde cu gandon
 • -1 (1)
  sedea odata dodon la bursa de valori...
 • -1 (1)
  ati vazut ca electoratul lor deja e pur rus ! nu mai sunt moldoveni in rindurile lor ! de le-ar da voe aveau sa defileze cu tricolorul rusesc !
 • +1 (1)
  (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( "„Din punctul meu de vedere, în calitatea mea de cetățean, din Republica MOLDOBA”..... )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) NEUROZOOMOLDOBATARADECRIMADEMASSCHEMADEMONOPOLIEDECLANEDECUMATRIE DECORUPTIE… DEHOTIEDETALHARIEDEFRAUDADEFORGERIEDEXTRACTIEDESCHROCHERIEDERACHETIRIE DERAIDERIE….. DEGANGSTERIEDEMOLDOBANDECOMPLICITATEDECONSPIRATIEDEPERVERSATIEDEINFRACTIUNE DETERROR..... )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) PRESSPERMALINK:) - http://unimedia.info/ ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))…
 • +1 (1)
  (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( "„Din punctul meu de vedere, în calitatea mea de cetățean, din Republica MOLDOBA”..... (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) NEUROZOOMOLDOBATARADEDICTATURACOLONIEDEMONOPOLIEDECUMATRIEDECLANEDECRIMA DECORUPTIE… DEHOTIEDETALHARIEDEFRAUDADEFORGERIEDEXTRACTIEDESCHROCHERIEDERACHETIRIEDEJAF DERAIDERIE….. DEGANGSTERIEDEMOLDOBANDECOMPLICITATEDECONSPIRATIEDECOOPERATIEDEPERVERSATIE DETERROR..... )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) PRESSPERMALINK:) - http://unimedia.info/stiri ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))…
 • +1 (1)
  (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( "„Din punctul meu de vedere, în calitatea mea de cetățean, din Republica MOLDOBA”..... (((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( NEUROZOOMOLDOBATARADECENZURADECOLONIEDEMONOPOLIEDECUMATRIEDECLANEDECRIMA DECORUPTIE… DEHOTIEDETALHARIEDEFRAUDADEFORGERIEDEXTRACTIEDESCHROCHERIEDERACHETIRIEDEJAF DERAIDERIE….. DEGANGSTERIEDEMOLDOBANDECOMPLICITATEDECONSPIRATIEDECOOPERATIEDEPERVERSATIE DETERROR..... )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) PRESSPERMALINK:) - http://unimedia.info/stiri ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))…

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA