ora: 13:20, 27 iul 2012 6021

Fostul premier Sturza vrea să construiască un „Silicon Valley” în Cluj-Napoca


Fostul premier Sturza vrea să construiască un „Silicon Valley” în Cluj-Napoca
Foto: economica.rtv.net
Fostul prim-ministru Ion Sturza vrea să creeze un fel de mini Silicon Valley în orașul Cluj-Napoca din România. Despre aceasta omul de afaceri a declarat în cadrul unui interviu pentru Economica.net.

Sturza vrea să vină cu un concept nou de business. Pe lângă faptul că vrea să ofere spaţii mari pentru companii, vrea să importe şi modelul companiilor din Silicon Valley-ul american. Fostul premier dorește ca fiecare etaj al clădirilor de birouri pe care le va construi în cadrul parcului tehnologic Liberty din Cluj-Napoca prin intermediul Fribourg Developments să ofere o suprafaţă de cel puţin 2.000 mp companiilor.

„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş”, a menționat sursa.

Întreg proiectul pe care omul de afaceri doreşte să-l construiască la Cluj-Napoca presupune mai mult decât doar spaţii de birouri. Pe lângă acestea, vor fi construite şi spaţii comerciale, săli de conferinţe şi de expoziţii, o cantină şi spaţii verzi.

Marketarea şi promovarea proiectului de la Cluj Napoca va începe undeva la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Proiectul este conceput a fi derulat în patru etape distincte, care vor putea fi comasate sau chiar împărţite pe parcurs, în funcţie de realităţile pieţei. Astfel, în primele două faze ar urma să fie investite câte cinci milioane de euro pentru fiecare în parte, iar pentru ultimele două faze, câte nouă milioane de euro, pentru fiecare în parte.

Prima fază presupune reabilitarea clădirilor istorice care se află pe terenul fosteo fabrici, iar cea de-a doua prevede constucţia a aproxiamtiv 20.000 de spaţii de birouri. Aceste două faze sunt programate a fi finalizate în 2014.

Totodată, Ion Sturza a menționat că preconizează să vândă parcul, când acesta va fi finisat. „Bineînţeles că vreau să vând afacerea, nu vreau să mă căsătoresc cu proiectele. Şi astăzi avem o ofertă de finanţare şi de colaborare, aşa la stadiul la care se află proiectul. Zilele trecute am fost contactat de un fond din Anglia, care dorea să ne ofere finanţare. Deocamdată nu avem nevoie de finanţare”, a remarcat acesta.

Menționăm că potrivit, economica.net, fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, care s-a ocupat de afaceri cu petrol, are o editură, dar şi un magazin online de carte. Sturza figurează pe locul 48 în Topul Forbes ediţia 2011, cu o avere estimată la 90-95 de milioane de euro.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la economica.net

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (2)
  Și de ce nu vrea la noi , se întreabă orișicare
  Domnul Sturza sa aduc silicoane de devale
  Înțelege D-nul Sturză-Plahotniuc , Filat sau Ghimpu
  Îl despoiae pă"n la .. nu pot spune- pur și simplu?!!
  • +1 (1)
   Ați văzut economie în regat de hoți în lege
   Și de ghimpii ce nu știu două vorbe să dezlege
   Ați văzut economie în guvernul lui Filat
   Știe el Sturză ce știe- nu ne fie cu banat...
   • +1 (1)
    Investiția , tovarăși , nui un câmp pentru prăsit
    De miniștri că Salarii din a Gimului partid
    Investiția se duce unde s-au creat condiții
    Unde legea este lege, și nu mutre de miniștri..
    • +1 (1)
     :)))))))))) exact 100%
    • +1 (1)
     Ai da brava D-nul Sturză , ai da brava sukin sîn
     Moldovean de aici , de al nostru ci cu suflet de român
     Iată stau și mă întreb- de era el președinte
     Câte văi de silicoane deschidea la noi , cuminte?!!
 • +1 (1)
  Iată domnilor povestea cu a mea țara de succes
  Și cu curtea de la Londra si cu stat filatelesc
  Domnul Sturza va deschide noi afaceri , de epocă
  Nu pe dealuri la Grozesti, ci pe văi la Cluj-Napoca...
  • +1 (1)
   Iar intre Prut si Nistru
   Tot va ramane sinistru
   SI VOM VEDEA SILICOANE
   Doar in sutien la dame

   Fiecare sio face cu mana lui
   Spune-o vorba sau brasoava
   Iar maldavanu cu mana lui
   Stie doar s-o ia la laba
 • 0 (0)
  ...Bravo ocupatie1812, ai spus cea ce eu din anumite considerente ( inclusiv lipsa anonimatului) nu -mi pot permite sa spun....
 • 0 (0)
  Pacat... ce sanse perde Moldova !!!
  Dezvoltarea sectorului IT ar fi scos din paragina acesta tara, se stie ca sectorul IT astazi e motorul oricarei economii sanatoase... Pacat (((
 • +1 (1)
  Un mare pidara**ss, Sturza asta si dece nu-l construieste aici, in RM.
  • +1 (1)
   Pentru ca aici sunt prea multi prosti/pidar*si care nu inteleg de ce el nu construieste aici.
 • 0 (0)
  Am vazut citeva emisiuni cu Sturza...un om extraordinar de destept...parca era prieten odata cu Filea.....stiti de ce nu mai e prieten.....lasa sa comenteze sustinatorii premierului.
  • 0 (0)
   Eu l-as vrea pe Sturza presedinte... dar el nu mai vrea sa aiba de a face cu politica noastra marsava...
 • 0 (0)
  Ar fi excelent daca Sturza ar angaja moldoveni si sa le faca permise de munca prin aceste posturi oferite ca mai apoi cei capabili sa primeasca tot folosul din optiunile europene.
 • 0 (0)
  Daca era legat de industrie, mai înţelegeam Cluj-Napoca dar zona IT... ciudată alegere. Fibră optică slava domnului este şi în Moldova, se pot trimite proiectele (datele) fără probleme. Munca se plăteşte la fel în RO şi MD. Impozitele în MD sunt mai mici... nu ştiu ce calcule a făcut Sturza însă alegerea pare a fi foarte ciudată. Infrastructura avea să joace un rol important în cazul investiţiilor în domeniul INDUSTRIEI.
 • 0 (0)
  intr-o astfel de investitie trebuie atrasi si specialisti occidentali, la nivel de manageri; Cluj e singurul oras mare din spatiul romaniesc, adica Ro si RM unde occidentalii s-ar simti ca acasa, intr-un mediu civilizat.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA