ora: 08:06, 22 ian 2013 7692 39 Autor: Cristina Buzovschi

Filat vrea să-l dea jos pe Plahotniuc din prezidiul Parlamentului


Filat vrea să-l dea jos pe Plahotniuc din prezidiul Parlamentului
Prezidiul Parlamentului
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat, se gândește la două metode prin care l-ar putea da jos din prezidiul Parlamentului pe Vlad Plahotniuc, notează UNIMEDIA. Prima cale ar fi desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, pe care tot Alianța a creat-o pentru vicepreședintele PD, iar cea de a doua - revocarea acestuia din funcția de prim-vicespeaker.

Aceste gânduri vin în contextul în care opoziția comunistă a cerut în nenumărate rânduri demiterea lui Vlad Plahotniuc și chiar au înregistrat un proiect de hotărâre în acest sens la Parlament.

„Eu nu pot să comentez declarațiile opoziției. Considerăm că trebuie să fie modificat Regulamentul Parlamentului și trebuie să facem în așa măsură încât atât numirea, cât și destituirea vicepreședintelui Parlamentului. Dacă să vorbim obiectiv, așa funcție ca prim-vicepreședinte al Parlamentului nu este prevăzută de norma constituțională. Constituția prevede clar organizarea și funcțiile care țin de conducerea Parlamentului. Este vorba de președinte și vicepreședinți. Cum s-a întâmplat de s-a creat această funcție? Deja s-a întâmplat. Trebuie să ne gândim la viitor. De aceea trebuie să ne ajustăm Regulamentul la acest capitol”, a declarat liderul PLDM, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune.

Vlad Filat se întreabă de ce solicitarea de destituire a președintelui Parlamentului poate fi făcută de către 1/3 din deputați, în timp ce prim-vicepreședintele și vicepreședinții pot fi demiși doar la bunăvoința speakerului. „Din punctul nostru de vedere, reieșind din normele constituționale, funcția de prim-vicespeaker nu poate să existe în Parlamentul Republicii Moldova. Vom discuta în Alianță, dar legea trebuie să fie conformă cu norma constituțională”, a subliniat sursa citată.

Mai mult decât atât, liderul PLDM a menționat că declarațiile făcute de Ion Butmalai și Maria Ciobanu în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, care i-au sugerat lui Plahotniuc să se lase de politică și să renunțe la postul deținut în Parlament, deși nu au fost din numele fracțiunii, au reprezentat opinia majorității deputaților liberal-democrați.

„Nu a fost expunerea fracțiunii, dar a fost ceea ce simte întreaga fracțiune. Eu nu cred că în cazul că se va ajunge la solicitarea demisiei prim-vicepreședintelui Parlamentului asta va duce obligatoriu la destrămarea Alianței. Mie îmi este greu să-i dau calificativul de politician. Eu nu văd nicio problemă ca dânsul să rămână în calitate de deputat, dar să coboare din prezidiul Parlamentului. Alianța nu a fost constituită pentru ca cineva să aibă funcții. În ultimul timp în politică se pune preț pe bani, nu pe idei sau proiecte. Poziția noastră nu este una formalizată. Eu nu exclud că noi vom veni cu această solicitare. Nu cred că vom fi în situația în care să căutăm voturi”, a conchis Filat.

Comentarii (39)
 • +46 (52)
  Bravo dl Filat, scoteti-l cit ma repede, suntem satui toti de el ca conduce tara si o influenteaza doar in folosul sau, sper sa fie modificat cit mai repede regulamentul, si sa nu mai existe Plohotniuc in parlament!
  • +45 (49)
   Filat va face o favoare mare societatii daca Plahotniuc va cobori din scaunul de prim-vicespeaker. In cei doi ani de cînd a devenit persoană publică, imaginea lui Vlad Plahotniuc nu numai că nu a devenit mai agreabilă, mai „curată”, ci, dimpotrivă, a căpătat trăsături dezgustatoare.
   Intrarea sa inopinată în politică, în pofida promisiunilor că va rămîne om de afaceri, a avut un efect invers celui scontat. Dumnealui se foloseste de aceasta functie pentru imunitate si pîrghii pentru a controla mai multe instituţii.
   • +44 (48)
    Directorul CNA, Viorel Chetraru si Procurorul General Valeriu Zubco au fost numiţi în funcția lor de către Plahotniuc. Deși formal asta sa făcut la propunerea lui Lupu, care în AIE doar declară deciziile lui Plahotniuc. Lupu și Partidul Democrat sunt instrumentul lui Plahotniuc de impunere Alianței (AIE) a oamenilor lui Plahotniuc.
    • +40 (44)
     Atît timp cît Plahotniuc va avea imunitate şi putere RM nu vede o guvernare democrată. Într-un fel s-au altul perioada Plahotniuc trebuie încheiată, aceasta nu poate dura la nesfîrşit, să nu ajungem ca RM sa se transforme într-un S.R.L. Plahotniuc.
     • +36 (40)
      Bravo Filat, trebuie de purificat politica moldoveneasca, deoarece Plahotniuc a devenit sinonim cu mafia, cu fărădelegea, cu oligarhia. Mai mult, de la o vreme, faima sa negativă transcende hotarele RM, despre el scriindu-se şi în presa internaţională. Nu cred că ţara are nevoie în fruntea Parlamentului de persoane cu o reputaţie îndoielnică în RM şi pe arena internaţională care ne fac ţara de ruşine.
      • +34 (34)
       Soluţia cea mai bună ar fi, după cum s-a mai spus, ca prim-vicespicherul să dea dovadă de patriotism şi să părăsească scena politică, dar se vede că această opţiune nu-i surîde, căci şi-ar pierde scutul imunităţii.
       • +33 (35)
        Doar demisia procurorului general şi a stăpânului său, Vlad Plahotniuc, va crea condiţiile necesare atât pentru investigarea tragediei de la Pădurea Domnească, cât şi pentru începerea restabilirii în Moldova a verticalităţii guvernării democratice.
        • +9 (11)
         Odată cu intrarea lui Plahotniuc în politică, în Republica Moldova s-a creat o situaţie în care interesele private şi puterea grupurilor de interese financiare, mediatice şi altele golesc democraţia de sensul şi de substanţa ei. E un fenomen care este catalogat ca fiind o lovitură de forţă împotriva democraţiei pentru a transforma scrutinul într-o farsă şi a asigura ca esenţa puterii să emane de fapt nu de la electorat, ci din tenebrele unor cercuri obscure de antreprenori.
         • 0 (0)
          Filat intradevar a dat dovada de curaj !!!! Un exemplu demn e urmat !!!!
          Iata si o initiativa care merita tot respectul !!! Iata si vointa politica asteptata de toti !!!
          Bravo Premierului Filat pentru dinamism,pragmatism si sinceritate
       • +12 (14)
        Sint total deacord cu Vlad Filat!!! Sa scapam de criminalism!!! Sa-si dea demisi!!!
      • +18 (20)
       Pina nu vedem noi demisia acestui individ nu vedem noi liniste si pace in aceasta tara.
       cit se poate de tolerat acest joc murdar facut de Ploha,,cit se mai poate de tolerat pe criminalul acesta uiativa cite probleme au aparut de cind el este la conducere,
       Rusine jos cu plohish, poporul numai poate rabda deja prea mult si-a batut joc de societate.
       Demisia lui Plohatniuc!
       • +16 (18)
        sPînă nu va fi băgat lohotniuc la puşcărie nu vedem noi guvernare şi dezvoltare eficientă a ţării. Aşa o să ţină gheara pe AIE, trăgînd de sfoare pe procuror, judecători, comunişti, pDşti etc.
        Plohish , eshi mizerie ..totzi vor sa vada dosarele tale grosulene care stau prafuite in sertar .. shi inca o multzime care treb incepute !!
        • +15 (17)
         Plohatniuc este implicat in mare parte in cazul de la falesti, ar fi trebuit sa fie demis primul. În urma dezvăluirilor senzaționale ale societății civile și ale presei despre crimele comise începand cu 23 decembrie și până în prezent, Mafia din Moldova a primit o lovitură capitală. Cine-i va da lovitura de graţie? Astăzi încă mai avem indivizi care la indicaţiile din hotelul Codru, adică din bârlogul Păpușarului, încearcă să ne convingă că la vănătoarea „domnească” nu s-a întâmplat nimic grav, că nu trebuie politizată problema, că a fost doar un incident, care se putea întâmpla cu oricine etc. Lacheii și lustruitorii de imagine ai acestuia tratează aceste crime ca pe niște snoave cu Păcală și Tândală. În realitate, lucrurile sunt atat de grave, încât vocile lor disperate nu întâmpină decât dispreț și oprobriu public. Să analizăm și să vedem în continuare ce crime s-au produs, în realitate, la vănătoarea „domnească”?…
         • +15 (17)
          De fapt, cum declară unii comentatori avizati, oficialii prezenți la vânătoare au încălcat circa 15 articole din Codul Penal, pentru care ar putea face ani grei de puşcărie. Argumentele sunt la suprafaţă:
          1. Braconierii politici din anturajul apropiat al lui Plahotniuc au vânat în rezervaţia domnească, unde vânatul este interzis prin lege (3-5 ani privaţiune de libertate, conform codului penal al RM). În plus, vânatul este interzis în zonele de frontieră, deci a fost o încălcare dublă.
          2. Aceștia au utilizat cartuşe cu alice, care sunt strict interzise, precum și arme neînregistrate.
          3. Nu au informat opinia publică, poliţia, ambulanța, conducerea de vârf despre incidentul produs, tăinuind astfel crima. Astfel, dacă omorul a fost neitenţionat, tăinuirea este deja o crimă intenţionată, mult mai gravă.
          • +14 (16)
           4. Oamenii lui Plahotniuc au intimidat, şantajat şi exercitat presiuni asupra poliţiei locale, medicilor, sătenilor şi familiei victimei. Cel puțin Ministrul de interne, Dorin Recean, a declarat că asupra organelor de drept la nivel local s-au făcut presiuni ca să ascundă moartea lui Paciu. Premierul Vlad Filat a declarat, la rândul său, că ştie cine este factorul presiunilor. La 18 ianuarie, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe numele ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi. Ţinta reală, de fapt, nu este Usatâi, ci Vlad Filat, care încearcă să penalizeze criminalii şi să-l demită pe Zubco. Mesajul transmis de către PG este ca niciodată clar: Fii atent, opreşte-te, următorul poţi fi chiar tu…
          • +15 (15)
           5. Slugile păpușarului au distrus probele (nimeni dintre cei 32 de indivizi nu a chemat poliţia, au curățit armele, nu au înregistrat decesul lui Sorin Paciu, au evitat testele de alcoolemie, l-au înmormântat (incinerat?) urgent pe Sorin Paciu, au rescris listele participanţilor, i-au trimis pe toţi martorii în concediu etc). Acum nu mai poate fi stabilită clar arma crimei (unele arme şi cartuşe lipsesc), traiectoria glontelui, poziţia vânătorilor, urmele etc.
           6. Au minţit de mai multe ori opinia publică, factorii de decizie, inclusiv premierul, declarând că nu știu nimic despre vânătoare, nu au participat la ea, că acolo nu era procurorul general etc. Practic, indivizii menţionaţi au depus mărturii false în public, ceea ce trebuie penalizat cu toată rigoarea Legii.
          • +13 (13)
           mai mulți ofițeri ai SIS din organele teritoriale din regiunea de nord au fost sancționați disciplinar pentru că nu au informat la timp conducerea SIS despre omorul lui Sorin Paciu. 8. Speakerul Marian Lupu asigură acoperire politică lui Zubco, refuzând, într-un mod grosolan şi obraznic, demiterea acestuia. Astfel, în ciuda protestelor opiniei publice, Lupu a cerut „autosuspendarea” acestuia, în speranţa că legea nu permite ca persoana suspendată (autoexclusă) să fie demisă. Tot el nu a convocat Parlamentul pentru a numi un procuror care va porni urmărirea penală pe numele procurorului general. La fel şi liderul PL, Mihai Ghimpu, care în mod intenţionat şi-a prelungit vacanţa, iar fracţiunea PL nu poate aborda o poziţie clară pe acest subiect, făcând astfel jocul păpuşarului. 9. Au încălcat codul deontologic: la o asemenea vânătoare de principiu nu puteau participa judecători şi procurori, care sunt părţi adverse în proces. Nemaivorbind deja…
          • +13 (13)
           Unele instituţii ale statului, în special Procuratura Generală, a făcut tot posibilul pentru a dezorienta populaţia şi a-l acoperi pe Zubco. Vă oferim doar câteva exemple:
           1. La 12 ianuarie, procurorul de Fălești, Ghenadie Gurițanu, a făcut o declaraţie bombă: „Valeriu Zubco NU a fost la vânătoare pe data de 23 decembrie, iar numele lui nu figurează ca martor în dosarul morții lui Sorin Paciu”. Mai târziu, Ion Lupu şi Ion Pleşca recunosc că Zubco a fost la vănătoare, dar se afla în alt grup de vănători (deci nu putea ucide). Astfel, Procuratura a minţit în cel mai obraznic mod cu putinţă!
           2. PG şi Moldsilva au prezentat lista participanţilor la vânătoare abia pe 16 ianuarie, pentru a contrazice lista promovată de portalul enews.md. În lista PG erau prezenţi doar 30 de indivizi, or, anterior, Moldsilva vorbea de 32 de vânători. Deci, între timp, doi vânători au dispărut. Altfel spus, PG şi Moldsilva au falsificat listele.
         • +15 (15)
          7. Au utilizat (şi compromis) instituţiile statului, pentru a muşamaliza crima, a deturna ancheta, a obstrucţiona cercetarea, a influenţa opinia publică. Procuratura Generală, în mod impertinent, a înlăturat MAI de la anchetă, nu a deschis dosarul la 23 decembrie, nu a anunțat timp de 3 săptămîni lista participanților la vânătoarea regală, reacționează isteric la criticile aduse. Consiliul Procurorilor s-a lansat în critici de bulevard la adresa MAI, având un singur scop: să-l apere pe „bossul” său de toate atacurile. SIS-ul s-a autosesizat în cazul incidentului din rezervaţia „Pădurea Domnească”, ce a avut loc la 23 decembrie 2012, abia pe 6 ianuarie curent. Deci, PG, SIS, MA şi MAI au fost utilizate în scop de grup. Ministrul Recean l-a demis pe comisarul raionului Făleşti şi încă pe câţiva funcţionari. La 18 ianuarie am aflat că mai mulți ofițeri ai SIS din organele teritoriale din regiunea de nord au fost sancționați disciplinar pentru…
     • -34 (38)
      Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
      Ei ce atita Plahotniuc Plahotniuc ,iata Filat acesta merita toata atentia !!!
      • 0 (0)
       Filat este un bun prim-ministru, ne-a salvat de era Tarlev si a spart definitiv monopolul comunistilor
       Prim-ministrul intradevar ne-a scos la alt nivel de relatii politice !!!
       Bravo !! PLDM cea mai puternica echipa , cred ca deja toti sau dat seama asta !!!!
 • -35 (39)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Intoarcearea pedepsei capitale... Aducerea judecatorilor germani la Chisinau, pokazatelnyi sud, rastrel la toti... (Filat, Plahotniuc, Ghimpu, Voronin, SALARU(Castrare Chimica), Diacov..
  • +17 (19)
   da mai intai Plahotniuc cu Lupu, s-apoi Chetraru cu Salaru... s.a.m.d.
   • -9 (15)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    pohui cu cine de inceput ) importnat sa-si primeasca fiecare ce merita.
    • 0 (0)
     Inca un pas inainte......BRAVO................
     Si ce era daca guvernau acum comunistii?????nimik bun......asa ca opriti voi haosul precum ca tara se duce de
     ripa s.a.
     Tara merge inainte cu aceasta guvernare !
 • -30 (36)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  E evident ca asa declaratii va face Filat... 3 ani functia de primm-vicepreședinte al Parlamentului era constitutionala, acuma deja NU... este foarte clar ce interese MURDARE urmareste Filat... mai bine totusi si-ar pune Ministrii la lucru si ar clarifica lucrurile din Ministerul Sanatatii... inca o data mam convins ca "atotputernicul Filat" urmareste scopurile lui personale dar nu ale tarii, populatiei... rusine...
 • -27 (31)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  De averea Dlui Plahotniuc se vorbeste si spre mirarea mea toti ii stiu numarul, dar tin sa va amintesc ca spre deosebire de el, cel care sa imbogatit de pe spinarea statului este Filat, si daca sa le comparam averile atunci nustiu daca il depaseste domnul Plahotniuc... bravo PDM
 • -24 (30)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mikka si toti care nu sunteti de acord cu mascariciu ista de filat, nu mai scriti si nu mai intrati pe unimedia ca acesta este saitu care se inchina si il ling in ....... pe FILEA,
  nu vedeti ca ei va blocheaza mesajele
 • -25 (31)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  E clar... atunci cind nu ai o replica, bochezi mesajul, inca o dovada a lasitatii celor care il sustin pe "Filea"...;)))
 • -18 (22)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.

  “clasa noastra politica, confirma ca am ajuns o tara de secaturi… aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministri ce s-au vandut o viata intreaga, parlamentari contrabandisti, … conducatori care sunt hoti la drumul mare...” (Triunghiul Mortii in regia lui Sergiu Nicolaescu).
  http://www.youtube.com/watch?v=vxSsqlzJvw0&list=FLsWMCCRLNZ-_RwQYaE-vYGQ&feature=mh_lolz
 • -9 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  “clasa noastra politica, confirma ca am ajuns o tara de secaturi… aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministri ce s-au vandut o viata intreaga, parlamentari contrabandisti, … conducatori care sunt hoti la drumul mare...” (Triunghiul Mortii in regia lui Sergiu Nicolaescu).
  http://www.youtube.com/watch?v=vxSsqlzJvw0&list=FLsWMCCRLNZ-_RwQYaE-vYGQ&feature=mh_lolz
 • +1 (1)
  Sunt de acord ca sa plece Vlad Plahotniuc.Dar fratilor citit cu atentie tecstu,adica atunci cind am nevoe incalc Constituția atunci cidu nu am nevoe i-m aduc aminte,bravo Moldova
 • +2 (2)
  Ma-a-a-a,nu mi-e cumatru magnum asta,....da ce??nu a scris DREPT??????????????Ce nu am ajuns o tara de secaturi????hoti si nemernici??????????????????????????
  ....."Tara trebue sa creasca intr-un an cat in zece ca sa intre inrindul lumii si VOI VENITI CATRE PRINZ!!!!!!!!?????TIHNA VOASTRA-NTII SI RESTUL PE URMA!!!!!NU TARA-I A VOSTARA,BOERI,CI VOI SUNTETI AI TARII.
  VREAU SA LUAM PE RIND TREBURILE TARII,SA VEDEM CE E DE FACUT SI!!!!!!!!SA FACEM!!!!!!!!!!!."
  Filmul "Vlad Tepes" 1982---vizionati---este f.graitor
 • +1 (1)
  ....Rectific"Tara NU-I A VOATRE BOERI............."
 • +1 (3)
  Am impresia că individul acesta de Plohotniuc are un obraz de tureatcă. Îi spune toată societatea să plece din funcția ce o deține, îi spun colegii de parlament și nici o reacție. De reacția lui Lupu nici nu mai spun,este pur și simplu șocantă.Dacă-l dați jos pe Plohotniuc,mă dați și pe mine,atît îl duce capul pe acești 2m de bulbuci.
 • 0 (4)
  Ce tot spune ti prostiile astea FILEA stie foarte bine si vede situatie pe republika ca PDul se largeste......si nu mai stie ce sa mai faca ca sa le strice imaginea d-lor Lupu si Plahotniuc....si cauta fel de fel de intrigi in adresa lor.......dar hotul Filea si cei mai corupti din republica Moldova sunt PLDMistii de asta o stiu toata lumea
 • -1 (1)
  PLDM se comporta ca o curva tipica - si este clar ca Filat vrea toata puterea in stat. Pe Ghimpu l-au kidanit la inceput, dar cu Lupu se refuiesc acum. O gresala a lui Zubco - i-a permis porcusorului filea sa declansheze o noua runda de impartire a posturilor in favoarea lui. Ar fi bine ca PD sa se inteleaga cu comunishtii si sa-l inlature pe filea de la putere. Ati vedea cate dosare penale ar aparea pe la vama, fisc, CEC, Curtea de conturi, ministere controlate de acest tip hapsan.
 • +1 (1)
  Greșeala cea mai mare a celor din PLDM este,că ei nu iubesc vînatul,cum îl iubesc democrații și liberalii. Nu degeaba și Godea se plîngea de faptul,că nu a fost și Filat la vînătoare. Am un sfat pentru PLDM-Nu vă lăsați șantajați de acești doi lideri,Ghimpu și Lupu. Mergeți înainte,că noi suntem co voi,noi vrem să stîrpiți mafia și corupția din țară.
 • 0 (0)
  Plahish afara, cit se poate de furat, nu uitati cum au venit aceshti indivizi la putere, au acumulat 3 procente in cruce si puneau conditii, iata si urmarea activitatii lor, au furat tot ce se putea fura.. acei care i-au votat acuma faceto concluzii

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA