Filat vrea să-l dea jos pe Plahotniuc din prezidiul Parlamentului

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat, se gândește la două metode prin care l-ar putea da jos din prezidiul Parlamentului pe Vlad Plahotniuc, notează UNIMEDIA. Prima cale ar fi desființarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, pe care tot Alianța a creat-o pentru vicepreședintele PD, iar cea de a doua - revocarea acestuia din funcția de prim-vicespeaker.

Aceste gânduri vin în contextul în care opoziția comunistă a cerut în nenumărate rânduri demiterea lui Vlad Plahotniuc și chiar au înregistrat un proiect de hotărâre în acest sens la Parlament.
Filat vrea să-l dea jos pe Plahotniuc din prezidiul Parlamentului
Prezidiul Parlamentului (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Eu nu pot să comentez declarațiile opoziției. Considerăm că trebuie să fie modificat Regulamentul Parlamentului și trebuie să facem în așa măsură încât atât numirea, cât și destituirea vicepreședintelui Parlamentului. Dacă să vorbim obiectiv, așa funcție ca prim-vicepreședinte al Parlamentului nu este prevăzută de norma constituțională. Constituția prevede clar organizarea și funcțiile care țin de conducerea Parlamentului. Este vorba de președinte și vicepreședinți. Cum s-a întâmplat de s-a creat această funcție? Deja s-a întâmplat. Trebuie să ne gândim la viitor. De aceea trebuie să ne ajustăm Regulamentul la acest capitol”, a declarat liderul PLDM, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune.

Vlad Filat se întreabă de ce solicitarea de destituire a președintelui Parlamentului poate fi făcută de către 1/3 din deputați, în timp ce prim-vicepreședintele și vicepreședinții pot fi demiși doar la bunăvoința speakerului. „Din punctul nostru de vedere, reieșind din normele constituționale, funcția de prim-vicespeaker nu poate să existe în Parlamentul Republicii Moldova. Vom discuta în Alianță, dar legea trebuie să fie conformă cu norma constituțională”, a subliniat sursa citată.

Mai mult decât atât, liderul PLDM a menționat că declarațiile făcute de Ion Butmalai și Maria Ciobanu în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, care i-au sugerat lui Plahotniuc să se lase de politică și să renunțe la postul deținut în Parlament, deși nu au fost din numele fracțiunii, au reprezentat opinia majorității deputaților liberal-democrați.

„Nu a fost expunerea fracțiunii, dar a fost ceea ce simte întreaga fracțiune. Eu nu cred că în cazul că se va ajunge la solicitarea demisiei prim-vicepreședintelui Parlamentului asta va duce obligatoriu la destrămarea Alianței. Mie îmi este greu să-i dau calificativul de politician. Eu nu văd nicio problemă ca dânsul să rămână în calitate de deputat, dar să coboare din prezidiul Parlamentului. Alianța nu a fost constituită pentru ca cineva să aibă funcții. În ultimul timp în politică se pune preț pe bani, nu pe idei sau proiecte. Poziția noastră nu este una formalizată. Eu nu exclud că noi vom veni cu această solicitare. Nu cred că vom fi în situația în care să căutăm voturi”, a conchis Filat.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub