Citește toate știrile la acest subiect

Filat: „Negocierile au fost complicate și mai puțin plăcute”

„Negocierele au fost complicate, o experiență mai puțin plăcută. Însă, este mai corect să înveți din problemele din trecut, decât să insiști pe aceleași idei. Sper că echilibrul a fost găsit. Obiectivul a fost să avem un compromis, să avem o guvernare cu rezultate concrete”. Declarațiile au fost făcute de președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4, transmite UNIMEDIA.

Vlad Filat a subliniat faptul că nu este o tragedie dacă a rămas fără funcție de conducere, mai ales că există posibilitatea de a face acest lucru prin intermediul colegilor. „Noi, liderii Partidului Democrat și Partidului Liberal Democrat am ajuns să fim înafara funcțiilor de conducere, nu este o tragedie pentru noi și nici pentru țară. Avem posibilitatea de a desfășura o bună conducere partidelor și prin intermediul colegilor noștri să asigurăm o bună conducere a țării”, a precizat liderul PLDM.

Filat: „Negocierile au fost complicate și mai puțin plăcute”
Vlad Filat (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Totodată, fostul premier a reiterat facilitățile Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care ar putea fi semnat la finele acestui an, la Vilnius.

„Acordul de liber schimb, nu se referă la o persoană, se referă la toți cetățenii. Acordul este o nouă persperctivă. Este o piață nouă, o posiblitate nouă. Înseamnă o atractivitate foarte mare pentru agenții economici, ceea ce va crea locuri muncă. Integrarea economiei naționale într-un spațiu economic durabil. Acordul de asociere oferă o nouă relație cu Uniunea Europeană. Mai multe drumuri din fondurile europene, apă de calitate, sistme de canalizare, spitale mai bune, rețele sociale mai bune. Datorită regimului liberalizat de vize, ne va oferi nu doar dreptul de a călători fără vize, dar și posibilitatea acelor persoane aflate pe teritoriul UE să vină periodic acasă, să își revadă părinți, rudele. În rezultat, vom avea cel puțin o migrație rotativă”, a precizat sursa.

Potrivit lui Filat, obiectivul primordial al acestui mandat este ca cetățenii Republicii Moldova să dispună de regim liberalizat de vize până la finele anului 2014.

„Urmează să obținem acest regim. Temele pentru acasă le-am făcut. Rapoartele europenilor sunt pozitive. Noi avem nu doar obiectiv, ci sarcină ca până la finalizarea mandatului să avem regim liberalizat de vize”, a subliniat fostul premier.

De asemenea, Vlad Filat a precizat că își dorește ca la următoarele alegeri, poporul singur să își aleagă președintele. Astfel, actul de guvernare va deveni unul stabil, fără polemică și crize politice: „Șeful statului trebuie să fie deasupra intereselor înguste de partid, să asigure o stabilitatea în exercitatere puterii executive. Pentru RM este un sistem necesar”, a spus sursa.

Fostul premier a declarat în cadrul emisiunii că acțiunile lui Mihai Ghimpu sunt greșite. Potrivit lui, țara are nevoie de politicieni serioși și responsabili, nu de bufoni și mincinoși.

„Nu vreau să comentez prea mult, dar îmi doresc foarte mult să avem parte de politicieni serioși și responsabili. Mincinoșii și bufonii au fost dintotdeauna la curțile regale. Noi avem nevoie de oameni responsabili, să aibă soluții nu declarative, ci pragmatice. Să aibă respect față de propria țară”, a subliniat sursa.

UNIMEDIA amintește că, ieri, Parlamentul a acordat vot de încredere Cabinetului de Miniștri în frunte cu Iurie Leancă, în acest sens fiind acumulate 58 de voturi din partea deputaților. Noul Guvern a fost votat de către noua Coaliție de Guvernare Pro-Europeană. Votul de încredere a fost acordat de 31 deputați din PLDM, 15 deputați PD, 7 deputați din grupul Hadârcă, dar și de 3 deputați din grupul Mișin, deputații Veronica Abramciuc și Sergiu Sîrbu. Liberalii din grupul Ghimpu s-au abținut de la vot. Premierul Iurie Leancă și membrii Cabinetului de Miniștri vor fi învestiți oficial în funcție azi, 31 mai, la Reședința de Stat.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub