Filat consideră că a greșit în privința lui Plahotniuc

Vlad Filat spune că a greșit în 13 februarie, când a făcut declarație de ieșire a Partidului Liberal Democrat de sub incidența Acordului de Constituire al AIE, și asta pentru că a personalizat și transferat „probleme de comunicare care existau la nivel de partide, pe interiorul Alianței” pe seama unei singure persoane - Vlad Plahotniuc.

Despre aceasta, liderul PLDM a vorbit în cadrul unui interviu pentru agenția de presă Moldpres.
Filat consideră că a greșit în privința lui Plahotniuc
Vlad Filat, prim-ministrul RM (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Recunosc, în politică deseori ajungi în situația, în care unele probleme să le concentrezi la nivel de o persoană. Așa e activitatea politică, spre regretul meu, nu e fără „păcate”. Într-o activitate politică nu trebuie să personalizezi problemele. Eu am avut puncte radical diferite pe domenii de principiu cu dl Plahotniuc, dar important este să găsești mecanisme de conlucrare pentru viitorul țării, pentru angajamentele pe care le ai în fața cetățenilor”, spune Vlad Filat.

În acest sens, președintele PLDM, consideră elocvent exemplul ultimei crize politice. „Mă refer la situația când problemele legate de modul în care funcționează AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corectă. Dar, reiterez, aceasta este activitatea politică, poți să ai poziții total diferite, dar trebuie să găsești calea compromisului, să comunici mai mult. E adevărat, nu am comunicat eficient în cadrul AIE 2. Nu este corect să personalizezi lupta politică, ori să aduci acuzații neprobate. Eu nu mă feresc să-mi recunosc greșelile. Nu este corect să personalizezi lupta politică ori să aduci acuzaţii neprobate. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet”, a menționat sursa.

„Esența acțiunii mele din 13 februarie a fost dorința mea și a PLDM de a rediscuta Acordul AIE, astfel încât să avem o guvernare mai funcțională, cu mai puține obstacole indiferent din partea cui sunt ele, o guvernare care să lupte pentru un stat de drept, pentru o viteză mai mare a transformărilor – fiindcă acesta a fost angajamentul nostru față de cetățeni. În realitate, chiar asta am făcut de fapt, doar că am comunicat deficitar problema noastră și am transferat-o pe persoană, în loc să o duc la nivelul partidelor Alianței și a modului în care conlucrăm pe interior”, a conchis premierul în exercițiu.

Din declarația lui Vlad Filat din 13 februarie curent:
„Astăzi, suntem martorii unei campanii de sacrificare a intereselor statului în numele intereselor unei singure persoane obscure. Această persoană şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară. Pentru el astfel de noţiuni ca „statul de drept”, „democraţie”, „integrare europeană”, „bunăstarea cetăţenilor” sînt doar cuvinte fără de sens. Această campanie are două elemente distincte. Ambele sînt realizate prin aceleaşi metode, aceleaşi instituţii şi chiar aceleaşi persoane ca în perioada guvernării comuniste. Primul element ține de supunerea politică totală a unor instituții de drept care se manifestă prin fabricare de dosare la comandă, care după o tăcere și inactivitate de 3 ani au început să apară cu viteza luminii. Al doilea element este cel de ordin mediatic – monopolizarea presei cu scopul de a distorsiona agenda publică de la tăinuirea unor crime grave, de la agenda de guvernare asumată de toate partidele alianței, de la afacerile ilicite ale unui personaj cu acoperire politică. Cei care au lansat această campanie urmăresc un singur scop – păstrarea/conservarea situației în care procesul de integrare europeană se promovează doar la nivel de vorbe”.

Amintim că ulterior, până la demiterea Guvernului de către PD și PCRM, premierul spunea că nu va „capitula în fața mafiei”, iar Vlad Plahotniuc a fost dat jos din prezidiul Parlamentului, obținând și un vot de neîncredere din partea PLDM și PCRM.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI