ora: 13:40, 21 iul 2017 9636

Federica Mogherini și Johannes Hahn: schimbarea sistemului electoral „ridică preocupări serioase față de democrația eficientă în actualul context politic"


Federica Mogherini și Johannes Hahn: schimbarea sistemului electoral „ridică preocupări serioase față de democrația eficientă în actualul context politic
Foto: euractiv.com

"Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova de a implementa schimbări în sistemul electoral vine contrar recentelor recomandări a Comisiei de la Veneția și al Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturi Umane", a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și Johannes Hahn, comisar european.

"Noi continuăm să împărtășim viziunea Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturi Umane că aceste schimbări ridică preocupări serioase față de democrația eficientă în actualul context politic", se mai scrie în declarație.

"Deși alegerea unui sistem electoral este decizia statului suveran, UE consideră că orice schimbare în sistemtul electoral ar trebui să întărească democrația, să fie bazată pe o înțelegere largă între forșele politice și să rezulte dintr-o adevărată consultare cu societatea civilă și din recomandările partenerilor internaționali". 

Federica Mogherini și Johannes Hahn spun că UE va continua să urmărească îndeaproape reforma electorală și implementarea ei. 

Implementarea acestor schimbări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova privind Acordul de Asociere și ca membru al Consilului Europei. 

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +11 (11)
  Pațani, vi se încep problemele cele mari... Grăbiți-vă să vindeți acareturile și frecați-o mai departe cât nu e târziu.
 • -13 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  cine is forte politice? nastase? sandu? ei asta serios???? despre suveranitate ea o auzit?
  • +12 (12)
   Statul care pretinde la comunitatea europeana e OBLIGAT sa intruneasca niste calitati. Nimeni nu ne obliga sa pretindem la UE.
   Maea Sandu a obtinut intr-o lupta necinstita 48% la alegeri. Asta la tema cine is fortele politice.
 • +2 (2)
  Dacă pe lîngă aceste îngrijorări ar fi și sancțiuni reale atunci poate mafia noastră poate s-ar mai gîndi, dar așa doar vorbe.
 • -11 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  In RM o crima constitutionala este urmata de alta. Anul trecut parca lumea iesise in strada, cerand alegeri anticipate. Tanase si Plaha le-a aruncat un os cu alegeri prezidentiale. Desi era clar ca Dodon pleaca cu prima sansa, "liderii" Sandu si Nastase au mincat momeala si au abandonat idea fortarii alegerilor. Tot electoratul lor a validat alegerile prezidentiale. Daca se actiona coordinat si se boicotau, Dodon nu ajungea Presedinte si erau fortate alegeri anticipate (chiar cu riscul castigului socialistilor). Acum Plaha a avut grija sa-si asterne, pentru a crea un stat cu un "bashi" in frunte. Baietii va stimuleaza pe vectori si va poarta ca vitele la vot, cand de fapt un grup mic este beneficiarul "statalitatii" si "reformelor". In toamna va fi un referendum, unde sant incluse o serie de prostii. Intrebarea este - de ce sistemul mixt nu este scos la votul popular? Fiindca ei stiu cum se va termina totul. Si nimeni nu aminteste de referendum pe subiect, desi se poate include la vot.

×
Integrare Europeană
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA