Federația Rusă se ține cu dinții de sancțiunile impuse Moldovei: Exporturilor în Kazahstan au scăzut de peste patru ori

Autorităţile din Republica Moldova încearcă de ceva timp să deblocheze tranzitul feroviar și rutier de mărfuri pe teritoriului Rusiei în Republica Kazahstan, scrie mold-street.com.

Federația Rusă se ține cu dinții de sancțiunile impuse Moldovei: Exporturilor în Kazahstan au scăzut de peste patru ori

Interdicţiile au fost impuse de Federaţia Rusă deja de doi ani şi au provocat în anul 2016 o diminuare de peste patru ori a exporturilor moldoveneşti în Kazahstan.

În cadrul unui Forumul Economic, desfășurat la Astana, viceministrul Transporturilor Sergiu Bucataru a discutat cu Zhenis Kassymbek, Ministrul Investițiilor și Dezvoltării din Republica Kazahstan subiectul nterdicțiilor instituite de către Federația Rusă la tranzitarea acesteia de către transportul feroviar și rutier de mărfuri de pe teritoriul Ucrainei în Republica Kazahstan, scrie mold-street.com.

Pub

Ministerului Transporturilor, în conformitate cu decretul Președintelui Federației Ruse, guvernul de la Moscova poate anula interdicțiile menționate în cazul în care Guvernul Republicii Kazahstan va solicita acest lucru.

Zhenis Kassymbek, Ministrul Investițiilor și Dezvoltării Republicii Kazahstan și-a asumat angajamentul de a se adresa la Moscova, cu solicitarea anulării de către Federația Rusă a interdicțiilor instituite și acordarea posibilității transportatorilor moldoveni să livreze mărfuri în Republica Kazahstan.

Datele statistice relevă că din cauza interdicţiilor ruseşti în anul 2016 s-a înregistrat o scădere de 4.4 ori a exporturilor către Kazahstan: de la 58,6 milioane dolari la 13,2 milioane dolari. Cel mai mult - de 6,2 ori s-au diminuat exporturile de mărfuri tradiţionale moldoveneşti: produse alimentare și băuturi.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub