Expert economic: Moldovenii dau pe gratis băncilor 3,4 miliarde lei, dar sunt de aproape 4 ori mai grijulii cu banii lor față de români

În prezent depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar constituie 37,6 miliarde lei într-o ușoară scădere cu 850 milioane lei față de luna februarie 2017, când ele au atins maximul istoric de 38,5 miliarde lei. La aceste concluzii a ajuns expertul economic Veaceslav Ioniță.

Expert economic: Moldovenii dau pe gratis băncilor 3,4 miliarde lei, dar sunt de aproape 4 ori mai grijulii cu banii lor față de români
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit analistului, această scădere este provocată de o ușoară retragere a depozitelor cu dobândă, factor care a determinat creșterea ponderii depozitelor la vedere fără dobândă de la 8,5% la 9,2%. Altfel de spus, depozitele moldovenilor care nu aduc dobândă din sistemul bancar la ziua de azi constituie 3,4 miliarde lei.

„Totuși trebuie să remarcăm că moldovenii sunt foarte atenți cu banii lor, suma de 9,2% reprezintă banii pentru uz curent ale cetățenilor aflate în bănci, restul sunt depozite cu dobândă. În România ponderea depozitelor fără dobândă se ridică la 35%*, sau de 3,8 ori mai mult decât în Moldova.  Însă această pondere redusă are și o explicație negativă: cetățenii noștri preferă achitările în numerar și folosesc foarte puțin pentru achitări cu cardul bancar”, spune Ioniță.

Expertul economic a mai punctat faptul că moldovenii preferă să țină banii în buzunar, iar dacă îi lasă la bancă, atunci doar pentru a câștiga din dobândă. „Neîncrederea în achitările cu cardul ne face să fim foarte grijulii cu banii noștri, dar să nu uităm de cele 16,7 miliarde lei, bani în numerar aflați în circulație, care sigur nu aduc nici un fel de dobândă. După cum vedem cetățenii noștri sau țin banii la ciorap, sau la depozit cu dobândă, iar 3,4 miliarde lei din bănci sunt banii pentru achitări curente mult mai puțini decât banii din buzunar care la fel nu aduc venit”, conchide Veaceslav Ioniță.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI