Ex-preşedintele holdingului ELAT, condamnat. Și-ar fi însuşit peste 3 milioane lei de la „Universalbank”

Ex-preşedintelui consiliului societăţilor comerciale „ELAT” şi „SIGMA”, Leonid Volneanschi a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

El este vizat într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari, prin sustragerea sumei de 3,2 milioane lei de la BC ,,Universalbank”  SA.

Ex-preşedintele holdingului ELAT, condamnat. Și-ar fi însuşit peste 3 milioane lei de la „Universalbank”
(Foto: Politics.MD)

În perioada anului 2011, fiind preşedintele consiliului societăţilor comerciale „ELAT” şi „SIGMA” , inculpatul a obţinut prin înşelăciune şi abuz de încredere, un credit pe o perioadă de 24 luni pentru suma repsectivă. 

Pentru creditul acordat urma să se încheie un contract adiţional la contractul de ipotecă între BC „Universalbank” SA - în calitate de creditor ipotecar, ,,ELAT” - în calitate de debitor ipotecar  şi SIGMA” - în calitate de proprietar, prin care se garantează şi creditul acordat preşedintelui consiliului societăţilor comerciale.

Pub

În continuare, inculpatul, urmărind asigurarea fictivă a creditului acordat de  ,,Universalbank” SA, prin ipotecarea bunurilor firmelor pe care le conducea a determinat persoanele responsabile din cadrul acestora să încheie  un acord adiţional la contractul de ipotecă cu banca, garantînd astfel creditul obţinut de inculpat în sumă de 3,2 milioane de lei.

Avînd în vedere că acordul adiţional de garantare a creditului a fost încheiat cu încălcări legislative, la scurt timp, acesta a fost reziliat, iar inculpatul a însuşit prin înşelăciune şi abuz de încredere banii, prejudiciind instituţia financiară în proporţii deosebit de mari.

Instanţa de judecată l-a condamnat pe inculpat la nouă ani de închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi de a exercita activităţi legate de circulaţia banilor pe un termen de cinci ani.

Crime Moldova scria anterior că atacul raider asupra holdingului Elat a început în anul 2009, după plecarea de la putere a Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. 

Leonid Volneanschi, autorul brandului Elat, avusese în persoana lui Vladimir Voronin o protecţie sigură în schimbul transferurilor grase făcute partidului de pe conturile firmei Elat.

Rămas la mijlocul anului 2009 fără protecţie, Volneanschi devine vulnerabil, iar mai marii lumii interlope îşi îndreaptă ochii către averea acestuia, uneltind diferite scheme. Un punct slab al businessmanului erau şi milioanele de euro şi dolari împrumutate pentru dezvoltarea afacerii. La acel moment, Volneanschi deţinea 51 la sută din acţiunile Elatului.

Pentru a-şi proteja cel puţin o parte din afacere, Volneanschi îşi caută protectori în lumea interlopă, iar alegerea se opreşte asupra fostului poliţist Ion Stratulat. Acesta deja avea un nume în lumea criminală, fiind cunoscut ca un kiler de temut. Cei doi ajung la o înţelegere: Volneanschi îi cedează lui Stratulat 25 la sută din acţiuni, în schimbul protecţiei, iar fostul poliţist se obligase să investească în finalizarea celui de-al patrulea etaj al Centrului Elat, mai scrie sursa citată.

În perioada respectivă încep problemele şi la banca lui Gorbunţov, iar Volneanschi îl propune acestuia drept ajutor pe Ion Stratulat. Într-un interviu pentru portalul CrimeMoldova, Gorbunţov îl caracterizează pe Stratulat drept un bun profesionist. Însă, în septembrie 2011, Ion Şoltoianu îl împuşcă pe Stratulat, iar Volneanschi, cât şi Gorbunţov, rămân fără protecţie.

În acelaşi timp, Leonid Volneanschi se îmbolnăveşte de o maladie oncologică şi este nevoit să plece tot mai des la o clinică din Israel. Pentru a-şi salva proprietăţile, Volneanschi vinde mai multe active ale Elatului omului de afaceri Andrei Gargalîc, despre care se spune că este în relaţii amicale cu Grigore Caramalac.

Iar în 2012 este dată marea lovitură asupra Elatului. Pe de o parte este deposedat de cele 49 la sută de acţiuni Roman Gudcov, iar pe de altă parte este lăsat lefter Volneanschi, care din toată afacerea cu Elatul rămâne doar cu datorii de milioane de euro, pe care îi împrumutase pentru dezvoltarea afacerii.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub