Eureporter: Cauza lui Renato Usatîi ca simbol al „statului capturat” în #Moldova

În ultimii șase ani, Moldova a suferit o tranziție tragică de la a fi considerată o „istorie de succes” al lăudatului Parteneriat Estic al Uniunii Europene până la, după cum spunea și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, la un stat capturat. Astfel începe un articol semnat de Colin Stevens în prestigioasa publicație Eureporter.

Eureporter: Cauza lui Renato Usatîi ca simbol al „statului capturat” în #Moldova
(Foto: captură euroreport)

Autorul face o radiografie a stării actuale de lucruri în Moldova și spune că Moldova ar putea ajunge un stat eșuat, la fel ca și Coreea de Nord dacă va continua să rămână în mâna oligarhilor conduși de Vlad Plahotniuc.

Potrivit publicației, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, vrea să scape de liderul „Partidului Nostru” și primarul de Bălți, Renato Usatîi, precum și de alți lideri locali ai partidului.

Pub

La această concluzie au ajuns după ce o delegație din Moldova a fost la Strasbourg săptămâna trecută pentru a vorbi cu parlamentarii și cu alți oficiali de rang înalt.

„La conferința de presă susținută la Consiliul Europei de la Strasbourg, fiecare dintre reprezentanții delegației din Moldova au spus că majoritatea colegilor lor se află acum sub urmărire penală în cadrul proceselor fabricate de persoanele de încredere ale lui Plahotniuc din cadrul sistemului judiciar și al procuraturii”, se mai scrie în presa străină.

Elena Grițco, vicepreședinte al „Partidului Nostru”, a declarat: „Usatîi nu se ascunde, ci este o victimă a regimului lui Plahotniuc. Dacă se va întoarce în Moldova, el va fi reținut și, cel mai probabil, ucis în închisoare. Acesta este unul dintre motive pentru care CoE a avut dreptul să descrie Moldova ca un stat capturat”.

Continuarea materialului citiți aici.

 

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub