„Eu nu am muncit nicio zi”. Cum vrea statul să pună la lucru tinerii, bătrânii și femeile

O mare parte din tinerii, pensionarii și femeile din Republica Moldova fac parte din categoria „populației inactive”, adică nu sunt angajați.

Autoritățile își propun să diminueze rata șomajului și au lansat, în acest scop, noua Strategie Naţională privind Ocuparea Forţei de Muncă pentru perioada 2017-2021. 

„Eu nu am muncit nicio zi”. Cum vrea statul să pună la lucru tinerii, bătrânii și femeile
(Foto: moldnova.md)

Documentul a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova și conține aceleași obiective „tradiționale” care au trecut prin nenumărate tentative de implementare, dar care nu au înregistrat vreun succes răsunător de-a lungul anilor: crearea oportunităţilor egale pentru femei şi bărbaţi, consolidarea legăturii între piaţa muncii şi sistemul de formare profesională, crearea mecanismului de răspuns prompt la necesităţile noi ale pieţei muncii, scrie Moldnova.eu.

În noua Strategie Naţională privind Ocuparea Forţei de Muncă se stipulează că economia Republicii Moldova oferă puţine oportunităţi de angajare, iar consecința acestui fapt este rata scăzută de ocupare a forței de muncă. În anul 2005 numărul populaţiei inactive, dar apte de muncă era de 1.483.000 de moldoveni. Acest număr s-a majorat constant și a ajuns la 1.756.000 în anul 2015. Printre factorii care au dus la creșterea numărului persoanelor inactive se numără îmbătrânirea populaţiei şi migraţia internaţională a forţei de muncă.

Pub

În 2015, din totalul persoanelor inactive 36,2% erau pensionari, iar alte 18,9% erau plecate la muncă peste hotare. Alte 18,2% sunt reprezentate de persoanele care nu doresc să se angajeze oficial pentru că salariile ar fi prea mici, preferând să se implice în alte tipuri de activităţi.

Femeile pleacă în Italia și Israel, bărbații – în Rusia și România

De obicei, bărbații și femeile aleg destinații diferite atunci când pleacă în căutarea unui salariu mai bun. Femeile pleacă în Italia, Grecia și Israel, întrucât în aceste state găsesc mai multe oportunităţi de angajare în domeniul serviciilor casnice, hoteliere, comerciale. Cei mai mulţi bărbaţi, în special cei din mediul rural, merg să muncească în Rusia, Ucraina sau România în domenii precum construcţii, transport şi telecomunicaţii.

Femeile și tinerii stau acasă

Femeile tinere cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani dețin cel mai mare procentaj în categoria persoanelor care nu muncesc și nu învață și asta pentru că se văd nevoite să aibă grijă de familie.

Natalia Albu ne confirmă acest lucru. Femeia de 32 de ani spune că s-a aflat în concediu de maternitate timp de 3 ani. Chiar dacă își dorește să se reîntoarcă la cariera ei în domeniul bancar, nu o poate face.

„Copilul merge la grădiniță, deci, teoretic, aș putea reveni la serviciu, dar nu o pot face, pentru că este un copil foarte sensibil. Răcește des, iar angajatorilor n-o să le placă faptul că va trebui să lipsesc de la birou pentru că mi s-a îmbolnăvit copilul. În plus, este posibil ca soțul meu să plece peste hotare, deci va trebui să rămân acasă cu cel mic”, povestește Natalia.

Continuarea AICI.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub