ora: 11:52, 30 noi 2012 11273
Autor: Dumitru Ciorici

Efrim dă replica: Art. 46 din Constituție nu e licență pentru a fura!


Efrim dă replica: Art. 46 din Constituție nu e licență pentru a fura!
Efrim VS Poalelungi, II
Mihai Poalelungi și Oleg Efrim
Colaj: UNIMEDIA
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, îi răspunde președintelui Curții Supreme a Justiției, care s-a declarat împotriva propunerilor cu privire la confiscarea averilor judecătorilor, proveniența cărora nu poate fi dovedită. 

Într-o intervenție pentru UNIMEDIA, Efrim spune că demnitarii trebuie să explice de unde provin veniturile lor. „În primul rând vreau să vă spun că normele propuse de noi se referă la toți agenții publici - funcționari, demnitari, judecători. În al doilea rând vreau să accentuez că judecătorii au fost întotdeauna împotriva măsurilor anticorupției propuse de Ministerul Justiției.

Așa a fost în cazul anulării imunității pentru fapte de corupție, așa este și cu inițiativele recente. Desigur că pot exista păreri diferite, însă eu le recomand tuturor să citească atent acest proiect. Curtea Constituțională a interpretat, la solicitarea mea, art. 46 din Constituție, unde se spune că se prezumă caracterul licit al averii dobândite. Eu am considerat că prezumția respectivă nu poate avea un caracter absolut si pentru un cetățean obișnuit și pentru demnitari, a căror venituri sunt expres stabilite în lege. Dacă e decalaj mare între avere și veniturile demnitarilor, ultimii trebuie să explice de unde acestea provin. Curtea Constituțională a considerat că prezumția dobândirii licite se aplică în egală măsură pentru toți cetățenii RM. În același timp, în interpretarea dată, Curtea Constituțională a menționat că statul este în drept să instituie măsuri confiscatorii pentru averea dobîndită ilicit”, a menționat sursa.


Acesta spune că înainte de confiscarea averii ar trebui să existe o condamnare. „Noi venim cu chestii specifice: ne referim la infracțiuni grave și deosebit de grave. Nu se va confisca averea doar pentru decalaj - cele declarate și averea de facto. Întâi de toate trebuie să existe condamnare pentru o infracțiune menționată expres în inițiativa noastră. Ulterior, desfăşurarea de către persoana condamnată în mod constant pe o anumită perioadă de timp a unor activități cu caracter infracţional de o gravitate sporită, cumulată cu lipsa altor venituri licite, este considerată un probatoriu suficient pentru a permite instanţei să constate caracterul ilicit al veniturilor obţinute pe perioada derulării activităţilor cu caracter infracţional. În condiţiile în care aceasta operează exclusiv în proceduri penale, vizează o listă de infracţiuni deosebit de grave şi se aplică exclusiv unei persoane deja condamnate – introducerea confiscării extinse nu este incompatibilă cu prezumţia caracterului licit al averii, cuprinsă in textul Constituției”, mai spune sursa.

„Eu înțeleg că persoanele au avut puțin timp să facă cunoștință cu inițiativele, dar îi rog să o facă, înainte de a se da cu părerea. Este important ca art. 46 din Constituție să nu fie o licență pentru a fura. Noi trebuie să găsim instrumente pentru a lupta cu corupția în sistemul public”, a conchis sursa pentru portalul nostru de știri.

UNIMEDIA amintește că președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a criticat pachetul de legi propus de Ministerul Justiției, care prevede confiscarea averilor judecătorilor, proveniența cărora nu poate fi dovedită. „În opinia mea aceste propuneri făcute de Ministerul Justiţiei sunt în contradicţie cu articolul 46 din Constituţie, articolul 1, protocolul 1 al Convenţiei Europene şi nu au nimic cu viaţa reală şi ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Or, Ministerul îşi doreşte modificări nu vreau să spun că pentru PR, dar modificările care se propun trebuie să fie reale şi clare, dar nu ceea ce se face în acest sens”, spune președintele CSJ într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit lui, procurorii și judecătorii care nu-și pot justifica averea ar trebui eliberaţi din funcţie, dar nu confiscate bunurile.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +10 (12)
  AHAHAHAHA!!!! Foarte frumoasa replica!!!
  • +10 (10)
   In acest caz Efrim are perfecta dreptate si cred ca majoritatea sint de acord cu dumnealui, deoarece foarte multi judecatori sint corupti.
   • +9 (9)
    In general Oleg Efrim a ieşit permanent cu iniţiative şi demersuri privind reformarea justiţiei. Printre performanţele ministerului pot fi considerate concepţia privind reformarea justiţiei, distrugerea judecătoriilor economice, eliminarea imunităţii judecătoreşti. A fost reformat sistemul executorilor judecătoreşti, s-a produs reforma avocaturii, s-a implementat Legea notariatului
   • +6 (6)
    Sunt total deacord cu Efrim!
    Mereu l-am sustinut, pentru initiative foarte bune.
    Si in cazul dat vreau sa adaug ca majoritatea judecatorilor in ziua de azi sint corupti!
    Trebuie sa terminam cu asta. Iar cei care se simt cu musca de caciula fac vint!
  • +5 (5)
   Vorbind în fața participanților la Forumul UE-Republica Moldova de la Berlin, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că la nivelul societății sistemul judecătoresc este perceput ca fiind unul corupt cvasitotal, iar reformele începute în justiție se confruntă cu o rezistență puternică din partea celor din sistem. Cu toate acestea, Ministerul Justiției mizează pe faptul că va putea obține schimbări în comportamentul și atitudinile judecătorilor, în așa fel încât în justiție să se pună accent pe profesionism și corectitudine, iar cetățeanul să poată avea acces la o justiție corectă și echitabilă.
   • +5 (5)
    Ministerul Justiţiei, fiind o parte a Executivului, intervine cu măsuri privind reformarea sistemului judecătoresc până la limita imixtiunii în puterea judecătorească. Am aşteptat dacă nu ca iniţiativa schimbării să vină din interiorul sistemului, cel puţin să fie susţinută din interior. Din păcate, nu numai că nu avem aşa-numiţi agenţi ai schimbării în sistemul judecătoresc, dar, invers, ne confruntăm cu o rezistenţă enormă din partea actorilor din justiţie. SE intelege că urmează să se asigure schimbări în comportament şi în atitudine, să dăie o nouă înţelegere la tot ce înseamnă profesionalism şi etică profesională. Urmează să se găseasca acei catalizatori care să asigure aceste rezultate în perioade mult mai scurte de timp decât le-au realizat democraţiile avansate.
 • +6 (8)
  D-nul Efrim bravo , sigur ca hotii de judecatori nu sint deacord cu asta ,
  cei mai corupti sunt judecatorii care sunt sub miina lui Ploha!!!!!
  PUBLIKA TV = PLOHA TV
  • +4 (4)
   Sint deacord, toti judecatorii sint sub mina lui Plahotniuc, si el cind incalca ceva si i se deschide dosar, acele dosare string praf in safeurile judecatorilor, care la rindul sau au sustinere din Parlament!
   Sa terminam cu asta, sustin ideeile PLDM-ului, deoarece sint bineanalizate inainte sa fie propuse, si odata cu ele vad mari schimbari in combaterea coruptiei!
 • +4 (8)
  PUBLIKA TV = PLOHA TV
 • -6 (8)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Este adevarat ca sunt multi judecatori corupti. Totusi Efrim braveaza pentru ca prezumtia nevinovatiei nu a fost inca anulata de nimeni.
  • +3 (7)
   Trezeste-te draga.
   Efrim a spus foarte clar: 
Acesta spune că înainte de confiscarea averii ar trebui să existe o condamnare.
   Deci vina a fost deja demonstrata.
  • 0 (0)
   somn usor. citeste pana la capat ;-)
 • +2 (8)
  Bravo Efrim, dar Mafia judiciara e foarte puternica in R.Moldova.
  O dovada este si atitudinnea lui mos Timofte fata de reforma judiciara, cit si celui cu poale lungi si buzunare fara fund - care e presedinte la Curtea Suprema de Justitie - leaganul coruptiei si mafiei....

  Sunt cetățean activ
  • +7 (7)
   Asa au fost deprinsi judecatorii inca din perioada comunista!!!
   Dupa care pentru ei s-au schimbat comunistii cu PD-istii, care continua traditia PCRM-ului, de a avea toata procuratura generala sub control!!!
   Rusine! Cum mai pot oameni sustine acest partid?!
   • 0 (2)
    Ei da ????
    Pe timpul lui Snegur, Sangheli, Andronic, Papusoi, Lucinschi, Diaov, Matei, Rosca....era altfel ???
    Cind se fura tara in anii 90 , cu an-groos, unde era justitia ???
    Multi demnitari au fost pusi la dubala ?
    Multi mafioti au fost bagati in puscarii?
    Multi "hoti in lege" erau in puscarii ???

    Sunt cetățean activ
 • +5 (9)
  50 % de judecatori, merita la ani grei de puscarie, pentru infractiunile premeditate savirsite de ei, in calitate de judecatori
  49 % - fugariti din sistemul judecatoresc, fara drept la restabilire..
  Cu parere de rau, acest lucru e imposibil cu actuala guvernare a Aliantei Interlopilor si Excrocherilor...

  Sunt cetățean activ
  • +2 (4)
   CORRRRRRRRRRRRRECT...............
 • +4 (6)
  Numai sustinand asa persoane ca d-l Efrim vom putea trai mai bine cu toti (exceptie hotii). Bravo d-le ministru Efrim! Sa stiti ca foarte multa lume va sustine.
 • +1 (3)
  A mai fost un "luptator" cu judecatorii corupti...
  Unul, pe nume de Tanase, care acum sta chitic la Curtea Constitutionala si sufla baloane....

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Din 90 incoa, puterea politica in R.Moldova a fost preluata de MAFIE ...
  Toate legile au fost primite de MAFIE in interesul MAFIEI.
  Toate partidele politice din R.Moldova au un caracter MAFIOT.
  R.Moldova dintr-o republica dezvoltata, prospera , a fost transformata intr-o republica MAFIOTA...
  "Pestele se strica de la cap si se curata de la coada"....
  A schimba ceva in R.Moldova o poate face , doar < poporul - PUTEREA SUPREMA a R.Moldova...
  Se v-a intimpla, oare , acest lucru ???

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  "Daca situatia e critica, taie poala si fugi" - cam asa suna o zicala straveche.
  Dar PoaleLungi, desi e cu musca pe caciula, nu face lucru asta, ci se impotriveste! La pus mafia judiciara sa-i apere! Desigur, au ce pierde!
 • +2 (2)
  ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
  "Curtea Constituțională a considerat că prezumția dobândirii licite se aplică în egală măsură pentru toți cetățenii RM......??????????
  ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/efrim-da-replica-art--46-din-constitutie-nu-e-licenta-pentru-a-fura-54811.html
  • +2 (2)
   ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
   "Cu ce se deosebeste un cetatan-somer-bagabond-hot de drumul mare
   ----------------------------------------------------------------------------
   de un Cetatan-Angajat-Functionar-Public-Ales-Oficial-Judecator de Stat din Republica MOLDOVA??????????
   ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
   ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
   http://unimedia.info/stiri/efrim-da-replica-art--46-din-constitutie-nu-e-licenta-pentru-a-fura-54811.html
 • +2 (2)
  ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
  "CODUL DEONTOLOGIC A CORUPTIONERULUI de STAT cu PRIVELEGII de STAT(imunitate juridica-penala, economica, samd).....?????
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/efrim-da-replica-art--46-din-constitutie-nu-e-licenta-pentru-a-fura-54811.html
 • +3 (3)
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  "înaltul oficial european a cerut ca banii europeni să nu fie furați,
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  "ci să fie cheltuiți în beneficiul țării și al cetățenilor,
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  „pentru a nu discredita ideea de democrație”
  ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/dw-la-chisinau--barroso-a-laudat-si-a-biciuit-guvernarea-54839.html

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA