Duma rusească cere OSCE stoparea „dezghețării” conflictului transnistrean: Ar putea duce la o catastrofă umanitară

Duma de Stat din Federația Rusă cere autorităților din Ucraina, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova și OSCE să permită realizarea inițiativelor de menținere a păcii și stoparea procesului de dezghețare a a conflictului transnistrean.

Duma rusească cere OSCE stoparea „dezghețării” conflictului transnistrean: Ar putea duce la o catastrofă umanitară
(Foto: milnavigator.com)

Potrivit proiectului de recomandări a participanților la „masa rotundă” din Dumă, acest proces ar putea duce la o catastrofă umanitară în regiunea din stânga Nistrului.

Totodată, documentul prezintă apelul de a suspenda punerea în aplicare a deciziilor privind controlul vamal comun la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, în zona transnistreano-uncraineană,

Pub

Acestea s-au produs ca urmare a încălcării directe a acordurilor procesului de negociere ignorând poziția Transnistriei, astfel sunt blocate și discuțiile acestei probleme în formatul „5+2”.

Documentul prevede optimizarea mecanismului de import a mărfurilor pentru consumul intern din regiunea transnistreană și conține o serie de propuneri pentru Guvernul Republica Moldova, inclusiv adoptarea unor măsuri pentru a pune capăt urmăririi penale din motiv politic a autorităților și cetățenilor simpli din Moldova și nerecunoscuta regiune, precum și pentru a elimina blocada bancară a regiunii.

La eveniment au participat deputați ai Dumei rusești, liderul Socialiștilor din Moldova Zinaida Greceanîi și președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Aleksandr Scherba.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI