ora: 15:46, 08 iun 2017 15244
Autor: Ruxanda Macuh

Duma rusească cere OSCE stoparea „dezghețării” conflictului transnistrean: Ar putea duce la o catastrofă umanitară


Duma rusească cere OSCE stoparea „dezghețării” conflictului transnistrean: Ar putea duce la o catastrofă umanitară
Foto: milnavigator.com

Duma de Stat din Federația Rusă cere autorităților din Ucraina, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova și OSCE să permită realizarea inițiativelor de menținere a păcii și stoparea procesului de dezghețare a a conflictului transnistrean.

Potrivit proiectului de recomandări a participanților la „masa rotundă” din Dumă, acest proces ar putea duce la o catastrofă umanitară în regiunea din stânga Nistrului.

Totodată, documentul prezintă apelul de a suspenda punerea în aplicare a deciziilor privind controlul vamal comun la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, în zona transnistreano-uncraineană,

Acestea s-au produs ca urmare a încălcării directe a acordurilor procesului de negociere ignorând poziția Transnistriei, astfel sunt blocate și discuțiile acestei probleme în formatul „5+2”.

Documentul prevede optimizarea mecanismului de import a mărfurilor pentru consumul intern din regiunea transnistreană și conține o serie de propuneri pentru Guvernul Republica Moldova, inclusiv adoptarea unor măsuri pentru a pune capăt urmăririi penale din motiv politic a autorităților și cetățenilor simpli din Moldova și nerecunoscuta regiune, precum și pentru a elimina blocada bancară a regiunii.

La eveniment au participat deputați ai Dumei rusești, liderul Socialiștilor din Moldova Zinaida Greceanîi și președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Aleksandr Scherba.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -10 (20)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Transnistria la Ukraina sau separata ca si Kaliningrad iar Rep Moldova Re-unita cu Romania si punctum problemele s-au rezolvat definitiv.
  • +7 (11)
   mâine aceste canalii o s-ți ceară sudul Moldovei, tot vei zice la ucraina?
   • -14 (20)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    defapt....hotarul istoric e pe nistru,asta o demonsreaza clar si pozitionarea cetatilor.....DIN MOMENT CE SUNTEM UN STAT CE VREA SA SE INTOARCA IN GRANITILE ISTORICE.....NU CRED CA AR FI CORECT SA PRETINDEM LA CEVA CE DEFAPT NU NE APARTINE!
    BA MAI MULT....TRANSNISTRIA NE-A FOST LEGATA NOUA BASARABENILOR DE GIT,CA UN CAPASTRU LA CAL!CU ACEST CAPASTRU RUSIA DIRIJEAZA DIRECTIA NOASTRA POLITICA......E TIMPUL SA RECUNOASTEM SI SA RESPECTAM ISTORIA,DACA VREM SA FIE RESPECTATA SI ISTORIA NOASTRA CA NATIUNE......DA RAZBOIUL DE PE NISTRU ORICUM NU A FOST O GRESEALA,PENTRU CA ANUME ASA A FOST STOPATA RUSIFICAREA!INSA ADEVARUL ISTORIC E CA ACEL TERITORIU NU NE APARTINE!
    • +5 (5)
     Stimabile,conform tratatului de la Helsinki,hotarul acum nu se mai schimba din senin.
    • +8 (8)
     Dar sudul Basarabiei a apartinut Ucrainei? Ti-l da cineva inapoi?
     Nimeni nu imprastie teritoriul sau altor state de buna voie,cum propui tu,poate la voi in palata asa se hotarasc lucrurile :))
     Daca nu putem controla teritoriul,atunci exista solutia Ciprului - hotar pe Nistru si declararea teritoriului ocupat de Rusia (a si facut-o recent CC).
  • -12 (16)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   deacord
 • +3 (3)
  %#^& la @$%^@ rusului. Asta și și celălalt nenorocit lucrează numai pentru interesul rusiei.
 • -2 (4)
  ..faceți atunci vama comuna cu Transnistria..pe ambele hotare..sa se poată duce evidenta la tot ce intra/iese..că sa nu mai fie acuzări nefondate..
 • -1 (5)
  Am avut 25 de ani dureri de cap cu Transnistria! Propun sa o dam Ucrainenilor pe 25 de ani ca sa aiba si ei o Transnistrie.
  • -8 (12)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   ASTA-I BUNA:d:d:d....UCRAINENII LE-O TRAG BINE RUSILOR SI IN DONBAS DE 3 ANI DE ZILE!!!!!SA VEZI CE BUCURIE PESTE "TRANSNISTRENI" O SA VINA :D
  • +3 (3)
   Daca sotia iti face batai de cap si umbla aiura, o vei da amantului in chirie pe vre-o catvia ani? Asa ca sa aiba si el batai de cap. Cred ca nu e o solutie darea in chirie, dar boala trebuie lecuita la timp si cu cat mai repede cu atat e mai putin costisitor. In aceasta situatie procesul a inceput corect cu vama. Urmeaza sa curatim si spatiul audivizualului, pentru o informare corecta a cetatenilor, apoi introducerea curiculumului scolar al R.Moldova si in Transnistria. Dupa aceste schimbare, care vor dura ceva timp, se va putea organiza si referendumuri de delimitare a hotarelor. Atat timp cat lumea e prostita, nu se va schimba nimic.
 • +1 (5)
  Transnistria la Ukraina, Moldova la Romania, satele romanesti din Ukraina la dorinta in RO.

  Sunt cetățean activ
  • -7 (7)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   S-ar rezolva toata porcaria si jegul ista creat de rusi la est de Romania.
 • +3 (3)
  La eveniment a participat si Zinaida Grecianii.
  Uite cine-s iudele adevarate in acest stat.Partidul socialistilor sa fie numit partidul iudelor.
 • +6 (6)
  S-au plans "liderii pmr" la Moscova ca se duce la vale "statalitatea" lor nerecunoscuta de nimeni...
  De la un lucru simplu si normal - de control a frontierelor statului R.Moldova, se ajunge la amenintari cu dezghetarea conflictului!
  R.Moldova nu doreste dezghetarea conflictului,ea doreste sa-si controleze hotarele,la fel cum o face orice stat.Controlul vamal nu inseamna interdictie de trecere,daca nu se incalca legea,nu faceti spume la gura degeaba!
  P.S.Poate ar fi bine,in asa conditii cand apar asa amenintari,ca Ucraina sa blocheze hotarul cu asa-zisa "pmr",iar cine doreste sa iasa din rezervate sa o faca prin teritoriul controlat de statul R.Moldova?!
 • +4 (4)
  Transnistria va exista atat timp cat va aduce bani pentru anumite cercuri din Rusia, Ucraina, R.Moldova etc...in ciuda declaratiilor, multi din clasa conducatoare de la Chisinau au beneficiat de pe urma zonei gri din stanga Nistrului...
 • +6 (6)
  Sa-si deschida portile F.Rusa din partea Chinei. Sa plece toti vamesii si granicerii rusi de la froniera cu Chiana si apoi sa dea indicatii altor guverne cum sa-si protejeze hotarele.

×
MD în presa străină
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA