Citește toate știrile la acest subiect

Două erori ale președintelui Timofti, în opinia lui Ion Sturza

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, poate remedia criza politică din AIE, dar face două greșeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică și consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană.

De această părere este fostul prim-ministru, Ion Sturza, transmite UNIMEDIA.
Două erori ale președintelui Timofti, în opinia lui Ion Sturza
Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Domnul preşedinte trebuie să fie mai activ şi mai vocal. Dumnealui face două greşeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică, ba invers, preşedintele este funcţia supremă politică în stat şi jobul lui este job politic, nu de judecător. Al doilea lucru: dumnealui consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană. Ba invers, Alianţa este datoare, pentru că el a acceptat să fie preşedintele acestei ţări. Să ne aducem aminte în ce condiţii şi în ce criză politică era ţara, prin nealegerea preşedintelui şi el are dreptul moral, constituţional şi prin cutuma care este în Republica Moldova să intervină, inclusiv public, pentru a depăşi această criză”, afirmă Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, Timofti trebuie să poarte inclusiv o discuţie publică, directă cu poporul Republicii Moldova, în care să se adreseze poporului cu puncte foarte concrete pe are el le aşteaptă de la Alianţa de guvernare, pentru a depăşi această criză.

„Nu, cei trei sunt foarte prezenţi în acest război, care este practic un război de exterminare, pentru că, de fapt, nu este o sabie asupra capului cuiva, sunt bombe atomice gata să fie aplicate. Dar, după o bombă atomică, nu rămâne nici învingătorul, nici cel care pierde. Deci, dacă să revenim la cei care ar putea real să influenţeze situaţia, mă refer, în primul rând, la doi factori: pe plan intern, este preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofti, care are şi obligaţia, nu numai dreptul constituţional de a interveni, dar şi dreptul moral, prin performanţa sa de o viaţă profesională”, consideră Sturza.

Un alt factor care poate duce la stabilizarea situației în AIE, în opinia fostului premier RM, este factorul extern. „Câteva ore pe care le-am petrecut la Chişinău, inclusiv din discuţii cu diplomaţii străini, mi-am dat seama că ei sunt practic inexistenţi la Chişinău, nu reprezintă nici Uniunea Europeană, nici ţările lor, aşa cum ar trebui să le reprezinte. Unde este Dirk Schuebel astăzi? Unde sunt ambasadorii Germaniei, Angliei şi ai altor ţări – sponsorii şi moral, şi financiari ai Republicii Moldova? Ei riscă să piardă banii contribuabililor care au fost reinvestiţi în Republica Moldova, riscă să piardă toată această dinamică de integrare a Moldovei în Europa”, a menționat sursa citată.

Ion Sturza și-a manifestat decepția de implicarea pasivă a partenerilor externi. „Cred eu că există şi o pasivitate în plan uman din partea ambasadorilor, o lipsă de dorinţă de a se implica, dar ei au de spus un cuvânt şi de a pune nişte condiţii guvernanţilor de la Chişinău. Pentru că ei sunt cei care astăzi, de fapt, finanţează deficitul bugetar al Republicii Moldova, finanţează proiectele sociale, proiectele de infrastructură şi cred că acele sute de milioane care se investesc în Republica Moldova pasă pentru aceşti ambasadori”, a conchis el.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub