ora: 07:44, 26 feb 2013 9162

Două erori ale președintelui Timofti, în opinia lui Ion Sturza


Două erori ale președintelui Timofti, în opinia lui Ion Sturza
Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, poate remedia criza politică din AIE, dar face două greșeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică și consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană.

De această părere este fostul prim-ministru, Ion Sturza, transmite UNIMEDIA.

„Domnul preşedinte trebuie să fie mai activ şi mai vocal. Dumnealui face două greşeli fundamentale: consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică, ba invers, preşedintele este funcţia supremă politică în stat şi jobul lui este job politic, nu de judecător. Al doilea lucru: dumnealui consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană. Ba invers, Alianţa este datoare, pentru că el a acceptat să fie preşedintele acestei ţări. Să ne aducem aminte în ce condiţii şi în ce criză politică era ţara, prin nealegerea preşedintelui şi el are dreptul moral, constituţional şi prin cutuma care este în Republica Moldova să intervină, inclusiv public, pentru a depăşi această criză”, afirmă Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, Timofti trebuie să poarte inclusiv o discuţie publică, directă cu poporul Republicii Moldova, în care să se adreseze poporului cu puncte foarte concrete pe are el le aşteaptă de la Alianţa de guvernare, pentru a depăşi această criză.

„Nu, cei trei sunt foarte prezenţi în acest război, care este practic un război de exterminare, pentru că, de fapt, nu este o sabie asupra capului cuiva, sunt bombe atomice gata să fie aplicate. Dar, după o bombă atomică, nu rămâne nici învingătorul, nici cel care pierde. Deci, dacă să revenim la cei care ar putea real să influenţeze situaţia, mă refer, în primul rând, la doi factori: pe plan intern, este preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofti, care are şi obligaţia, nu numai dreptul constituţional de a interveni, dar şi dreptul moral, prin performanţa sa de o viaţă profesională”, consideră Sturza.

Un alt factor care poate duce la stabilizarea situației în AIE, în opinia fostului premier RM, este factorul extern. „Câteva ore pe care le-am petrecut la Chişinău, inclusiv din discuţii cu diplomaţii străini, mi-am dat seama că ei sunt practic inexistenţi la Chişinău, nu reprezintă nici Uniunea Europeană, nici ţările lor, aşa cum ar trebui să le reprezinte. Unde este Dirk Schuebel astăzi? Unde sunt ambasadorii Germaniei, Angliei şi ai altor ţări – sponsorii şi moral, şi financiari ai Republicii Moldova? Ei riscă să piardă banii contribuabililor care au fost reinvestiţi în Republica Moldova, riscă să piardă toată această dinamică de integrare a Moldovei în Europa”, a menționat sursa citată.

Ion Sturza și-a manifestat decepția de implicarea pasivă a partenerilor externi. „Cred eu că există şi o pasivitate în plan uman din partea ambasadorilor, o lipsă de dorinţă de a se implica, dar ei au de spus un cuvânt şi de a pune nişte condiţii guvernanţilor de la Chişinău. Pentru că ei sunt cei care astăzi, de fapt, finanţează deficitul bugetar al Republicii Moldova, finanţează proiectele sociale, proiectele de infrastructură şi cred că acele sute de milioane care se investesc în Republica Moldova pasă pentru aceşti ambasadori”, a conchis el.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +1 (13)
  da noi avem presedinte??? :))
  • 0 (10)
   Ride hirbul de oala sparta...
   • 0 (12)
    Cu adevarat, presedintele nostro s-a c-am prea pierdut in ubra si nu se mai aude , un moment sugestiv este sa nu asculte toate sugestiile primului-ministru si sa induca in eroare populatia doar cu dictatura verde.
    • -5 (11)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Timofti acum ar trebui sa ceara lui Filat ce cere o tara intreaga, DEMISIA, daca nu este obsedat de scaunul moale pe care il are la Guvern, si inceapa cit mai repede negocierile cu partenerii pe care i-a tradat.....
     • +7 (9)
      Sigur că este nevoie și noi am dori cît mai multe inițiative pozitive din partea Președintelui Timofti, doar că Timofti și-a facut o imagine de Ghea Colea mai mult decît de Președintele țării !
      • +7 (9)
       Din pacate domnul presedinte este lipsit de initiative importante si asta ma indeamna sa gindesc ca este influietat de un grup de politicieni, care, probabil au stat la originea venirii acestuia pe tronul prezidential a RM. Aici ma refer la PD si faptul ca acestora le place sa ademeneasca papuse in spectacolele sale mafiotizate
       • +3 (9)
        Si daca sa reflectam atent la faptul cune conduce Partidul Democrat atunci vedem cam asa o situatie : D.Diacov, unul din liderii PCRM, Marian Lupu, și unul din indivizii cautăți de Interpol –V.Plahotniuc. O evoluție spectaculoasă a valorilor și principiilor, nu-i așa?
        • +5 (9)
         Odată cu intrarea lui Plahotniuc în politică, în Republica Moldova s-a creat o situaţie în care interesele private şi puterea grupurilor de interese financiare, mediatice şi altele golesc democraţia de sensul şi de substanţa ei. E un fenomen care se catologhează ca fiind o lovitură de forţă împotriva democraţiei pentru a transforma scrutinul într-o farsă şi a asigura ca esenţa puterii să emane de fapt nu de la electorat, ci din tenebrele unor cercuri obscure de antreprenori.
         • +3 (9)
          Plahotniuc a devenit sinonim cu mafia, cu fărădelegea, cu oligarhia. Mai mult, de la o vreme, faima sa negativă transcende hotarele RM și ne duce ,,faima'' în UE.
          Cum se poate asigura o guvernare democrată cînd în mîna unui oligarh se concentrează pîrghiile principale PG, CNA, judecatori, mass-media. Acum vedem că tot el redicționează Moldova spre alegeri anticipate, astfel putem spune "la revedere" cursului european al RM.
          • -1 (5)
           Comentariul a fost șters de redacție.
     • +4 (4)
      Presedintele are nu numai dreptul acesta ci si datoria morala fata de popor si fata de urmasii nosti!!! Noi ne trecem , dar ce vor spune cei care vin dupa noi???
      Dle presedinte, este timpul de actiune!!!
      Faceti un puc de lumina si curatenie in mafiotii astea!!!
      Dumneavoastra nu aveti cepierde , doar increderea si respectul poporului!!!
      Nu-l pierdeti!!!!
      Poporul asteapta!!!!!!!!
  • 0 (0)
   aAvem, dar sunt de acord cu Sturza, ca trebuie sa fie Presedintele Timofte mai activ. Bineinteles, nici asa de "bagacios" ca Voronin, care uita ca aveam o republica Parlamentara si pe toti ii chema "na kovior", dar nici sa taca ca o moache, tot nu e bine.
 • +2 (2)
  sugestii f. utile:vor fi luate in calcul?
  • +7 (7)
   Atunci cand premierul Filat, presedintele PLDM, cu echipa se face vinovat(gradul de vinovatie urmeaza ca ancheta sa stabileasca) despre ce fel de negocieri poate fi vorba? Aici justitia trebuie sa VORBEASCA.
   Pentru furt calificat in proportii deosebit de mare trebuie ca hotii sa infunde puscaria.
   Filat daca avea macar un pic de rusine, de bunsimt, deodata isi dadea demisia, caci cu craponarea sa de CASCAVALUL puterii provoaca doar dezgust. Oribil
 • +3 (3)
  Când pe cei din capul guvernării
  Îi macină al puterii morb,
  Preşedintele ţării
  E surd,e mut şi orb.
 • +1 (3)
  917 +100
  dupa suta cea de zile cuvenita ca sa taci
  imi aduc si eu aminte de-un idol de a lui filat
  -cum recuceri Parisul.. cum l-a sustinut poporul
  chiar daca din suta asta a ramas doar Waterloo-ul…!!!!
  ci eu scot aceste randuri din a natiei nevoi
  nu sunt bleger cu sentinte ce va ling si ling pe voi
  ce la ode spun pamflete incat stai si te crucesti
  Doamne cat de bun la suflet e bin laden de grozesti…
  I
  …dupa suta cea de zile cuvenita ca sa taci
  constatam , ca aliansu’ e o gasca de ortaci
  ce ne-au dat un presedinte care-l meritam demult
  un pensionar cuminte- parca scos din balamuc
  tineti minte vanzoleala – ba Pegas incoa sa zboare
  ba de fraza epocala- presedinte prin tradare….
  si…. ce liniste mortala -cand pe micile ecrane
  carabas esi cu cmofti si zambeau a milioane….
 • 0 (2)
  dar aduce intamplarea ce nu poate-aduce anul
  am sa va deschid secretul ce nu-l stie nici mocanu
  -taina cea pe care-o stie filea , gimpler, carabasul
  cum rujina asta vie a sters tuturora nasul
  cum cel mai corupt sistem ce-l mai had si mai zoios
  ce-a avut aceasta tara si pe fata si pe dos
  s-a trezit- se mai -ntimpla printr-un joc al intimplarii
  cu *n …(alegi singur cuvantul) instalat in fruntea tarii..
  .
  ( douazeci de ani la rand ce tot naiba selectam
  ca primim tot PCUS si aceiasi RSSM
  douazeci de ani la rand majistratii ne jupoaie
  si sa pui ca presedinte un ortac de-al lor, din droaie.?!!
  douazeci de ani puterea , mai numita si a treia
  ne-a ars pe-un rug temeinic, pan la ultima scantee
  ne-au ars buuzines-e si firme, banci , ce mai apoi renasc
  ca un Phoenix in cenusa de marciz de carabas…
 • 0 (2)
  douazeci de ani popovici si colenci din astea schiopi
  au creat economie de fugari si interlopi
  si nu clasa mijlocie azi ne este talpa tarii
  -fostii menti si procurorii , majistratii cu castele….
  astea astazi ne indica cu-amanuntul si engros
  cum sa-ajunji la prosperare si pe fata si pe dos…
  si -acest cmofti, ani de zille lustruind acest sistem
  “si binemerita si postul si posterior blestem…
  dar nu asta e povestea ce “ncepusem sa v-o spun
  (ce mi-o povesti si mie un prieten foarte bun,
  poate unicul din cei ce-au ramas necumparati
  in consiliul acesta had, corupt si … resemnat )
  ….deci , sedinta de consiliu, d-nul cmofti “n capul mesei
  -este discutat colenco , si… vapoarele Odesei
  toti asteapta ce va spune incruntatul presedinte
  … mai colenco ti iertam , si sa sii baiet cuminte…
 • +1 (1)
  si ca un acord la vorba ca un punct de exlamare
  zmulge- un fir de par cimofti…nu din barba ci din nare
  il priveste indelung si repeta …raspicat
  tu mi-ai inteles colenco , voia mea de majistrat?II….
  ….peste jumatat” de ora telefonu-i rupe tril
  carabas sta sa-i vorbeasca , de la propriul mobil
  -d-le cmofti te invit in birou la parlament,
  nu mai bine vin’la nobil, da grabeste ca-i urgent
  si fuguta mojnejelul se porni nebanuind
  ca de acu e presedinte pe-acest petec de pamant
  si ca firul sau de par care si la zmuls din nas
  trece acu din mana-n mana… (filea , gimpler , carabas)
  studiat in lung si lat- argument covarsitor
  pentru ‘ntreaga alianta si prostitul meu popor
  ca avem un un presedinte , om de aur , nu nantoi
  nu talmaci si nu bacalu si-alte versuri de la noi…
 • +1 (1)
  I I
  iar mă leg de suta asta , nu de lei , mă leg , de zile
  voi să caut pozitivul printre rime afabile
  voi să văd care schimbare , sau acolo lucruri bune
  a făcut d-l cimofti întru slava nariunii….
  deci după vre-o patru zile după inaugurare
  apuca-se domnul cmofti tuturor să ne declare
  că vorbește românește și că testul lui dodon
  e ceva ce tot rimează cu ceva sfârșind cu …’on’
  iata primul pozitiv , așteptăm ce va urma
  ….iarăși pozitiv , tovarăși ,cu vila de Condrită….
  cică va trăi acolo , să nu încurce la vecini
  -mai apoi , revine-acasă …drumu ista e un chin..
 • +1 (1)
  apropo de casa- cica are apartament modest
  si traieste cu sotia si cu dragii sai baieti
  numai pe o suprafata de vre-o cinzeci de patratati
  pentru toti judecatorii un model demn de urmat …
  dar nu aici a fost sa fie , primul , primul sau discurs
  a lasat perplex o tara prin stupidul de nescurs
  cica majistratii nostri , saracutii cu castele
  au agonisit paraua oparindu-se”n munci grele
  intro luna de concediu si muncind pri tari staine
  ce se afla prin galactici cu Lacteea lui vecine
  numai acolo se poate muncind necalificat
  sa agonisesti incaltea limuzina si palat
  (va urma…)
  30 iunie 2012
 • 0 (4)
  nu mai plangeti ca babele pe aici ca presedintele nu face nimic..din vina cetatenilor nu a trecut referendumul care ii oferea puterea presedintelui.. acuma stati si'nghiteti
  • +1 (3)
   corrrrrrrrrrrrrrrect !!!!!!!!!
  • 0 (0)
   Si daca era cel referendum altfel - ce se schimba? Doar faptul ca acuma Presedinte ar fi fost Vlad Filat, dupa ce ar fi fost 8 ani Voronin.
   ******************
   Ah si apropo... inca putin si vor fi si 8 ani ai AIE. Asa mai strigau cindva ca comunistii nu au facut nimic timp de 8 ani. AIE - aveti cumva cu ce va lauda??? sau porcul se va ingrasa in ajun?
 • +4 (4)
  Consideră că funcţia de preşedinte nu este o funcţie politică
  *******************
  Isi vede responsabilitatile doar in decorarea cumatrilor si marirea salariilor judecatorilor probabil
  *********************************
  și consideră că este dator Alianţei pentru Integrare Europeană.
  *******************
  100% corect
  Concluzia: Noi NU avem Presedinte si NU il recunoastem.
 • +2 (2)
  Aparte de drepturile care se permit presedintelui in RM domnia sa nu sa acomodat ,nu are trezvie,initiativa,curaj de barbat, mi se pare ca tot timpul doarme.Se stie dar se vede ca el nu le are cu stiutul ca omul sfinteste locul ,in cazu dat scaunul il depaseste,Timofti probabil inca nu a inteles ca el e presedintele tarii.
  • -2 (2)
   el nu a inteles pentru ca cineva a avut grija sa-i spuna sa nu viseze mult, pentru ca "glavnii" e altcineva.
 • +3 (3)
  Adăugător la aceste două erori a d-lui preşedinte Timofti, mai există încă cîteva erori comise nu numai de dl.Timofti, dar şi de liderii AIE. Prima eroare, că aşa persoană ca Timofti a acceptat funcţia de Preşedinte. Ca judecător, nu se discută, ca Preşedinte de Ţară-lasă de dorit........ A doua eroare, este că Filat, Ghimpu şi Lupu socot că AIE-2 este alianţa lor şi nu a poporului, a cetăţenilor care le-au acordat votul să devină parlamentari. A treia eroare, este că din momentul formării AIE la nivel central, sa început lupta pentru funcţii la nivel local, chiar şi între componentele Alianţei. Ca rezultat, mai mult de jumate de raioane din republică sau format majoritate în consiliile locale dintr-o componentă a Alianţei şi comunişti. Pe parcurs aceste intrigi au ajuns şi la centru, şi astăzi avem ce avem. A treia greşală a liderilor AIE, este că după partajarea funcţiilor, au început a fura Statul ca-n CODRU. Acum cearta sa transfirmat…
 • 0 (4)
  jos inganfatul Filat si asta care are nume parcai ZAC, Strelet!
 • +2 (4)
  Sa ai tu masina la scara ,cabinet, consilieri post de presedinte a tarii ,si sa nu te ajunga mintea si capu de pe umere sa faci ceva pentru cetateni,de fapt care nu ei au votat ca sa fii presedinte dupa merit ,tia venit ca un dar de sus, si el practic nu stie ce sa faca cu darul care la primit gratis dela Dumnezeu, datorita initiativei unor persoane,dar ideia a fost gresita.Ori noi ca popor meritam ,el e ca o carte de vizita ,te uit ori il asculti si vezi datorita lui cine sunt moldovenii .
  • 0 (4)
   bine zici! oamenilor onesti le vin multe de sus!
   ca si de sarbatorile de iarna Mos Craciun, copiilor cuminti, le imprastie cadouri prin cosurile(hogeac) caselor unde locuiesc, iar celor natarai le face caca in cos...tu ce-ai primit?
  • -2 (2)
   dfa asta tot e o formalitate si atat...
   din ultimele evenimente nu ai inteles ca "săful" statului e altcineva???
   -----
   Si cand spune cineva "papusarul" se descrie pe el in totlitate.
 • +1 (1)
  ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
  ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  “”Două erori ale președintelui Timofti, în opinia lui Ion Sturza
  ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  http://unimedia.info/stiri/doua-erori-ale-presedintelui-timofti--in-opinia-lui-ion-sturza-57763.html
  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA