ora: 11:32, 12 noi 2014 5739
Autor: Cristina Buzovschi

Dodon: Reducerea prețului de import al gazelor naturale nu e meritul guvernării


Dodon: Reducerea prețului de import al gazelor naturale nu e meritul guvernării
Igor Dodon, lider PSRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

„Reducerea prețului de import al gazelor naturale pentru anul 2015 nu este un merit al actualei guvernări și a fost posibilă doar datorită contractului semnat de Zinaida Greceanîi în 2006 și datorita reducerii prețului petrolului”. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, declară că ministrul Economiei Andrian Candu s-a grăbit să-ți atribuie „succesul” pentru semnarea contractului cu concernul rus „Gazprom” de livrare a gazelor naturale la un preț mai redus, transmite UNIMEDIA.

Socialistul afirmă că nu există nici un merit al actualei guvernări în scăderea prețului la importul gazului. 
 
„La moment este în vigoare și urmează a fi prelungit contractul de livrare a gazelor către Republica Moldova semnat și negociat în anuș 2006 de către dna Greceanîi Zinaida. Candu&Co nu au avut capacitatea de a modifica nici un abzat din acest contract doar prelugindu-l pe parcursul ultimilor ani. În acest contract este indicat că prețul de livrare a gazului se calculează în baza unei formule speciale, factor decisiv fiind prețul petrolului. Pe parcursul ultimelor 3-4 luni prețul petrolului și derivativelor sale a scăzut cu peste 30% ceea ce a servit drept baza pentru recalcularea prețului de livrare a gazelor naturale. Astfel, când Candu&Co declară ca este meritul guvernării ar fi bine să explice cum Moldova poate influența scăderea cotațiilor petrolului la bursele internaționale”, subliniază Dodon.
 
Potrivit lui, scăderea prețului de import al gazelor naturale nu va fi simțită de consumatorii finali din Republica Moldova. „Pe parcursul ultimelor luni în Moldova moneda națională s-a depreciat cu peste 25% pe când prețul de import al gazului se va micșora doar cu cca 17%.  Prin urmare tarifele de livrare a gazelor către consumatorii casnici și agenti economici cel mai probabil va fi în creștere”, accentuează politicianul, pecizând că leul moldovenesc ar fi fost depreciat artificial în ultima perioadă.
 
Moldovagaz a preeizat că în 2015 preţul va fi recalculat reieșind din valoarea nominală a căldurii calorifice inferioare de 8050 kcal/m3 - 7950 kcal/m3, spre deosebire de valoarea utilizată în anii precedenți. „Acest fapt va permite reducerea în mediu cu 4 dolari SUA costul real pentru 1.000 m3 a gazelor naturale şi va reduce astfel cu circa 4 mil. dolari SUA cheltuieli anuale la achiziționarea gazelor naturale pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru”, se arată în comunicat instituției.
 
Ieri, 11 noiembrie, la Chișinău au fost semnate prelungirea contractului de furnizare a gazelor în Republica Moldova pentru 2015 și prelungirea contractului privind tranzitul gazului pe teritoriul Republicii Moldova. Prețul de achiziție anunțat de autorități este de 331,8 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 40 de dolari mai puțin față de până acum.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (16)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +9 (27)
   Candu cel mai bine l-a catalogat pe Dodon cu vreo luna in urma - TRADATOR NATIONAL! Cu asta am incheiat mesajul.
   • 0 (14)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • 0 (12)
     e meritul lui Dodon, fiindca in baza contractului semnat de el si greceanii a fost majorat pretul pina la un nivel mai mare decat procura germania de exemplu ... deci datorita lui am platit pina acum scump si a fost de unde de micsorat pretul !!!
     • +3 (9)
      Inainte Dodon in general ne ameninta ca vom ingheta la iarna daca vom sustine Integrarea in UE si pe democrati. Dar vad ca mai mult ca atit democratii au reusit chiar sa micsoreze acest pret la gaz. Si inca si romanii au promis ca ne vor ajuta cu carbune si pacura. Asa ca Dodon cum a mintit inainte asa incearca sa minta si acum.

      Sunt cetățean activ
      • +1 (9)
       Multumita democratilor care stiu sa negocieze problemele noastre se rezolva da acest Dondon incearca sa-si atribuie merite. Dodon in loc sa contribuie si el la rezolvarea problemelor el dinpotriva le creaza cerind embargouri la produsele moldovenesti. Aceasta e adevarata fata a lui Dodon.
       • 0 (6)
        Eu in locul lui Dodon in general as tace, dupa ce lumea a inteles ca face un joc dublu si creaza probleme in loc sa le rezolve el nu mai are nici o credibilitate in fata oamenilor. Si in general nehotarirea asta a lui de copil ba cu Europa ba cu Uniunea Vomala, asta la culme dezgusta. Mai bine ar lasa guvernarea in pace sa-si faca lucrul ca vad ca realizeaza lucruri importante.
        • -1 (1)
         Da cu-i se datoreaza daca nu actualului Guvern??
         Dodon este cel care poate interveni in a mai adauga niste probleme tarii, dar nu la rezolvarea lor!
         Asta este unul din cei mai mari tradatori de patrie!
       • 0 (6)
        Nu am vazut nicaieri in presa oficial, ca sa scrie ca iata Dodon s-a intilnit cu autoritatile de la Moscova si a hotarit intrebarea!
        Il cred doar ca datorita lui avem astazai embargo la produsele noastre!
 • -3 (15)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • -1 (5)
   Candu a reusit sa negocieze reducerea pretului si va reusi sa produca micsorarea de pret si pentru consimatorii finali. Iar Dodon va ramine cu buza umflata ca de obicei pentru ca el vorbeste fara sa-si includa creierul.
 • -3 (13)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +7 (11)
  Eu cred că ar trebui să sune altfel : nu liderul "socialiștilor" , dar liderul "separatiștilor" . Dragă unimedia , vă rog să corectați actes cuvînt ca să știe lumea să facă o alegere corectă , să nu voteze separatiștii și trădătorii acestui popor de alde Dodon și Usatîi & Co și mulți alții cu partiduțe mici.....Votați cu partidele Proeuropene .

  Sunt cetățean activ
  • -2 (4)
   Democratii incearca sa imprieteneasca tara noastra cu UE dar totodata incearca si sa pastreze bunele relatii cu Rusia, in final are de cistigat intreaga tara. Anume de asa guvernanti avem nevoie pentru prosperarea si imbogatirea tarii.
 • +5 (7)
  Haaa, ce-i comic bolfosul... :)
 • -3 (9)
  Epava asta virala si-a transformat obsesia bolanda in politica, vtajmasia viscerala in heleala, tradarea in gust, disperarea in moara de zoi. Curat sindromul DOWN.
 • +1 (5)
  a uitat sa adaoge ca la intilnirea pe care a avut-o cu Putin au vindut interesele statului in schimbul scaderii pretului la gaz.
 • +3 (5)
  șăăăzi wai, cica zina :D
  • -1 (9)
   Zinaiuda amnezica ce inoata in comunism, vipera senila in calduri ce balteste in putinism, aparuta, profetic, ca o teava de tun.
  • +4 (4)
   da mai zina, tot ce sa face spre bine in RM zinei si PSRM-uli se datoreaza
   tot datorita lor a sa aterizam si noi pe soare ca si Coreea de Nord
 • -3 (7)
  Că mare mîrţoagă....şi el şi Candu
 • +2 (4)
  Ce aberatie TOTALA,Zinaida nu face parte din Guvern,pt.a negocia pretul actual a gazelor !!!Dodoane du-te si pisate,ca ai devenit palid si aberezi jalnic !!
 • +4 (4)
  don Dodon mai poti toarce minciuni si spune prostii din ce in ce mai inflorite??
  _________
  relaxeazate nene ca tot nu ajungi in viitorul parlament macar sa te dai matale si de-a dura...
 • +4 (4)
  A zis de Zina, uitând să menționeze că la vremea aia și el și ea primeau ordine de la Voronin. În fine, e greu să discuți despre meritele cuiva aici dacă imaginea de ansamblu nu-i chiar clară. Clar este una totuși, că Dondon este un trădător național, și trebuie declarat persoană non grată în RM pentru toate acțiunile sale mizerabile.
 • +3 (3)
  Vreau sa spun cum semneaza ai nostri la moscova contractele cu gazprom din spusele unuia care la timpul lui a fost in componenta delegatiei (nu vreau sa dezvalui numele). La intrebarea mea ca cum se petrece evenimentul dumnealui me-a raspuns ca cam cum sunt relatiile dintrun stapin si un caine. Mai pe scurt pina cind se consuma sampania trebuie sa fie semnat contractul dupa care se fac poze, dupa care la rind vine alta repulica si trece prin acelas procedeu.
  Al doilea intrebare a fost ca daca aveti timp sa cititi contractul la care raspunsul a fost ca contractul se expedieaza din timp pentru a fi studiat in vaeianta DRAFT , dar de obicei partea moldoveneasca nu are nici o data curaj ca sa modifice sau sa negocieze ceva , fiindca rusii le pun macaroane la toti ca este un contract identic cu celelante republici .
  In final in momentul semnarii contractului nimeni nu verifica nimic.
 • +2 (2)
  Da si inca ceva de procedura de semnare. Delegatiile asteapta in rind pina la citeva ore dupa care procedura de semnare cu bautul sampaniei si cu facutul unei poze dureaza pina la 15 min.
  Cel mai interesant cind se intoarce delegatia de la moscova toti se comporta ca niste salvatori ai natiunii ca nu o sa murim de frig ca avem contract cu gazpromul, dar de fapt contractul este o umilinta. Astazi noi vedem cu cit sa coborit preturile la petrol si gasoil, dar ei ne fac o reducere de numai 44 de dolari.
 • +6 (6)
  Unimedia nu mai scrieti de acest dodon nimic,pentru ca el nu are nici o valoare, este un fost comunist iobag,si acum a devenit un socialist iobag...Voi il numiti pe dodon om politic,daca dodon este om politic,atunci si besina este muzica...
 • 0 (0)
  Dodon are dreptate,Candu s-a laudat nemeritat.Dar nici a lui Greceanii nu e meritul ei personal,a semnat acordul care l-au negociat subalternii.Si apoi si-a indeplinit obligatiunea de serviciu.In genere,la noi toti politicienii si guvernantii se lauda la tot pasul cu nimicuri.Oare e normal ca un prim-ministru la o tara normala pleaca sa taie panglica la o gradinita reparata,cind restul sutelor de gradinite sunt in ruina ? Si in masmedia,mai ales la televi,auzim lauda si planuri ca o sa se faca multe,dar nu se mai face nimic !De ce sunt saraci moldovenii ?
 • +2 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • 0 (0)
  nici de Voronin nu am avut greata ca de dodon
 • 0 (0)
  Dodon uita ca in Rusia nu se calculeaza pretul ca in UE sau in piata libera mondiala,ci exista o metoda specifica : la prieteni mai putin ,iar la ceilalti cat mai mult. Cat vom mai indura sa fim mereu la mana lor?

  Sunt cetățean activ
 • 0 (0)
  Chiar vroiam sa votez cu Dodon, dar dupa asta vad ca-i un toromac cu astfel de declaratii...Cica Greceanai...Te umfla rasul nu alta.Dondon am un sfat p/u tine:ai grija ca in Sadova nici cele 10 voturi nu le ve-i lua.

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA