Dodon nu crede că Rusia ne va închide gazul

Igor Dodon, unul dintre adepții integrării Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică, a comentat pentru UNIMEDIA amenințările făcute ieri, 2 septembrie, de către vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin. Liderul PSRM consideră că oficialul rus nu s-a referit la sistarea livrării de gaze rusești către Republica Moldova, atunci când a spus că „speră să nu înghețăm la iarnă”, ci mai degrabă de o posibilă majorare a tarifului la flacăra albastră.
Dodon nu crede că Rusia ne va închide gazul
Igor Dodon, președinte PSRM (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

Socialistul a enumerat câteva din riscurile ce pot afecta economia și securitatea energetică a țării noastre dacă vom continua parcursul spre Europa. „Republica Moldova se află într-o zonă de risc în relațiile cu Federația Rusă. Există cel puțin trei riscuri majore care pot afecta economia și securitatea energetică a țării noastre. În primul rând, dacă vom semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, există pericolul ca exporturile de produse moldovenești pe piața Federației Ruse, dar și pe alte piețe din CSI să fie sistate”, a subliniat Dodon.

Al doilea pericol ține de migranții din Rusia. „Astăzi circa 65% din remitențe vin din Federația Rusă, iar dacă migranții moldoveni vor întâmpina probleme, economia Moldovei va avea de suferit. Și cea de a treia componentă - cea energetică. Aici nu mă refer doar la gaze, ci și la energia electrică. Federația Rusă a lăsat clar să se înțeleagă că prin implementarea Pachetului III Energetic, tarifele pentru resursele energetică livrate către Republica Moldova vor crește cu până la 30-40% și vor ajunge la nivelul tarifului pentru țările din Europa. Până acum, nu a fost semnat un nou contrat stabil pentru livrarea de gaze din Federația Rusă, doar a fost prelungit cu un an contractul existent”, a nuanțat sursa citată.

„Astfel, declarațiile făcute de Rogozin se înscriu în șirul acțiunilor oficialilor ruși. Eu nu cred că vicepremierul rus s-a referit la sistarea livrării de gaze, pentru că este mai dificil. Prin conducta de gaze care tranzitează Republica Moldova se fac livrările către Balcani. Mai degrabă este pericolul ca gazul rusesc să fie scumpit cu 30-40%. După cum am spus, acestea pot fi costurile pentru apropierea de Uniunea Europeană”, a evidențiat Igor Dodon.

UNIMEDIA amintește că vicepremierul rus Dmitri Rogozin și-a permis să ne amenințe la noi acasă. În cadrul unei conferințe susținute alături de omologul său moldovean, Valeriu  Lazăr, acesta a avut grijă să dea de înțeles cetățenilor R. Moldova că ar putea îngheța la iarnă dacă Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub