ora: 15:10, 03 sep 2013 3457
Autor: Cristina Buzovschi

Dodon nu crede că Rusia ne va închide gazul


Dodon nu crede că Rusia ne va închide gazul
Igor Dodon, președinte PSRM
Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie
Igor Dodon, unul dintre adepții integrării Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică, a comentat pentru UNIMEDIA amenințările făcute ieri, 2 septembrie, de către vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin. Liderul PSRM consideră că oficialul rus nu s-a referit la sistarea livrării de gaze rusești către Republica Moldova, atunci când a spus că „speră să nu înghețăm la iarnă”, ci mai degrabă de o posibilă majorare a tarifului la flacăra albastră.

Socialistul a enumerat câteva din riscurile ce pot afecta economia și securitatea energetică a țării noastre dacă vom continua parcursul spre Europa. „Republica Moldova se află într-o zonă de risc în relațiile cu Federația Rusă. Există cel puțin trei riscuri majore care pot afecta economia și securitatea energetică a țării noastre. În primul rând, dacă vom semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, există pericolul ca exporturile de produse moldovenești pe piața Federației Ruse, dar și pe alte piețe din CSI să fie sistate”, a subliniat Dodon.

Al doilea pericol ține de migranții din Rusia. „Astăzi circa 65% din remitențe vin din Federația Rusă, iar dacă migranții moldoveni vor întâmpina probleme, economia Moldovei va avea de suferit. Și cea de a treia componentă - cea energetică. Aici nu mă refer doar la gaze, ci și la energia electrică. Federația Rusă a lăsat clar să se înțeleagă că prin implementarea Pachetului III Energetic, tarifele pentru resursele energetică livrate către Republica Moldova vor crește cu până la 30-40% și vor ajunge la nivelul tarifului pentru țările din Europa. Până acum, nu a fost semnat un nou contrat stabil pentru livrarea de gaze din Federația Rusă, doar a fost prelungit cu un an contractul existent”, a nuanțat sursa citată.

„Astfel, declarațiile făcute de Rogozin se înscriu în șirul acțiunilor oficialilor ruși. Eu nu cred că vicepremierul rus s-a referit la sistarea livrării de gaze, pentru că este mai dificil. Prin conducta de gaze care tranzitează Republica Moldova se fac livrările către Balcani. Mai degrabă este pericolul ca gazul rusesc să fie scumpit cu 30-40%. După cum am spus, acestea pot fi costurile pentru apropierea de Uniunea Europeană”, a evidențiat Igor Dodon.

UNIMEDIA amintește că vicepremierul rus Dmitri Rogozin și-a permis să ne amenințe la noi acasă. În cadrul unei conferințe susținute alături de omologul său moldovean, Valeriu  Lazăr, acesta a avut grijă să dea de înțeles cetățenilor R. Moldova că ar putea îngheța la iarnă dacă Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (6)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +1 (5)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +1 (5)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • 0 (2)
     Comentariul a fost șters de redacție.
   • 0 (2)
    Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +3 (3)
  Mesajul este foarte clar. Se refera la oprirea gazelor la iarna, daca se semneaza documentele privind liberul schimb cu UE.
 • +1 (3)
  cine o sa zica daca nu acel care il pupa in fund pe pukin
 • +1 (3)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • 0 (2)
   Ibala ai tu boule.... diDieKapitan învață-te mai întîi de toate să discuți
 • +1 (5)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • -1 (1)
  Daca am primi de la Rusi gazul gratis poate lar incide DAR ASA CU PRETURI LA NIVEL DE CELE EUROPIENE ATUNCI?
 • 0 (2)
  Dondonel - avocatul lui Rogatii ?
 • -1 (3)
  La noi moldovenii s-au deprins să calce pe greblă chiar dacă foarte bine au văzut grebla... o să văd eu la iarnă cum vor cînta Leancă, Filat, Lupu și toți mîrlanii cînd o țară întreagă v-a rămîne fără gaze.... nici nu vreau să mă gîndesc la asta... Cei de la conducere care au milioane prn bănci off-shor poate că și nu se tem, dar ce vor face oamenii simpli? Ce vor face cei 750 000 de moldoveni care muncesc în Rusia în cazul în care vor fi expulzați?
  • +2 (2)
   cei 750 000 moldoveni, daca stiu limba romana, sunt asteptati cu drag in Ro de la 1 ian 2014.
   Noi romanii primim drept de lucru nelimitat in intreaga UE si le lasam lor locurile noastre de munca.
 • +1 (1)
  Dodon- un dobitoc crescut cu lapte din tradare si parazitarea oamenilor. Vrea sa continue asa mereu
 • 0 (0)
  Tavaris DODON,
  ca fost ministru al economiei ar trebui sa stii ca prin DOBROGEA se face tranzitul de gaz RUSIA- BALCANI. Insa acest tranzit este inca supus si dupa 25 de ani aceluias tratament comercial pagubos din CAER-adica FARA TAXA DE TRANZIT. Nu credeti ca ar fi timpul ca Romania sa-si ia in serios prerogativele de suveranitate si in cazul tranzitarii marfurilor de acest fel spre Balcani , ca si in toate directiile? Inceputul a si fost facut, tov DODON. R. Moldova nu va mai plati nicio taxa de tranzit pt. marfurile sale (a fost de 200 euro!) pe teritoriul R0. in timp ce CSI spre UE va plati de acum incolo 1000 euro.Avantaj RM. Sa vedem mai departe insa jocul si... cine bate ultimul mingea! Asaca , oameni buni, frati basarabeni: NICIO FRICA !!

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA