Dodon îi sugerează lui Drăguțanu să-și dea demisia

Socialistul Igor Dodon îi propune guvernatorului Dorin Drăguțanu să-și dea demisia din fruntea Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Deputatul nu este mulțumit de fluctuațiile cursului valutar, care deja au provocat creşterea preţurilor la medicamente, carburanţi și alimente de prima necesitate, relatează UNIMEDIA.

Dodon îi sugerează lui Drăguțanu să-și dea demisia
Dodon și Drăguțanu (Colaj: UNIMEDIA/ foto: Igor Vrabie)

Astăzi, 12 februarie, guvernatorul a raportat cu privire la situaţia din sectorul bancar şi pe piaţa valutară în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Igor Dodon a venit cu inițiativa de a propune plenului Parlamentului demiterea lui Drăguțanu, însă membrii Comisiei au respins ideea.
 
„Chiar dacă cineva crede că un curs poate fi menținut la un anumit nivel prin cheltuirea rezervelor valutare, atenționez că acest lucru poate fi efectuat doar temporar. Rezervele valutare la noi sunt la nivel maxim, dar interviențele masive, neoportune va duce la irosirea rezervelor și vom fi iarăși în fața situației de a ajusta rata de schimb. Din punctul de vedere al BNM, este mai rațional de a perite ajustarea cursului gradual”, a menționat Dorin Drăguțanu.
 
„Eu consider că în anul 2013 dvs ați făcut câteva greșeli enorme. Eu consider că dvs ca profesionist le înțelegeți, însă politicul și situația existență nu vă permite să luați decizii corecte. Trebuie să interveniți pe piața valutară și să o stabilizați. În situația în care politicul nu vă permite să interveniți profesionist pe piața valutară, în sectorul bancar sunteți puși în situația de a falimenta mai multe bănci, eu vă propun ca un profesionist să vă dați demisia. Situația ați scăpat-o de sub control, atât în piața valutară, cât și în sectorul bancar”, a insistat deputatul.
 
Igor Dodon a precizat că va insista ca subiectul de demisie a guvernatorului BNM să fie inclus în agenda parlamentară. Socialiştii atenţionează că pe piaţa valutară se înregistrează manipulări majore, iar guvernarea intenţionat nu doreşte să intervină cu instrumentele sale în reglementarea acestor procese.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub