ora: 07:35, 10 sep 2013 4968
Autor: Cristina Buzovschi

(doc) Statul intenționează să scoată la vânzare pachetul de acțiuni pe care îl mai deține la BEM


(doc) Statul intenționează să scoată la vânzare pachetul de acțiuni pe care îl mai deține la BEM
Ultimele 33.3%
poză simbol
Foto: moldovanul.md
Statul intenționează să scoată de vânzare pachetul de 33,3% din acțiunile rămase la Banca de Economii. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi din această săptămână a Guvenului, relatează UNIMEDIA.

Astfel, pentru un preț nominal de 5 lei per acțiune, pachetul deținut de stat de 13 172 436 de acţiuni valorează aproape 66 milioane de lei.

Decizia de a scoate la vânzare până la ultima acțiune vine după ce Guvernul a cedat pachetul de control de la BEM în fața unei companii private, care a cumpărat 20% și a lăsat statul cu un pachet de blocaj de 33,3%. Acum investitorul deține 33,72% din capitalul de participație a instituției.

„Aceste acțiuni suplimentare de la BEM au fost procurate de o companie înregistrată în Republica Moldova - „Sisteme Informaționale Integrate”,care este acționar la BEM din 2002 și deținea un pachet de 10% din acțiunile băncii. Această companie din Republica Moldova este controlată de o companie din Rusia și a fost cumpărată la sfârșitul anului 2012. Din punct de vedere procedural, aceste două companii au întrunit toate condițiile pentru ca Banca Națională a Moldovei să permită tranzacția. Însă, din punct de vedere al oportunității - dacă trebuia de mers pe această soluție - noi ei de la BNM nu putem să ne expunem deoarece nu este în controlul nostru oportunitatea de a vinde, de a privatiza sau de a majora capitalul”, a menționat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu în cadrul unei intervenții în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

Deputatul Igor Dodon a explicat cum a decurs preluare BEM. „Cineva preia creditele neperformante de peste 1 mlrd de lei de la BEM, aduce banca la situația aproape de faliment, pentru ca mai târziu să se meargă la o emisie suplimentară de acțiuni, la care statul nici nu a participat. Foarte simplu, Guvernul putea să ia o hotărâre pentru alocarea a 50 mln de lei din fondul de rezervă a statului și să participe la această emisie și, prin urmare, să-și păstreze cota de 56%. Însumând toate acestea, ajungem la concluzia că cineva a furat pe parcursul ultimilor doi ani acești bani din BEM, din acești bani a procurat 25% din acțiuni de la privați și a aranjat în așa mod ca să existe o emisie suplimentară la care statul să nu participe și și-a majorat cota sa, preluând controlul în BEM. Cu o sumă de 80 de mln de lei un investitor privat a preluat controlul într-o bancă care concentrează la moment toate programele sociale ale statului”, a evidențiat fostul ministru al Economiei.

În continuare, puteți analiza Lista bunurilor de stat supuse privatizării. Printre acestea se regăsesc întreprinderi precum: S.A. „Barza Albă”, S.A. „Aroma”, S.A. „Vinuri Ialoveni”, S.A. „Tutun-CTC”, S.A. „Carmez”, S.A. „Rețele Electrice de Distribuție Nord”, S.A. „Rețele Electrice de Distribuție Nord-Vest”, S.A. „Centrala Electrică de Termoficare Nord”, S.A. „Magazinul Universal Central UNIC”, Î.S. Uzin de bijuterii din Chișinău „Giuvaier”, Î.S. „Compania Aeriană Ar Moldova”, etc.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +8 (14)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +8 (14)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • +11 (17)
    Comentariul a fost șters de redacție.
    • -18 (24)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Nu fi prost baiete , ce are dl Filat cu asta,Plahotniuc si-a facut treaba, el de mult a bombardat BEM-ul totul este bine gindit in asa fel ca sa para ca aici rusii sau nu stiu cine a cumparat, dar in realitate este un bine cunoscut individ pe nume Plahotniuc.
     • +10 (16)
      Comentariul a fost șters de redacție.
      • +4 (12)
       Comentariul a fost șters de redacție.
       • -15 (23)
        Comentariul a fost șters de redacție.
        • -16 (22)
         Comentariul a fost șters de redacție.
         • +10 (12)
          Comentariul a fost șters de redacție.
          • -17 (19)
           Comentariul a fost șters de redacție.
         • +8 (8)
          Da cine conduce guvernul? verzisorule (eu nul apar pe ploha acelai tot e bandit)
     • +5 (11)
      Comentariul a fost șters de redacție.
     • +6 (6)
      Da cine conduce guvernul? desteptule
 • +8 (8)
  Pentru "UNIC" 600.000 euro? Cred ca numai terenul e mai scump de cateva ori.
 • +7 (7)
  Gruparea mafiotă
  A unui oligarh
  A declanşat golgota
  Şi duc ţara spre... crah.
 • +7 (7)
  O să înfunde puşcăria! Dacă nu-i bagam noi - îi bagă copii noştri, dar nu se vor ascunde nici în bortă de şarpe. Kaziolii
 • -8 (8)
  Comentariul a fost șters de redacție.
  • +6 (6)
   Comentariul a fost șters de redacție.
   • 0 (2)
    ....Problema(ptin spus....),collega,este......ca-s prea multi........si "точка невозврата" a fost depasita......................
    • +3 (3)
     "Neahh", vorba lui Homer Simpson.
     Evreii lupta de vreo 2000 de ani pentru tara lor.
     Olanda a avut cca 80 de ani de razboi cu Spania in paralel cu razboi civil pana si-a obtinut independenta.
     Noi, dupa nici 25 ne declaram invinsi?
     Traieste bine, respecta legea, cere-ti drepturile si pedepseste-i macar in ziua votului
 • +2 (4)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +2 (4)
  Presedintele Comisiei Pietei Financiare Gherman (evreu) Filat (jidan = moldovean evreizat) Birstein + Lucinschii 2 evrei stapinii si lu Gherman si lu Filat Gacichevici, actualul sef al BEM tot evreu Shor evreu..ce pla mai vreti ba prostilor...cine daca nu evreii fura tara noastra ....
 • +5 (5)
  Pi*arajii de la conducere
 • +4 (4)
  cu totul isi es din pepeni. cineva aici zbeara ca Leanca Filat nu-s vinovati , dar in stire e clar spus ca prin hotarire de guvern vor sa vinda ce a mai ramas , pai oare ei nu sint complici intrun fel daca participa la acest scenariu?
 • +2 (2)
  Persoana care a cumparat pachetul majoritar BEM este directoarea firmei "Victoria Trade" cu sediul juridic in Ambasada R.Moldova din Fed. Rusa.
  Firma "Victoria Trade" este destinuta de catre firma "Moldclassica" creata de Miron Sor in anii 90.
  P.S. Probabil asta este conexiunea indirecta dintre BEM si Sor.
  Sursa: http://www.zdg.md/investigatii/proprietarul-majoritar-al-bem-isi-are-sediul-la-ambasada-moldovei-de-la-moscova

  Sunt cetățean activ

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA