(doc) Statul intenționează să scoată la vânzare pachetul de acțiuni pe care îl mai deține la BEM

Statul intenționează să scoată de vânzare pachetul de 33,3% din acțiunile rămase la Banca de Economii. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi din această săptămână a Guvenului, relatează UNIMEDIA.

Astfel, pentru un preț nominal de 5 lei per acțiune, pachetul deținut de stat de 13 172 436 de acţiuni valorează aproape 66 milioane de lei.
(doc) Statul intenționează să scoată la vânzare pachetul de acțiuni pe care îl mai deține la BEM
poză simbol (Foto: moldovanul.md)

Decizia de a scoate la vânzare până la ultima acțiune vine după ce Guvernul a cedat pachetul de control de la BEM în fața unei companii private, care a cumpărat 20% și a lăsat statul cu un pachet de blocaj de 33,3%. Acum investitorul deține 33,72% din capitalul de participație a instituției.

„Aceste acțiuni suplimentare de la BEM au fost procurate de o companie înregistrată în Republica Moldova - „Sisteme Informaționale Integrate”,care este acționar la BEM din 2002 și deținea un pachet de 10% din acțiunile băncii. Această companie din Republica Moldova este controlată de o companie din Rusia și a fost cumpărată la sfârșitul anului 2012. Din punct de vedere procedural, aceste două companii au întrunit toate condițiile pentru ca Banca Națională a Moldovei să permită tranzacția. Însă, din punct de vedere al oportunității - dacă trebuia de mers pe această soluție - noi ei de la BNM nu putem să ne expunem deoarece nu este în controlul nostru oportunitatea de a vinde, de a privatiza sau de a majora capitalul”, a menționat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu în cadrul unei intervenții în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

Deputatul Igor Dodon a explicat cum a decurs preluare BEM. „Cineva preia creditele neperformante de peste 1 mlrd de lei de la BEM, aduce banca la situația aproape de faliment, pentru ca mai târziu să se meargă la o emisie suplimentară de acțiuni, la care statul nici nu a participat. Foarte simplu, Guvernul putea să ia o hotărâre pentru alocarea a 50 mln de lei din fondul de rezervă a statului și să participe la această emisie și, prin urmare, să-și păstreze cota de 56%. Însumând toate acestea, ajungem la concluzia că cineva a furat pe parcursul ultimilor doi ani acești bani din BEM, din acești bani a procurat 25% din acțiuni de la privați și a aranjat în așa mod ca să existe o emisie suplimentară la care statul să nu participe și și-a majorat cota sa, preluând controlul în BEM. Cu o sumă de 80 de mln de lei un investitor privat a preluat controlul într-o bancă care concentrează la moment toate programele sociale ale statului”, a evidențiat fostul ministru al Economiei.

În continuare, puteți analiza Lista bunurilor de stat supuse privatizării. Printre acestea se regăsesc întreprinderi precum: S.A. „Barza Albă”, S.A. „Aroma”, S.A. „Vinuri Ialoveni”, S.A. „Tutun-CTC”, S.A. „Carmez”, S.A. „Rețele Electrice de Distribuție Nord”, S.A. „Rețele Electrice de Distribuție Nord-Vest”, S.A. „Centrala Electrică de Termoficare Nord”, S.A. „Magazinul Universal Central UNIC”, Î.S. Uzin de bijuterii din Chișinău „Giuvaier”, Î.S. „Compania Aeriană Ar Moldova”, etc.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub