ora: 11:03, 03 iun 2013 7047
Autor: Ana Sîrbu

(doc) Ordin al Ministerului Educației: Se interzice colectarea banilor pentru examene


(doc) Ordin al Ministerului Educației: Se interzice colectarea banilor pentru examene
Maia Sandu
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
„Se interzice colectarea banilor în scopul organizării examenelor de absolvire în învăţământul preuniversitar”. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministrul Educaţiei, Maia Sandu, transmite UNIMEDIA. 

Astfel, ministerul aduce la cunoștință comunității educaționale din Republica Moldova că toate cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea examenelor de bacalaureat sunt acoperite de către stat.

Responsabil de realizarea ordinului a fost desemnat Anatolie Topală, director al Agenției de Asigurare a Calității.


Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -4 (24)
  bravo, in sfarsit avem o Doamna cu vointa de fier!
  • -3 (17)
   foarte bine,dar poate acest ordin trebuia mai repede,deoarece care au avut de colectat demult au colectat deja))
   • -5 (11)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Foarte corect, doamna Sandu la sigur va dezvolta sistemul de învăţămînt. Am auzit părerea mai multor experţi şi în privinţa camerelor de luat vederi, majoritatea erau de acord.
    La sigur, în frunte cu doamna Sandu, învăţămîntul va trăi o dezvoltare considerabila!!! Bravo!
    • -4 (10)
     Şi normal că dacă nimeni nu va crede în acest lucru, că nimeni nu va crede că poate fi sancţionat în caz că adună bani, nu se va schimba nimic. Cred însă că în acest an se vor face mari schimbări şi la BAC şi la restul examenelor!!!
     • -4 (6)
      Sa'nteleg ca pina acum MITA pentru BAC era PERFECT LEGALA ???
      o_O
      ---
      Sarmanii "profesori" vor ieshi la greva...
 • -4 (22)
  Alooooo Maia Sandu nu umbla cu vrajeli de ale tale, parca esti venita de pe luna. Trebue de scimbati mentalitatea nu sa esi cu PRICAZURI. Si in primul riind daca vrei sa o faci pe patrioata trebuea sa scimbi modelul de PRICAZURI, dupa ciite stiu noi avem o limba de stat[SI NU DE STAT [DA DE LEMN] CI OFICIALA Voi veniti toti fierti in ciaunul COMUIST si rupeti maiCILE de pe voi. Gargaunii di cap trebue scimbati.
  • +3 (11)
   Aloo prostule esti un exeplu viu ca mentalitatea moldovenilor nu se schimba, cum ai dori sa se schimbe mentalitatea sa nu se copie la bac si sa devenim si noi o societate de oameni nu de animale care nu stiu a citi da dau bacul?(cunosc asa caz) . Cind incearca cineva sa va scoata din noroi nu va convine, va place sa traiti ca porcii, am ziso mereu cu asa oameni chiar ne meritam soarta si conducerea.
   • +5 (7)
    @WapStep - da ce ai zice daca va fi interzisă colectarea banilor p/u ORICE scop la școală (Comitetul Parintesc, cadouri la profi, 'mici semne de atentie' de 8 martie, ore facultative) s.a.m.d....
    ORICE mod de "asistenta" financiara sa fie semnalat la CNA/Politie...
    astfel elevii vor înțelege ca trebuie sa invetse, iar profii--sa nu vînda notele pe favoruri.
    • -5 (11)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Tu chiar esti nebun??? comitetul parintesc dai bani doar daca vrei, cadouri la fel, daca in schimbul acestor cadouri primesti ceva ajutor atunci asta e infractiune. Dar oricine stie ca oricine stie pt ce da banii, iar daca ii dau in scopul de a copia e logic ca daca vreunu doreste sesizeaza CNa sau ce dracu mai e acolo. doamna asta e printre singuri oameni din md care vor sa va ajute, da toti prostii dau cu picioru, si avin in vedere ca in md avem multi prosti se intelege situatia. Dar ideia era ca Maia umbal cu vrajeli, de aici contiunua comentariul meu de ma sus...
     • +2 (2)
      @WapStep-- "omitetul parintesc dai bani doar daca vrei, cadouri la fel" --iar daca nu dai - te ingroapa proful in timpul anului ca la BAC nici nu mai ajungi; apoi esti marginalizat de colegi si alti parinti... nu spune daca nu stii ce se intimpla in scoala..
      "Doamna asta e printre singuri oameni din md care vor sa va ajute" .... cum dracu sa supraviețuiască ea cu un salariu oficial de Ministru???? cine-i achita serviciile comunale? cine-i achita alimentația, hainele, transportul? ea nu are zile de naștere a prietenilor? nu merge la nunti/cumătrii? nu achita analize medicale?
      DE CE PROSTESTE INTREAGA TARA????
     • +5 (5)
      si daca nu dai... copilul are probleme
      ----------------------
      Prostii multi le trebuie guvernantilor si ca sa ajunga mai repede la un numar cat mai mare au inchis atatea scoli si au facut "reforme"!
      ---------------
      Economie pe invatamant si sanatate nu se face!
      Un stat exista daca exista un popor sanatos si destept!
    • +11 (11)
     buna ideie, cerberus_MD. Doar ca aceste masuri trebuie insotite obligatoriu de sporiri salariale pentru profesori. Altfel, in scurt timp nu-i vom mai avea nici pe acestea care au ramas.
     Cit priveste ordinul ministrului, e doar un pas mic, dar just. Mai e loc de multe masuri in acest sens. Sa speram ca vor fi facute.
     .
     Pentru "fonica": ai dorit probabil s-o faci pe desteptul, dar s-a primit ca'ntotdeauna.:))
     • +3 (3)
      @Boghen--deacord cu idea sporurilor salariale...decât sa fure 5 mln din cele 40 mln USD (bugetul fondurilor p/u Min Educatie) mai bine acordau bani direct profilor
      cu toate Trainingurile, Campaniile educationale, Promovari care mai decare, digitalizare, eficientizare--toate sunt AMAGELI si FURT.
      scolile se repara din banii donatorilor internaționali, echipament IT--de mina doua, autobuse școlare puse pe rute...
      dar Raportam executarea obligațiilor p/u PROVOCARILE MILENIULUI..
 • +5 (11)
  organizarea EXAMENELOR - TOTDEAUNA era finanțata din banii publici (Bugetul de Stat)- cum se achită profesorii, se tipăresc forumlarele, se amenajează sălile... dar iată florile, cadourile, apa/dulciuri/biscuiți p/u dascăli---aicea e marea corupție...
  dna Sandu face show...la fel Recean ar trebui sa emită un ordin ”in zilele de sărbătoare șofatul în stare de ebrietate ESTE INTERZIS” și în continuare conform Ordinului 410 de mai sus
 • +9 (11)
  ei da??? Chiar???
 • 0 (8)
  dlui fonica: concret ce aveti in vedere prin schimbarea mentalitatii - va rog algoritmul pas-cu-pas - pe intelesul la toata lumea. Si daca consultati datele biografice ale d-rei ministru, ve-ti vedea cert ca nu prea are treaba cu ciaunul resoectiff.
  Nu prea stum a dialoga civilizat, corect si la tema, ci doar ofensa, declara si acuza - as spune cam tot in stil bolsevic .....
 • +11 (13)
  Interesant cine o să verifice executarea ordinului, în țară sînt multe legi bune dar nimeni nu verifică respectarea lor .
 • -3 (13)
  Dna.Sandu, cum şefa Direcţiei raionale de învăţămînt să îndeplinească acest ordin, cănd ea organizeză aceste colectări.
 • +4 (6)
  Ar trebui sa dea dumneaei exemplu de cultura si sa intocmeasca actele de stat doar in limba romana, cit despre colectari, poate da o mie de ordine, dar fara o monitorizare cumsecade, banii oricum vor circula...
 • +4 (6)
  Si daca nu se respecta ordinul? Care sunt masurile de constrangere? :D De parca pana acum adunatul banilor era oficial :)
  • +5 (5)
   il vor face curand oficial cu noul guvern totul e posibil
 • +5 (11)
  Ma uit si nu-mi vine a crede, citi ani pina acuma nici un ministru a invatamintului nu facea nimic, doar vorbaraie, nimeni nu-l crititca, totul era bine, cind cineva incearca sa faca ceva pt tara asta toti sar cu gura ca nui binea asa, ca trebuia invers. La noi mai bine nimeni sa nu faca nimic, sa nu cumva sa dam inainte.
  P.S: Cu asa oameni chiar ne meritam soarta si conducerea.
  • +6 (6)
   ia vezi in cateva zile cu "noul guvern" chiar iti va parea ca nu mai locuiesti in R. Moldova, altundeva mai aproape de Bruxelles
 • 0 (0)
  At fi bine ,ca sa fie dat un ORDEN pe durata anului de invatamint,precum ,ca se interzice colecatarea BANILOR PENTRU examene ,pentru clasa si tot felul de cadouri,zile de nastere ale profesorilor ,dealtfel absolut toti, inclusiv parintii ,vor fi pedepsiti si trasi la raspundere penala de catre organele abilitate in acest proces de educare a elevilor ,profesorilor si parintilor.
 • +2 (4)
  Cum poate fi combatuta coruptia prin scoli -prin ordine de la Minister!? Pe naiba!!!! Sa fie amendati, bagati la rece acei profesori, care vad in lucurl lor doar sa scoata profituri de la elevi si parintii lor!!!! Daca directori de scoli si licee nu ar avea din aceste fundatii cota lor de bani, va asigur, ca nimic de genul fundatiilor, cadouri etc. nu era sa existe la noi. Pestele dela cap se strica!
 • +3 (7)
  Dobitocilor care au PLACERIA de a comenta comentariile, nevasta mea a ROGIT in scoala 30ani si avea ciite 30ore ca sa legam tei de curmei. Si nu educatia fizica ci romina care pricepe ceva stie ce inseamna sa ai in fiecare an examene. Trebue de adus starea materiala a unui profesor de scoala ca venind de la scoala acasa sa nu lepede cartile si sa se apuce de sapa , da sa aiba timp ca pentru a doua zi sa se pregatiasca de lectii. Da el sarmanul se gindeste cu ce sa hraneasca miine copii sau cu ce sa faca focul. Iaca asta-i mizeria noastra de toate zilele. Inainte pentru 30ore era sarmana nenorocita si cu 3000lei acuma pentru acelias ore are 1500eu lunar. Si pentru ca lucratorul sa se odihneasca pentru vacanta iau mai dat 1600eu plus sindicatele inca 300eu. Iar cei care au mai multi ani de lucru au luat concediale si cite 2800eu. Iaca despre scimbarea asta vorbeam omul sa stie un singur lucru sa-mi fac bine lucrul meu si alta nici o grija. Si inca una siintem cu toata familia in Bejgia,
 • +3 (3)
  a cam întîrziat ordinul. dar dacă se va conlucra cu anticorupţia şi vor intra pe neaşteptate după examene sau comisii să vadă cum stau profii la mese ca la nuntă... chiar şi în grădiniţe, copiii trebuie să se ducă la şcoală, iar inspectorii vin cu torbele ca să fie umplute. dacă nu faci asta, te mănîncă. da de unde un educator sau un profesor la şcoală să ieie atîţea bani cîte cernţe au aceţti inspectori.
 • +7 (7)
  Gafă. Banii sau colectat demult.
 • +5 (5)
  si un cazul in care se colecteaza bani, unde ne adresam ca sa fie parintii auziti?????

  Sunt cetățean activ

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA