(doc) O scrisoare BERD anunță despre un nou ATAC în adresa MAIB

O scrisoare a șefiei Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), adresată conducerii R. Moldova pe 18 aprilie 2013, vorbește despre un nou atac raider împotriva Moldova-AgroindBank, informează UNIMEDIA. 

Epistola este adresată lui Nicolae Timofti, Marian Lupu, Vlad Filat, dar și lui Dorin Drăguțanu, scrie ziarulnational.md. „Moldova-AgroindBank este cel mai mare partener-bancă al nostru în R. Moldova.[…] Apreciem eforturile autorităților pentru a ne asigura de faptul că doar investitori solizi au acțiuni în băncile moldovenești. La fel, înțelegem că, comparativ cu 2011, regulatorii de pe piață au mai multă putere și instrumente pentru a suspenda și a investiga transferurile de acțiuni dubioase, să aplice sancțiuni […].
(doc) O scrisoare BERD anunță despre un nou ATAC în adresa MAIB
Scrisoare din 18 aprilie 2013 (Foto: Scrisoarea BERD)

Oricum, am fost informați că tranzacții suspicioase cu acțiuni MAIB au avut loc, la fel ca în cazul atacurilor raider din vara anului 2011. Vă solicităm respectuos să examinați urgent această situație și să vă asigurați că se utilizează toate pârghiile legale pentru a suspenda tranzacțiile care au loc și a anula efectul lor dacă acestea sunt ilicite”, se spune în scrisoarea trimisă în Moldova acum o lună.

Semnatarul menționează că își va coordona acțiunile cu Fondul Montar Internațional și Comisia Europeană.

În scrisoarea sa, președintele BERD anunță că membrii Consiliului Director intenționează să facă noi investiții în MAIB. În schimb, aceștia cer de la autoritățile moldovenești acțiuni decisive pentru a proteja instituția financiară de ținta unor acțiuni frauduloase. Într-un final, președintele BERD, Suma Chakrabarti, solicită să fie informat despre pașii întreprinși de autoritățile moldovenești.

Citește totul despre atacurile raider din 2011

UNIMEDIA amintește că, de rând cu alte instituții financiare, MAIB a mai fost ținta unui atac raider în vara anului 2011. Persoane importante din UE au intervenit pe lângă autoritățile moldovenești pentru ca acestea să acționeze. La 14 septembrie 2011 Curtea Supremă de Justiție a decis să anuleze decizia judecătoriei de la Căușeni, prin care un grup de acționari sloveni și olandezi au rămas fără un pachet de acțiuni de 27,5% la Moldova-Agroindbank.  După decizia CSJ a urmat o serie de acuzații între politicieni, însă nici până în prezent nu se cunoaște exact cine a stat în spatele acțiunilor frauduloase de atunci. Vlad Filat arăta în direcția lui Vlad Plahotniuc, în timp ce șefii CCCEC, care ar fi revenit PD, afirmau că Victor și Viorel Țopa ar putea fi implicați în atacul de atunci. 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub