(doc) Licitația fantomă de la Fulger a avut loc... la altă adresă! Fabrica de cărămidă de la Chirca a fost vândută la un preț de 10 ori mai mic și în defavoarea statului

Teatrul absurdului din jurul fabricii de cărămidă de la Chirca, Anenii Noi continuă. Prima licitație din istoria Republicii Moldova organizată într-o zi de duminică, la 8.00 dimineață la o adresă unde se află BPDS “Fulger” ar fi avut totuși loc, în ciuda opoziției inclusiv a creditorului principal, Banca de Economii, doar că la o altă adresă. 

Mai grav este că, pe lângă toate încălcările de procedură și de organizare a acesteia, statul, prin Banca de Economii aflată în proces de lichidare, a fost prejudiciat cu câteva zeci de milioane de lei.

(doc) Licitația fantomă de la Fulger a avut loc... la altă adresă! Fabrica de cărămidă de la Chirca a fost vândută la un preț de 10 ori mai mic și în defavoarea statului
(captură video)

În timp ce reprezentanții structurii de forță au negat categoric organizarea unei astfel de licitații, duminică, la 8.00 la adresa BPDS Fulger nu a fost văzută nicio persoană în preajmă, controversata licitația s-a desfășurat la o altă adresă - pe Calea Ieșilor 10. Decizia de a schimba locația a fost luată cu 10 minute înainte de ora anunțată, după cum se vede în procesul verbal al acesteia.

Din nou, grave abateri de la lege. Noua adresă este de fapt o clădire comercială, iar unde s-ar fi putut desfășura pseudo-licitația, nu e menționat nicăieri.

Pub

Astfel, potrivit procesului verbal, la licitația fantomă, desfășurată cu încălcarea tuturor normelor de drept și în lipsa unei sentințe definitive pe caz, au participat doar 2 companii. După nu mai puțin de 57 de runde, Fabrica de Cărămidă de la Chirca a fost adjudecată doar cu 6 milioane de lei. Prețul inițial, care nu a fost aprobat de principalul creditor, Banca de Economii, era de 63 de milioane de lei.

Asta în timp ce, doar pământul pe care se află fabrica, 7 hectare, are valoarea cadastrală de 4 milioane de lei. Pe piață, doar valoarea terenului se ridică la 8-9 milioane, nemaivorbind de halele de peste 350 de metri și tot utilajul ce aparține fabricii.

 

 

Astfel, creditorii, dintre care cel mai important este Banca de Economii aflată în proces de lichidare după furtul miliardului, s-ar putea alege cu o sumă de 10 ori mai mică decât ar trebui în mod normal, iar astfel, balanța recuperărilor după cel mai mare jaf bancar s-ar reduce cu încă cel puțin 2 milioane de Euro. Bani care, până la urmă, reprezintă prejudiciu direct statului Republica Moldova.

Până la publicarea articolului, administratorii speciali ai Băncii nu au depus o contestație la Curtea de Apel. Asta în timp ce, la 11 iulie, 2 zile după pseudo-licitația de duminică, lichidatorul întreprinderii, Anton Jerebțov a cerut deja instanței recunoașterea acesteia și transmiterea tuturor drepturilor de proprietate a fabricii către noul proprietar. 

De asemenea, se pare că, noul câștigător ar fi încercat să autentifice tranzacția la oficiul Cadastru din Anenii Noi, unde, în ciuda presiunilor, li s-a refuzat înregistrarea pentru că nu există temei legal.  

Pe lângă marile semne de întrebare privind organizarea licitației, tranzacția nu poate avea loc în lipsa unei decizii definitive a instanței. Or, dosarul întortocheat al Fabricii de Cărămidă se află în continuare în instanțele inferioare.

Cu toate acestea, lichidatorul întreprinderii, Anton Jerebțov a organizat licitația de vânzare  a întreprinderii încălcând toate normele legale posibile. La moment, Jerebțov nu poate fi contactat, iar, potrivit creditorilor întreprinderii, ar fi părăsit Republica Moldova imediat după ce a organizat pseudo-licitația. De asemenea, potrivit unor acte intrate în posesia noastră, recent, pe numele său au fost deschisă o ordonanță de începere a urmării penale. 

Amintim că, interesele unor persoane sus-puse pentru acapararea Fabricii de Cărămidă de la Chirca, Anenii Noi, durează de mai mulți ani. Aflat de mai mulți ani în zeci de litigii greu de înțeles, scandalul în jurul acesteia a atins un nou punct culminant. Astfel, lichidatorul întreprinderii, Anton Jerebțov a stabilit, fără a consulta comitetul creditorilor si adunarea generala al întreprinderii, o licitație de vânzare a întreprinderii. 

Anunțul, publicat în Monitorul Oficial la 23 iunie, spunea că licitația se va desfășura în mun. Chișinău, pe str. Mesager 5, duminică 9 iulie la 8 dimineața. Menționăm că este vorba despre una dintre cele mai mari întreprinderi din raionul Anenii Noi, cel mai mare producător de cărămidă din Moldova care avea 220 de angajați din 12 sate a raionului.

De-a lungul anilor, în tentativele de acaparare a întreprinderii au fost implicate așa nume ca Eugeniu Rusu, fostul adjunct al Procurorului General, implicarea căruia în acest caz a fost examinată de Consiliul Procurorilor, de fosta conducere a Moldova-Gaz și din alte organe de stat. 

Pe lângă zecile de controale inopinate, care au dus la pierderi de milioane, fabrica s-a confruntat și cu întreruperi ilegale ale gazului. Anterior ANRE a constatat ilegalitatea acestora, iar mai nou, noua conducere a Moldova Gaz a confirmat prin mai multe scrisori că nu a cerut întreruperea livrărilor, iar acțiunile au fost organizate de foști angajați ai întreprinderii.

Mai multe detalii despre tot scandalul puteți vedea aici. 

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI