(doc) Dodon propune modificarea sistemului electoral după modelul lui Plahotniuc din 2013

În cadrul unui briefing de presă, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a venit cu propunerea de a modifica sistemul electoral, propunând unul mixt. Astfel, 51 de deputați să fie aleși pe listă de partid, iar restul - pe liste din circumscripții. Acesta a declarat că nu va permite ca proiectul lui Plahotniuc să fie implementat în Moldova.

(doc) Dodon propune modificarea sistemului electoral după modelul lui Plahotniuc din 2013
(Colaj: UNIMEDIA)

În anul 2013, o modificare aproape similară de trecere la sistemul electioral mixt a fost propusă de către prim-vicepreședintele Partidului Democrat de atunci, Vladimir Plahotniuc. Acel proiect a fost aprobat în lectură finală, pe data de 19 aprilie 2013. Totuși, legea nu a fost implementată din cauza disensiunilor de atunci dintre PD și PLDM.

Principala diferență dintre Legea lui Plahotniuc din 2013 și propunerea lui Dodon din 2017 este că ultimul insistă ca 1/4 din deputați să fie din regiunea transnistreană și diasporă.

Pub

Vedeți mai jos proiectul de Lege cu privire la modificarea sistemului electoral, înaintat de către prim-vicepreședintele PD de atunci, Vladimir Plahotniuc.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI