(doc) Dodon îl apostrofează pe Timofti printr-o scrisoare: „Un președinte trebuie să-și cântărească vorbele”

Deputatul Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, l-a apostrofat printr-o scrisoare pe șeful statului. Epistola a fost expediată pe 1 noiembrie, însă a fost făcută publică ieri, 13 decembrie, după ce Nicolae Timofti i-ar fi răspuns cu „înfumurare” la atenționarea făcută cu privire la majorarea salariilor pentru judecători, notează UNIMEDIA.

„Această scrisoare i-a fost adresată preşedintelui Nicolae Timofti pe data de 1 noiembrie. Am considerat că era cazul să-l atenţionez personal, nu în văzul presei, cu privire la deparapajele de la buchia Constituţiei pe care le-a comis în ultima jumătate de an.
(doc) Dodon îl apostrofează pe Timofti printr-o scrisoare: „Un președinte trebuie să-și cântărească vorbele”
Igor Dodon, președintele PSRM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

I-am spus că ar trebui să fie mai receptiv la vocea majorităţii şi să-şi asume înalta responsabilitate care i-a revenit ca din senin. Se vede însă că dînsul, după o perioadă iniţială de intimidare în funcţia sus-pusă, a intrat acum într-un fel de „azart” politic, catalizat probabil de unii dintre consilierii săi, şi se face a uita că ar trebui să fie un arbitru politic şi social, nu un promotor al unor interese corporative şi ideologice”, scrie Igor Dodon pe blogul său personal.

Socialistul spune că șeful statului ar fi devenit victimă a unor influenţe de conjunctură politică, sau de anturaj. „L-am atenţionat astăzi încă o dată, deja public, să nu promoveze interese de clan, însă Preşedinţia în loc să ofere un răspuns cumpătat, a venit la repezeală cu o reacţie plină de înfumurare. Am luat act de această reacţie. Pentru început, am decis să fac publică scrisoarea adresată lui Timofti pe 1 noiembrie, pentru ca cetăţenii să înţeleagă că am mai avut speranţa că preşedintele Timofti va înţelege realităţile sociale în care prezidează. De acum încolo, noi, socialiştii, ne simţim nevoiţi să-i lămurim mai des aceste realităţi, în public”, subliniază Dodon.

Liderul PSRM i-a amintit lui Timofti că a acceptat prevederile Testului Statalităţii, înaintat de Partidul Socialiştilor. „Nu ştiu ce s-a întâmplat mai târziu, după învestire, însă unele dintre declaraţiile Dvs. au surprins prin caracterul lor controversat, arbitrar, neinspirat. Mă refer la aluziile şi afirmaţiile Dvs. cu privire la denumirea limbii, cu privire la identitatea poporului al cărui preşedinte aţi fost ales, cu privire la durabilitatea statalităţii moldoveneşti, cu privire la atâtea alte subiecte de maximă sensibilitate pentru societatea noastră, faţă de care un om politic de nivelul Dvs. ar trebui să aibă o poziţie cumpătată şi chiar precaută(...) Un preşedinte trebuie să găsească în sine puterea de a se abţine de la declaraţii inoportune şi de a evalua impactul social şi politic al vorbelor sale”, a accentuat Dodon în scrisoare adresată președintelui Timofti.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub