(doc) Renato Usatîi: Vladimir Plahotniuc se află în vizorul Interpol cu învinuirea de trafic de ființe umane

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, figurează în baza de date a Interpol într-un caz de spălare de bani și în altul privind traficul de ființe umane. Declarația aparține președintelui fracțiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.

(doc) Renato Usatîi: Vladimir Plahotniuc se află în vizorul Interpol cu învinuirea de trafic de ființe umane
(Foto: UNIMEDIA)

Documente care ar atesta acest fapt au fost prezentate de către primarul de Bălți, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, după care le-a plasat și pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.

Potrivit actelor prezentate, prima solicitare în privința lui Plahotniuc a fost dată de către Biroul Național al Interpolului din Italia în 2012, cu învinuirea de spălare de bani de către o grupare criminală organizată. Atunci, Plahotniuc a fost dat în căutare în baza pașaportului românesc № 06263940.

Pub

Acest fapt este de un interes deosebit, în condițiile în care, în acea perioadă Plahotniuc ocupa funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului. Atunci, în convorbirile internaționale oficiale, acesta se prezentat ca și „a treia persoană ca importanță în structura puterii din Moldova”.

Cea de-a doua solicitare a Interpolului în privința lui Plahotniuc nu e mai puțin interesantă. Aceasta datează din 2014. De această dată, Vlad Plahotniuc figurează în baza Interpol la fel conform unui pașaport românesc, doar că cu un alt număr – 13364307. El a ajuns în atenția Biroului Național al Interpolului din Austria, în baza învinuirii de participare într-o grupare criminală specializată în trafic de ființe umane. Atrage atenția și faptul că ultima înnoire a file-ului din acest dosar datează din 19 iunie 2016.

Pentru prima dată, informația privind monitorizarea de către Interpol în privința lui Plahotniuc a apărut în presă în noiembrie 2012 și se referea la perioada anului 2008. Veridicitatea acestei informații a fost confirmată pe 14 februarie 2013 de către ministrul de atunci al Afacerilor Interne Dorin Recean. Atunci ministrul a declarat că din documentele Biroului Național al Interpol din Moldova au fost sustrase 13 file ale dosarului lui Plahotniuc.

În legătură cu aceasta, Recean a precizat că Biroul italian al Interpol a înaintat procedura de monitorizare în privința lui Plahotniuc din cauza legăturilor sale cu gruparea criminală rusească „Solnțevskaya”. Ulterior, la 22 februarie a aceluiași an, Parlamentul a desfășurat o ședință închisă unde a fost audiată informația lui Recean.

Ministrul de Interne a menționat atunci că monitorizarea activității lui Plahotniuc era desfășurată de Interpol încă în toamna anului 2012, atunci când Plahotniuc deținea funcția de prim-vicespeaker al Parlamentului, informează ru1.md.

Reprezentanții Partidului Democrat nu au comentat deocamdată, acuzațiile lui Usatîi.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI