ora: 13:20, 19 iun 2017 28151
Autor: Marcela Zămosteanu

(doc) Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral


(doc) Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral
Foto: UNIMEDIA

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. 

Organul consultativ nu recomandă ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral.

Deși Comisia spune că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al cetățenilor statului, aceasta a venit cu câteva concluzii, în ceea ce privește schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova.

„În contextul în care se află Republica Moldova, reforma propusă ar putea avea un efect negativ la nivel de circumscripție, unde candidații majoritari independenți pot fi influențați de oameni de afaceri sau de alți actori care urmăresc interese proprii;
- Responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc și poate influența activitatea CEC;
- criteriile detaliate pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și cetățenii din străinătate nu sunt stipulate;
- Pragurile de reprezentare parlamentară în componenta proporțională rămân ridicate; - Este puțin probabil ca schimbările propuse să sporească reprezentarea femeilor în Parlament și nu sunt introduse măsuri speciale suplimentare pentru a compensa acest fapt”, se arată în document.

UNIMEDIA amintește că în cadrul sesiunii plenare de vineri, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și  extinderea puterilor prezidențiale.

La ședința Parlamentului din 5 mai, speakerul Andrian Candu a propus pe ordinea de zi dezbaterea în prima lectură a proiectului privind votului uninominal, iar Partidul Socialiștilor a propus pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind votul mixt.

În urma mai multor dezbateri, proiectul de lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură de 52 de deputați, iar pentru comasarea celor două proiecte de lege în unul singur au votat de 74 de deputați.

Totodată Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +10 (10)
  Acum aparatul de PR si propaganda a PD-ului tre sa fie in sedinta. Pun la cale urmatoarele actiuni. Ce facem? Mergem cu mixt-ul? Da, hai sa-l sunam pe Dodon, ca el sa ia totul pe spatele lui. Sa zica ca e la recomandarea rusiei...
 • +4 (8)
  Ei nu ascultă! Moldova ese tara independenta si suverana pentru ei. Nu se pune problema banilor primiti de la UE. Sunt tare buni!
 • -10 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Rep Molotova rusinea Europei !

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Salar mediu net in mana 2017

  Suedia - 2465 euro
  Germania – 2265 euro
  Franta – 2157 euro
  Anglia – 1996 euro
  Italia – 1725 euro
  Spania – 1718 euro
  Portugalia – 846 euro
  Polonia – 762 euro
  Ungaria – 648 euro
  Romania – 522 euro
  Rusia - 519 euro
  Bulgaria – 413 euro
  Serbia - 401 euro
  Belarus - 320 euro
  Kasakhstan – 314 euro
  Rep Moldova – 230 euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ucraina – 180 euro
  • +2 (2)
   Tinta urmatoare trebuie sa fie Belarus si Kazakhstan. Cred ca e fezabil un salariu mediu de 350 euro.
  • +2 (2)
   e suficient ca euro sa revina la 16-17 lei.
 • -11 (13)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Toate acțiunile ,drumure la UE,convorbirile cu ALDEdin parlamentul UE ale lui Maia și Năstase,toate nu au avut efect. COMISIA a luat și a scos o hotărîre ”curvească”.Puteau clar să spună este ”negativ” ori „pozitiv”. Dar așa că au lăsat 100 de căi de interpretare.....dar am mai spus că așa au să facă. Așas europenii la mintalitet. Macăr bine că na-u pus un punct că trebuie să le lăsăm căteva locuri și acelor duși cu pluta cu sexlor minoritar
 • -12 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  1.Fără organizarea societăţii: Constituţia - declaraţie, democraţia -vorbe goale, orice sistem electoral - vocios.
  2.UE - Uniune adunată şi supraîncărcată, dar nu şi organizate, cu multiple probleme, nu e exemplu.URSS - organizare sub dictatură - pricina esenţială a dizbinării unui Continent - Uniune stat integru.
  3.Sunt deacord să rămînă cum este -Dacă liderii opoziţionari măcar fac declaraţie de organizarea societăţii (la Adunarea Naţională), fie şi după alegeri în programe (deşi nimic nu încurcă, şi după obligaţiunea primordială, a guvernanţilor şi partidelor, ce vor a guverna

  Sunt cetățean activ

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA