(doc, video) O altă moțiune simplă depusă de comuniști. Vor demisia Maiei Sandu

(Update 11:50) Textul moțiunii simple, în documentul atașat.

(Update 11:37) Moțiunea simplă a fost transmisă conducerii Parlamentului. Aceasta a fost semnată de 24 din cei 34 deputați PCRM. Moțiunea va fi dezbătută în termen de 14 zile.

(Update 11:20) Potrivit comuniștilor, „politicile promovate de Maia Sandu au suferit un eșec total. Aflarea Maiei Sandu în fruntea Ministerului Educației este inoportună și va prejudicia  sistemul educațional. . Propunem demiterea imediată a ministrului Maia Sandu”: „Rezultatele sesiunii de bază a examenului de bacalaureat din acest an reprezintă o catastrofă, un dezastru naţional. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, rata celor care nu au susținut examenele de absolvire a atins nivelul de 56%. Ceea ce înseamnă că mai mult de 15 mii de elevi în acest an vor rămîne în incertitudine , fără diplome de bacalaureat. Considerăm, că aceste rezultate denotă eşecul politicilor din domeniul educaţiei, promovate de către guvernare, domeniu de responsabilitate al Ministerului Educaţiei și nemijlocit al ministrului, Maia Sandu”.

(Update 11:10) Confirmat oficial. PCRM depune moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Maia Sandu, „asupra politicilor în domeniul edicațional și activității Ministerului Educației”. Pentru că nu li s-a permis să dea citirii textului moțiunii de la tribuna Parlamentului, comuniștii au venit la presă în sala de conferințe și i-au dat citirii.

Pub

(Update 11:00) După lungi dispute, comuniștii au solicitat o pauză de 30 de minute.

Fracțiunea Partidului Comuniștilor a decis să depună o nouă moțiune simplă. Subiectul moțiunii încă nu a fost anunțat. Din culise se spune că moțiunea simplă este îndreptată împotriva ministrului Educației Maia Sandu. Informația însă nu a fost confirmată oficial, relatează UNIMEDIA.

Liderul fracțiunii PCRM, Maria Postoico, i-a solicitat președintelui Parlamentului permisiunea ca deputata Galina Balmuș să iasă la tribună ca să dea citirii moțiunii.

Vom reveni cu detalii.

Liberal-democrații au acuzat încălcări de procedură. „Moțiunea simplă se depune la președinte și ulterior după Regulament”, a specificat deputatul PLDM, Iurie Țap, încercând să împiedice comuniștii să dea citirii moțiunii.

„Voi nici nu știți legile țării, dar voi vreți în Europa. Voi știți câte legi sunt acolo, oho?”, a ripostat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Ulterior, speakerul Igor Corman a cerut o pauză de cinci minute pentru a clarifica situația.

În 2013 comuniștii au mai propus o moțiune împotriva ministrului Educației Maia Sandu, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Mâine, 4 iulie, Parlamentul urmează să dezbată moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Dorin Recean, inițiată „asupra stării grave criminogene din țară, politicilor în domeniul apărării ordinii și securității publice, precum și activității Ministerului Afacerilor Interne”.

UNIMEDIA reamintește că în cazul lui Recean, comuniștii și-au manifestat dezacordul față de „politica promovată de conducerea MAI, care ar contravine intereselor țării și a societății. Ministerul Afacerilor Interne s-a transformat într-un instrument pur politic. Conducerea a pierdut dreptul moral de a elabora politicile de la MAI și de a asigura conducerea instituției”.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI