ora: 13:38, 26 mai 2014 5491
Autor: Cristina Buzovschi

(doc, video) Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema neutralității Republicii Moldova


(doc, video) Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema neutralității Republicii Moldova
Mihai Ghimpu, președinte PL
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Documente atașate

Liberalii vor „să rezolve pe cale constituțională” problema statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Deputații Partidului Liberal intenționează să se adresează din nou la Curtea Constituțională cu solicitarea de a interpretarea dispozițiilor din art. 11 din Constituție, care prevede că Republica Moldova este stat neutru și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Prevederea cu privire la neutralitate poate fi exclusă doar prin referendum, dar PL vrea să încerce o „scurtătură” și să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a aboli statutul de neutralitate permanentă. 

Potrivit autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunțe la statutul de neutralitate și să adere la NATO, în caz contrar, riscă să-și piardă independența și suveranitatea. În context, liberalii amintesc de agresiunea militară din Georgia (2008) și din Ucraina (2014).
 
„Republica Moldova nu poate exista ca stat independent, își va pierde suveranitatea și libertatea cetățeanului dacă nu aderăm la NATO. Doar așa ne putem garanta pacea. Este ridicol să ai o normă constituțională și încă Federația Rusă să-ți mai ceară să-ți mai garantezi încă o dată neutralitatea, printr-o lege. E naiv și stupid. Ei înțeleg că cursul de integrare europeană a Republicii Moldova este legat de integrarea în UE. Cum spun evreii: „Fă invers decât își spun dușmanii tăi”. Noi trebuie să excludem această neutralitate. Am decis să sesizăm Curtea Constituțională cu privire la interpretarea art. 11. Cum poate funcționa această prevedere de stat neutru, când pe teritoriul nostru este armată străină. În aceste condiții, poate Republica Moldova adera la NATO?”, a subliniat președintele PL, Mihai Ghimpu.
 
Deputații PL sunt siguri prin Parlament nu poate fi obținută modificarea art. 11. „Această problemă a abrogării neutralității nu va putea fi realizată pe cale parlamentară. Suntem absolut siguri că unii nu vor fi de acord, sau doar parțial, alții vor fi evazivi și vor aștepta timpuri mai bune. Timpurile nu așteptă și iminența unor provocări în care Republica Moldova ar putea fi antrenată, ne-am gândit să rezolvăm această problemă pe care constituțională. Această cale suntem absolut convinși că este cea mai scurtă și mai sigură cale pentru rezolvarea acestei probleme foarte stringente pentru Republica Moldova”, a evidențiat Valeriu Munteanu.
 
Iată una din întrebările pe care liberalii o adresează Înaltei Curți: „Sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constituţie, având în vedere că deja la momentul adoptării şi intrării în vigoare a Constituţiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?”.
 
Cu toate acestea, sondajele arată că majoritatea cetățenilor se arată împotriva aderării Republicii Moldova la NATO. „Noi nu am venit în politică pentru  a face pe placul cetățenilor derutați, manipulați, amăgiți și neinformați. Noi venim să apărăm interesele lor, pentru că noi pricepem mai bine ca ei, de aceea ei ne votează pentru noi. Noi ne facem datoria ca cetățeni. Dacă noi am fi făcu politică de felul acesta, am fi vorbit de „limba moldovenească” și am fi chemat să intrăm în „Velikaia Russi”. Noi avem altă menire. În anii '90, pentru limba română erau 4% , acum sunt peste 40%. Noi picătură, cu picătură schimbăm lucrurile. Și cu identitatea la fel va fi. trebuie să fie cineva care să-și asume această povară”, a conchis Ghimpu. 

Sursa video: privesc.eu

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -15 (29)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ghimpu si ideile sale turbate.EU il vad pe el bun doar in vorba si nimic fapte reale.Vorba multa si desarta
  • +11 (25)
   Mai zi-mi un nume de politician de la noi care a avut curajul sa aduca in discutie asa ceva.
  • +9 (21)
   fa un bine RM, dute si te impusca !!!
  • -3 (3)
   Comentariul a fost șters de redacție.
  • +12 (22)
   o sa mai cautati voi asa om ca Ghimpu.
  • +8 (8)
   Rusia intelege ca celelalte state SA-I FIE NEUTRE
   ADICA SA II FIE VASALE.
   Noi NU AVEM NEVOIE DE ASA NEUTRALITATE
   AVEM NEVOIE DE NATO CA DE AERUL PE CARE IL RESPIRAM
 • +9 (21)
  Extraordinar cum judeca si indrazneala de a pune problema pentru ca MOLDOVA SA PROGRESEZE!
  ,, Noi venim să apărăm interesele lor 9moldovenilor), pentru că noi pricepem mai bine ca ei, de aceea ei ne votează pentru noi. Noi ne facem datoria ca cetățeni. Dacă noi am fi făcu politică de felul acesta, am fi vorbit de „limba moldovenească” și am fi chemat să intrăm în „Velikaia Russi”,”etc...
  Ce vreti mai clar si mai competent!? Cit patriotism ii curge prin singe”!?
  Va avea un mare merit daca se va realiza intrarea in NATO. Romania este in NATO....
 • 0 (2)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +7 (11)
  offf ce redactie pudibonda avem...
 • -11 (19)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Initiativa - avand in vedere manevra politruc(s)ilor travestiti, subjugati intereselor din Est - este "genitala". Ce folos de Curte si de Limba? Dodon si-a facut PR si nimeni nu l-a sanctionat. N-ati vazut cum s-a pedalat la farsa, numita recensamant, pe moldoveneasca? Cu sanctionarea separatismului, cum ramane? Si-apoi, exista si alte voci, mult mai puternice...
  • +8 (20)
   ASA CONDUCERE AVEM,CA NU FAC NIMIC NUMAI DE VANDUT TARA SUNT BUNI, SI NU IE-AU NIMIC MASURI DE CE SE PETRECE AN TARA.
 • +6 (12)
  toto1, la inceputul cuvantului "Î" se scrie cu î din i. In mijlocul cuvantului â se scrie cu â din a, ia-o ca pe o critica constructiva nu ca pe un repros.
  • -6 (8)
   Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
   Să mă scuzi dar nam cerut ajutor la gramatică,eu cred că ai innțeles destul de bine despre ce a fost vorba.Eu am teminat școala pe timpul kirilicei,tu preferai mai bine săți scriu ân rusă?
   • +5 (5)
    Toto1, eu sincer apreciez ca scrii in romana si nu in rusa. Dar daca alegi sa faci ceva, fa-o cum trebuie.

    Sunt cetățean activ
 • +8 (18)
  Ghimpu - tot respectul pentru omu' ista! Nasc și la Moldova OAMENI...
  • +5 (11)
   Mă simt dator să mai amintesc un alt om într-o situație legată de același statut de afiliere (militară oficială) a R. Moldova - V. Voronin. Deși nu-l am la inimă și-l consider fiind în general un instrument în mâna Rusiei, îmi aduc aminte când a refuzat să permită o bază militară rusă pe teritoriul (cis-nistrean al) Moldovei pe care Putin i-a cerut-o în ultimul moment. A făcut un lucru bun!
   Moldova și-a dorit de la bun început să fie un stat neutru (un fel de Elveție în estul Europei) și e păcat că nu ne putem permite un așa lux (având vecini cu „sfere de influiență”)!
 • +8 (12)
  Numai minusturi, guiţări nu?
 • +7 (13)
  PL-ul nu este doar Mihai Ghimpu, şi nu este doar Dorin Chirtoacă sunt şi membrii PL, şi simpatizanţii politicii declarate de PL, asta uită cei ce critică, asta nu înţeleg cei ce lovesc în PL. Acestă iniţiativă sunt sigur a fost consultată cu specialiştii din domeniu, mai ales că PL-ul îi are chiar printre membrii şi simpatizanţii săi.
 • +8 (12)
  Referitor la sondaje, minorităţi şi majorităţi, cine a întrebat populaţia atunci când armata rusă ne-a ocupat de mai multe ori. Pe cine întreabă Rusia în Ucraina? Cotropeşte, omoară, distruge, îşi bate joc fără să întrebe pe cineva. Un rob, născut în robie, nici nu ştie altă viaţă, de asta, când este pus să aleagă, tot robia alege. Trebuie să-l faci liber, să crească copiii lui în libertate şi tocmai după asta să fie întrebat cum e mai bine în robie sau în libertate.
 • +7 (11)
  ...asa este, rusul, stie cum sa subjuge popoare intregi. Are pshiologia lui de imperiu. De cum au reusit ei sute de ani sa faca asa imperiu, deoarece au tinut popoare in incultura si si frica si le-au inchis granitele sa nu circule si sa vada vada cum cumva cum este si la altii. Omul simplu s-a obisnuit asa si nu mai stie de alte variante. NASTO este viitorul nu CSI.
 • +9 (15)
  Greu de imaginat...in ce masura sint lucrurile deformate aici,la noi...Cita minciuna si murdarie au lasat rusii in capurile moldovenilor.
  Omul acesta se lupta p-u noi si p-u viitorul copiilor nostri.Spune adevarul deschis si vrea sa devenim un popor liber,stimat si prosper.Fara dictatura cotropitorilor rusi.
  Dar,ce doresc acestea care mai sus il injura??? Ce doresc moldovenii care ii lauda pe rusi??? Ce doresc acestea??? Doresc sa devenim o masa amorfa de oameni,ca majoritatea moldovenilor din Transnistria si regiunea Odesa...Fara mama,Patrie si viitor > Asta doresc ei ???
 • +7 (11)
  reiau:
  ...asa este, rusul stie cum sa subjuge popoare intregi. Are pshiologia lui de imperiu.Au reusit ei sute de ani sa faca asa imperiu, deoarece au tinut popoare in incultura si frica. Au inchis granitele imperiului sa nu circule, sa nu vada cum cum este si la altii.
  Omul simplu s-a obisnuit asa si nu mai stie de alte variante.
  NASTO este viitorul nu CSI.
 • +8 (10)
  Mult, mult respect PL - singurul partid din RM care chiar le pasa de viata si securitatea cetateniilor al acestei tari, restul sunt niste mincinosi! Bravo PL !

  Sunt cetățean activ
 • +5 (7)
  Jos palaria,PL.Bravo,partidul Liberal,permanent a fost,este si va fi pentru poporul moldav.Unica piedica este,sa se iscaleasca,Acordul de Asociere cu UE,pentru ca,sint partide ca-pCrM,pSrM si chiar pDm,care sint cu crucea-n sin si dracul in brate.Bravo,PL!!!!!

  Sunt cetățean activ
 • +4 (6)
 • +5 (5)
  E bine ca asa initiative sa fie implimentata in viitorul apropiat. Dar astazi ce putem face? Astazi noi putem invita forte nato pentru exercitii de lunga-durata pe teritoriul RM. Astazi noi putem da in arenda " pe termen scurt" aeroportul "Marculesti" ! astazi noi putem invita instructor-NATO pentru ajutor in antrenamente si scimb de experienta, pentru a activa la centrul "Bulboaca! mai sunt o multime de posibilitati si motive pentru a invita fortele NATO in RM pe termini de scurta-durata, in baza legislatiei in vigoare. kremlinul illegal mentine pe teritoriul RM fortele armatei a 14-cea, si nimeni nu cere ca ei sa acite pentru .
 • +5 (5)
  Cu ramasitele ar.14-cea, trebue de pus intrebarea de achitare pentru aflarea in teritoriul RM, si cererea de a parasi teritoriul RM urgent si neconditionat. Pentru anii 1991-2013 sa achite guvernului RM sumele necesare.
 • -4 (4)
  Ce au "unioniștii" cu neutralitatea? Ce le încurcă? Nu poate Romania sa intre cu trupele sale pe teritoriul suveran al unui stat neutru si sa ne im puna "unirea" - asta-i problema? Daca e asa, apoi si mai tare trebuie sa pledam pentru NEUTRALITATEA ca nicio "unire" sa nu ne amenințe in vecii vecilor.
  • +2 (2)
   Ce fel de neutralitate,uluitule? Spunemi si mie cum intr-o tara "neutra"exista o armata a altei tari? Unde este indeplinirea angajamentelor de la Istambul de retragere a armatei ruse? Nu esti la curent,ca ucrainenii au inteles deja,ca aderarea la NATO este singura solutie de a pune capat separatismului? Dupa cum arata toate sondajele,daca in timpul apropiat s-ar organiza un referendum pentru aderarea la NATO,marea majoritate a ucrainenilor s-ar pronunta pro.
   Jos palaria si tot respectul la adresa PL pentru astfel de pas curajos!
   • +1 (1)
    Nu-l mai bagati in seama pe onic. Nu mai e ca si cum lumea sa-l creada. Nu mai merge propaganda ruseasca, avem acces la informatie. Lasati-l sa vorbeasca timp de o luna singur, sa vedeti cum o sa dispara personajul onic.

    Sunt cetățean activ
 • -4 (4)
  E suficient Parteneriatul pentru Pace... Nu suntem atât de bogați ca sa alocam milioane si in fondul NATO. DE ajuns ca in 1940-45 moldovenii noștri erau puși sa lupte pe ambele fronturi pentru interese străine. Rusii se răzbunau pe moldoveni pentru ca ii bănuiau ca-s "romani fasciști", iar Romanii ii bănuiau ca nu-s romani adevărați, dar "corcituri ruso-bolșevice".Astfel 1 milion de basarabeni au murit in 1940-1949. Daca ar fi avut dupa 1918 statul lor Republica Democratica a Moldovei - ar fi avut cine sa-i apere - diplomatic, militar, juridic etc. Dar asa si rusii, si romanii au făcut râs din populația multietnica a Basarabiei. Statutul de tara NEUTRA e cum nu se mai poate de potrivit pentru RM. CC nu are dreptul a modifice Constituția, cum vor UZURPATORII liberasti.
  • +5 (5)
   Onic idiot rus, nu exista moldoveni!!!!!!!!!!!! intelegi asta ?
   Cum si ce sunt oamenii din zona de este a Romaniei ? in caz ca esti retardat, iti spun eu, sunt romani din zona moldovei, jumate din fosta moldova istorica.
   Au fost 3 tari romanesti: #1 Tara Romaneasca, #2 Transilvania, si #3 Moldova, actuala RM si Estul RO (ma rog, + teriitorii ratacite). Deci, daca tot vrei sa vorbesti de Moldova ca si intreg, poti sa o faci abia atunci cand RM va avea si partea de est a Ro, doar ca Ro, nu o sa cedeze zona Moldova ca sunt 3 cretini idioti rusi in RM

   Sunt cetățean activ
   • +4 (4)
    Comentariul a fost șters de redacție.
   • -1 (1)
    domnule KURVA RUMANEASCA (alt ruman) pot sa te unesc putin yn gaoaza dosului?? sa te iau putin din spate ka de ...esti frate ori ce (pizda masii)) ka cine te va fute mai bine daca nu fratele tau ...HI HI
 • +1 (1)
  Comentariul a fost șters de redacție.
 • +1 (1)
  Respect pentru Ghimpu si PL, el este si a fost cel care misca carul din loc si de aceia totdeauna primeste loviturile cele mai puternice,deoarece oamenii nostri din fire sunt conservativi, nu vor schimbari majore, sau cel putin se tem de schimbari sa nu fie mai rau cumva, la fel ma tem si eu dar trebuie de schimbat ceva, sa fii santajat tot timpul din transnistria de o armata straina e si mai rau!!!!!!!

  Sunt cetățean activ
 • -1 (1)
  mai bine sa se miste carul din lok yn privinta coruptiei... lokurilor de munca decent platite ...si problemelor sociale. Daca vrei NATO esti gata sa pleci la lupta yn Livia Siria ori Iran....???

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA