ora: 16:40, 10 iul 2014 7039
Autor: Cristina Buzovschi

(doc, video) Codul Educației, trecut în prima lectură de Parlament


Video se incarcă ...
(doc, video) Codul Educației, trecut în prima lectură de Parlament
Maia Sandu, ministru al Educației
Foto: captura imagini video Parlament
Noul Cod al Educației a fost dezbătut și adoptat în prima lectură de către Parlament. Noua lege a învățământului a fost prezentat plenului de către ministra Maia Sandu, care a fost luată la întrebări de către deputați, relatează UNIMEDIA.
 
Pentru ca noua lege să intre în vigoare este nevoie de aprobarea în trei lecturi. În timpul dezbarterilor, ministra Maia Sandu a fost criticată, dar și lăudată de către aleșii poporului.
 
 

Deputata Corina Fusu a felicitat-o pe ministra Educației pentru „curajul și demnitate de om de stat” de care a dat dovadă atunci când a insistat ca în Codul Educației să fie stipulat că limba de stat și limba de studiu de bază este limba română.
 
Comuniștii au acuzat că proiectul Codului Educației are tentă electorală. „A fost dezbătut timp de cinci ani și acum, cu câteva luni înainte de alegeri, veniți în Parlament ca acesta să fie adoptat de urgență. De ce nu după alegeri, când noua guvernare să se ocupe de reformă?”, a întrebat deputatul PCRM, Ghenadie Morcov.
 
„Nu sunt de acord că este un proiect cu tentă electorală și, se pare, că nu ați citit documentul până la urmă. Reformele nu au un caracter populist. Dimpotrivă, sunt reforme dificile, sunt și reforme care trezesc rezistență, etc. Documentul nu pică bine la alegri, dar în pofida acestui fapt noi credem că este important să avem acest document adopatat acum pentru că nu ne mai putem permite luxul să îl mai tergiversăm. Avem nevoie de o nouă lege ca să schimbăm lucrurile în educație, iar dvs spuneți să mai sacrificăm un an din viața copiilor care merg la școală astăzi. Noi credem că este un document bun. Dacă era bun jumătate de an în urmă, veneam mai devreme”, i-a răspuns ministrul Maia Sandu.
 
Până la sfârșitul sesiunii de vară a Parlamentului, Codul Educației urmează să fie votat și în lecturile finale.
 
 
UNIMEDIA amintește că proiectul noului Cod al Educației a fost aprobat de către Guvern pe 28 iunie. Noul Cod al Educației are trei scopuri principale. Primul se referă la accesul pentru toți la studii, al doilea este îmbunătățirea calității și al treilea se referă la creșterea gradului de relevanță. În prezent, domeniul educației este reglementat de Legea privind învățământul, adoptată în 1995.
 
 
Noul Cod al Educației a fost plasat pe site-ul Ministerului Educației

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -5 (11)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Mi-a placut amendamentul vicepresedinte a parlamentului Sirbu Sergiu care a venit cu amendamentul de eliminarea vaccinarii obligatorii pentru admiterea la studii. Fiindca cred ca cetatenii ar trebui sa aiba garantia la dreptul de a alege modul de viata iar statul s a nu puna piedici si sa-i limiteze in drepturi.

  Sunt cetățean activ
  • -1 (11)
   Ma bucur ca coalitia pro-europeana functioneaza bine. Colaborare dintre deputatii PD si PLDM conduce la rezultate bune petru societatea moldoveneasca.
   • -6 (10)
    Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
    Bine ca Sirbu a venit cu o asemenea impotrivire, impunere unei vaccini reprezinta descriminare si nimeni nu are dreptul sa impuna vaccinarea sau sa interzica frecventarea unei institutii scolare. Si as spune ca noul cod e doar un inceput in educatie

    Sunt cetățean activ
    • -5 (7)
     Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
     Nu va vaccinati oameni buni, nu trebuie, si cind o sa se inceapa niste epidemii!!
     Credeti ca asa din neavind ce face s-au introdus vaccinurile? Ex. variola a fost eradicata prin vaccinare, poliomielita este eradicata in RM, prin vaccinare. Mai ginditi-va...
   • -2 (12)
    Maia Sandu se descurca de minune,nu a vazut ministerul educatiei un asa bun conducator pina acum,bravo!!!
    • +1 (1)
     Sunt de acord cu tine. Toti elevii o urasc pentru ca s-au invatat sa copie si sa nu invete nimic, de aceea la examene au dato-n bara. Sa fost introdusa aceasta reforma mai demult, in ziua de azi tare bine aveau sa mai invete elevii.
 • 0 (10)
  Viitorul tarii reprezinta educatia si cultura care trebuiesc sustinute de toti. Nimic nu se poate realiza durabil fara sttinta de carte. Un popor incult este foarte usor dominat si cucerit de catre dusmani....
  • +2 (14)
   Uitativa cum vor moldovenii: sa fie regula pe drum, dar eu sa merg asa cum vreau; sa fie pensia mare, dar noi sa nu platim impozite; copii sa obtina note mari, dar sa nu invete; pe strada sa fie curat, dar eu sa nu fac curatenie, adica eu sa maminc ca porcul rasarita, dar cineva tre sa rineasca din urma; in scara blocului sa fie frumos, dar eu nu particip la reparatie. Dar e timpul sa mai facem si noi ceva nu doar sa cerem.
 • 0 (12)
  Am avut ocazia sa privesc,indirect in Parlament,Noul Cod al Educatiei.Sa stiti ca,acest ministru al Educatiei,este unul din ministrii care,vrea,si face bine,pentru tara noastra,Moldova.A fost improscata,cu fel de fel de cuvinte si chiar unele cuvinte,murdare;acest ministru,Maia Sandu,este un ministru,cu capul sus si stie ce trebue sa faca;se vede ca,are o echipa serioasa ,imprejurul ei.I-mi aduc aminte de Bacul din Romania,din anul 2014;elevii,au sustinut Bacul la 55 de %;ca prima data,Bacul in Moldova este de peste 44 de %;a-si zice ca,dupa cum se invata---nu-i rau;cine vrea sa invete-invata,si trece.Uitati-va citi specialisti destepti din Moldova,avem care,lucreaza peste hotarele tarii.Eu,nu stiu ce-a spus Sirbu dar,ministru Educatiei,Maia Sandu,este la nivel.Bravo,Maia!

  Sunt cetățean activ
 • +3 (9)
  Mai întâi rezultate, apoi laudă, asta vrem să vedem. Legea poate fi ideală (și nu e), dar mult contează și cum anume va fi implementată, ce pași se vor face, în ce ordine. Mai întâi dăm cu piciorul în ceea ce avem, apoi construim altceva, sau poate avem niște perioade de adaptare, de creare a noilor generații de profesori. Mă tem că o să dea cu piciorul în profesorii cu experiență, dar aflați la pensie, deja se face așa, și asta în lipsa unor alternative. Mai întâi închidem, distrugem, apoi ne gândim ce facem cu lumea rămasă fără loc de muncă, cu copii rătăciți prin sate. Mai întâi dăm afară pensionarii, că ne pare rău să le plătim și salarii, apoi căutăm tineri, de unde nu sunt.
 • -5 (9)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Bravo. Datorita ministrului Maia Sandu, Moldova va avea un viitor prosper, dar totul se face cu rabdare. Bravo pentru asa oameni, datorita carora numai cu ajutorul lor vom putea invinge coruptia si alte multe lacune din invatamint.Respect !!!

  Sunt cetățean activ
 • +6 (6)
  Plusuri, minusuri, laude... habar nu aveți de educație și de învățământ, ăștia ce comentați pe aici, nici Maia Sandu nu are de unde să știe. Acestă reformă trebuia începută cu ministerul respectiv, doar după reformarea ministerului și a structurilor raionale aflate în subordine se putea trece deja la școli. Nu o să reușească să facă nimic. Da, legea o să fie votată, dar cu asta basta, mai departe urmează împotmolirea. În orașele mari o să se mai vadă ceva schimbări, în sate e dezastru, nu sunt și nici nu o să fie profesori de calitate, unicii care au mai rămas sunt pensionarii, pe care Maia Sandu, împreună cu admiratorii ei, îi ignoră.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA