ora: 12:09, 20 iun 2014 5644 5 Autor: Cristina Buzovschi

Disensiunile din PCRM, de la „Pădurea Domnească” la „maidanul moldovenesc”


Disensiunile din PCRM, de la „Pădurea Domnească” la „maidanul moldovenesc”
Vladimir Voronin, președintele PCRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Publicația online kommersant.md a făcut o radiografie a situației din Partidul Comuniștilor, în baza discuțiilor purtate „off the record” cu deputați din PCRM și persoane influente din cadrul formațiunii.
 
Sursa scrie că disensiunile dintre tabăra lui Voronin și cea a lui Tkaciuk se trag încă din mai 2013, când în cadrul coaliției de guvernare a avut loc acea criză de proporții ca urmare a scandalului „Pădurea Domnească”, scrie UNIMEDIA.
 

„Grupul pro-PD în partidul nostru există demult”, spune un comunist din grupului lui Tkaciuk, citat de Kommersant. „Prima dată acest grup s-a făcut vizibil pe 2 mai 2013”, în plin scandal dintre PLDM și PD.
 
În mai 2013, în timpul negocierilor dintre PCRM și PD, Vlad Plahotniuc i-ar fi propus lui Voronin funcția de speaker. „Cu această ofertă, Voronin a venit la fracțiune și a început să-i facă lobby. Discuțiile erau aprinse. Gruparea lui Tkaciuk încerca să explice că este o capcană: comuniștii ar fi făcut parte din guvernare, dar nu ar fi avut pârghii pentru a influența deciziile”, spune deputatul PCRM care ar fi participat la acele negocieri.
 
Fracțiunea PCRM, potrivit sursei citate, s-a divizat atunci pentru prima dată. Jumătate din deputați erau contra aceptării propunerii, însă Vitiuc, Reidman, Zagorodnîi și Voronin, se declarau pentru: „A avut loc un scandal, în urma căruia Voronin în cele din urmă și-a schimbat poziția”. Ulterior comuniștii „au cochetat” cu PLDM și au votat împreună mai multe inițiative, ziua fiind numită ulterior „Vinerea Neagră”.
 
 
Un alt episod important, care ar fi dus la disensiuni în PCRM, ar fi cel cu „revoluția de catifea”. După mai multe proteste neînsemnate din teritoriu, tabăra lui Tkaciuk a decis să petreacă un miting de câteva zeci de mii spre Chișinău, înainte de Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urma să parafeze Acordul de Asociere cu UE.
 
Această acțiune urma să se încheie cu un miting de amploare în fața Guvernului, non-stop. Dar, acestui plan i se împotriveau figuri influente din PCRM. Împotriva unui scenariu violent se expuneau: Voronin, Reidman, Vitiuc, Zagorodnîi, Reșetnicov și Postoico. „Ei nu că nu vroiau maidan, ei în genere nicio acțiune nu doreau. Din cauza acestei bâlbâieli, noi mult timp nu am putut stabili o dată pentru marșul spre Chișinău, însă era principial ca această acțiune să aibă loc înainte de parafarea acordului. Protestul a fost anunțat pentru ziua de 23 noiembrie, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius. La început părea că totul decurge conform planului. Pe rețelele de socializare, deputații au anunțat că va avea loc un protest non-stop, cu zeci de mii de participanți. Poliția a anunțat că erau circa 15 mii de protestatari, iar comuniștii peste 40 mii. Au fost mesaje împotriva „oligarhiei” și „Guvernului corupt”. Însă, totul s-a sfârșit atunci când Vladimir Voronin a interpretat acel refren”, spune sursa citată de Kommersant.
 
„După acest episod, acțiunea a fost încheiată. Voronin a închis mitingul cu karaoke, deși intenționam să rămânem acolo peste noapte. Acel final a demoralizat multă lume”, a adăugat sursa.
 
Astfel, anume datorită lui Voronin, acțiunea din noiembrie 2013 nu ar fi pornit pe un făgaș radical.

Comentarii (5)
 • +6 (6)
  Ahtung !!! Minciuni şi teatru bolşevic!!
  Kolorazii se împart în două tabere:
  1. Tkaciuk, Petrenco şi Muntean sunt delegaţi să organizeze aripa de forţă a komunejilor: detaşamentele de asalt (ca la fasciştii obişnuiţi). Ei trebuie să se activizeze odată cu activizarea teroriştilor ruşi din Odesa şi regiiunea Odesa. Din acest plan fac parte şi Furmuzal cu găgăujii, cărora li se rezervă un rol mare în capturarea porturilor Ismail, Chilia, Reni. Alt punct stratejic se organizează de către teroriuştii ruşi la Bălţi. Aici un rol de frunte î-l joacă Markel. Anume în biserici poate să fier ascunse depozite de arme (aşa a fost în Ucraina).
  2. Deoarece activităţile numite în punctul 1 sunt de ordin criminal, PCRM în frunte cu duşmasnul Voronin face teatru de distanţare de la acestea, pentru a activa în continuare în spectrul legal politic. Dar de fapt asta este o farsă. Trebuie luate măsuri urgente de către organele competente.
  • +2 (4)
   Nu inteleg despre ce fel de negocieri este vorba?! De unde o astfel de informatie eronata?! Pentru faptul ca PCRM se afla acum in criza sint tot ei de vina, pentru ca au avut mai multe esecuri ca acea revolutie, pentru ca Tkaciuc a tras prea multe asupra lui si a vrut sa-l detroneze pe Voronin. Numa ca acesta din urma nu de ieri e in politica si a simtit ce a vrut sa faca Tkaciuc si Talibanii lui!!!
 • +4 (4)
  Totul este o manevra politica,Voronin avea nevoie de o oaie neagra si oaia neagra este Tkaciuk si grupul lui,pentru a aparea pe un cal alb,in rol de lider al PCRM cu viziuni multe mai pro-europene si care nu accepta limbajul si actiunile radicale ale unora din partid...
 • +5 (5)
  Manevre şi diversiuni.
  RUSISM TIPIC
 • +1 (3)
  Totul e debusolare crasa. Militianul vorbeste cu picioarele, iar gurile sparte, inclusiv siamezii pd-isti, facand partida, se fac praf pentru neanderhalul communist. Chipurile, trogloditul s-a reformat. In fond, avem de a face cu acelasi conglomerat de smiorcaiti neobolsevici, isterici si degenerati, tintuiuti in transeea lor ingusta. E inadmisibil si chiar dezgustator, ca niste interlopi oligofreni sa dea lectii de democratie, sa promita mare cu sarea.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA