Citește toate știrile la acest subiect

Dezvăluiri: În ce condiţii urma să fie semnat un nou acord de constituire a AIE

Membrii fostei alianţe de guvernare erau gata să semneze un nou acord. Acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de şedinţa de joi a Parlamentului. Decizia din 22 aprilie a Curţii Constituţionale a dat, însă, peste cap planul principalilor actori politici din Moldova. Potrivit liderului PD, Marian Lupu, în seara zilei de luni, cele trei partide aveau deja mostra acordului politic, inclusiv la capitolul partajări de funcţii, ministere şi alte instituţii.

Informaţia fost confirmată şi de şeful fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "În profunzime" de la ProTV, informează UNIMEDIA.
Dezvăluiri: În ce condiţii urma să fie semnat un nou acord de constituire a AIE
(Foto: UNIMEDIA)

Şeful democraţilor spune că i-a fost greu să accepte o eventuală repunere în funcţia de prim-ministru a liderului PLDM, Vlad Filat. "Şi Plahotniuc, şi Diacov, şi alţii m-au bătut la cap să îl votez. În timpul negocierilor am stabilit ca Serviciul Vamal şi Fisc-ul să fie unite în cadrul unei singure agenţii, să fie scoase de sub influenţa Ministerului Finanţelor şi aduse la nivel de Guvern cu un BORD de supraveghere fără implicarea factorului politic. De asemenea, am solicitat şi anumite mecanisme de garanţii relative că nu vor mai fi scoase în prim plan mendrele, orgoliile şi rânza moldovenească. Aceste mecanisme m-au făcut să îmi schimb poziţia", a declarat Lupu.

O a treia condiţie impusă de PD a fost schimbarea la faţă a Guvernului, ceea ce însemna că în viitorul Cabinet de miniştri nu s-ar fi regăsit persoane compromise.

Faptul că procesul de negocieri în vederea formării unei noi alianţe de guvernare era cât pe ce să se încheie cu succes, a fost confirmat şi de preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Deputatul i-a acuzat, însă, pe democraţi de constrângere.

"Am negociat destul de insistent şi productiv. Am ajuns la punctul în care exista o majoritate. Dar, voi aţi cerut garanţii la CNA, la Procuratură şi la sistemul electoral. Ne-aţi răsucit mâinile la spate şi ne-aţi impus să votăm în două lecturi", a afirmat Streleţ.

Amintim că luni, 22 aprilie, Curtea Constituţională, a decis că desemnarea lui Vlad Filat drept candidat la funcţia de prim-ministru a fost una ilegală.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub