Deputat român, despre votul uninominal: Inițiativa este menită să salveze PD, care este un ”cadavru politic”

În aceste momente atenția decidenților și politicienilor din România ar trebui să se concentreze asupra evoluțiilor politice din Republica Moldova. Și asta în contextul în care Partidul Democrat a depus în Parlament un proiect de modificare a codului electoral, care ar putea înlocui actualul sistem de reprezentare proporțională cu unul uninominal. De această părere este Ddeputatul USR Matei-Adrian Dobrovie și a fost făcută într-o postare pe Facebook.

Deputat român, despre votul uninominal: Inițiativa este menită să salveze PD, care este un ”cadavru politic”
(Foto: facebook/Dobrovie)

„Proiectul de lege prevede formarea a 101 circumscripţii uninominale. Inițiativa este menită să salveze PD, care este un ”cadavru politic” (2% în sondaje) și să îi asigure un loc în parlament liderului acestuia Vlad Plahotniuc (detestat de 98% dintre respondenții sondajelor). Într-un stat afectat de corupție sistemică, votul uninominal nu ar face altceva decât să consolideze un regim autoritar și să perpetueze modelul ”statului capturat” introdus prin șantaj, cumpărare de voturi, folosirea resurselor administrative pentru a influențarea rezultatului votului”, a precizat deputatul român.

Potrivit lui Matei-Adrian Dobrovie, acest proiect de lege ridică și semne de întrebare cu privire la modul în care vor fi reprezentanți cetățenii moldoveni din diaspora și Transnistria.

„Inițiativa prevede că în diaspora, circumscripțiile vor fi stabilite în funcție de numărul alegătorilor înregistrați în prealabil. În Transnistria nu vor fi organizate alegeri până când autorităţile de la Chișinău nu vor controla regiunea. La ultimele alegeri prezidențiale, diaspora din Occident a votat masiv pentru candidatul pro-european Maia Sandu.

România trebuie să susțină integrarea europeană a R. Moldova prin girarea unui regim care respectă drepturi fundamentale, precum cel de a participa la scrutinele electorale și de a fi reprezentat în Parlament”, a conchis depuatul.

UNIMEDIA amintește că pe 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat că PD va propune legislativului schimbarea sistemului electoral și anume alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Totodată, pe 14 martie președintele Legislativului Andrian Candu a anunțat că proiectul de modificare a Codului Electoral, propus de fracțiunea PDM, a fost înregistrat în Parlament. 

Ce prevede noul proiect de lege, vedeți aici. 

De asemenea, PLDM, PAS, PPPDA, PL au anunțat că sunt contra schimbării sistemului electoral.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub