ora: 17:51, 14 iul 2014 4018

Curățarea râului Bîc, în vizorul Inspectoratul Ecologic: Primarul face populism


Curățarea râului Bîc, în vizorul Inspectoratul Ecologic: Primarul face populism
Foto: chisinau.md

Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) s-a autosesizat în urma declaraţiilor făcute de primarul Dorin Chirtoacă cu privire la stoparea lucrărilor de curăţare a râului Bîc. Totodată, edilul Capitalei a declarat că IES a aplicat amenzi în valoare de 50 mii lei companiei contractoare.

Inspectoratul Ecologic anunță că de fapt au fost aplicate 3 amenzi, în valoare de 26 de mii de lei și că acestea au fost achitate în jumătate, în decurs de 72 de ore.

Pentru că lucrările de curăţare a albiei rîului Bîc de la str. Petru Rareş până la podul de Cale Ferată din str. Feredeului” au demarat fără obţinerea avizului Expertizei ecologice de stat, a fost aplicată sancţiunea sub formă de amendă în mărime de 6 000 lei. Contravenientul, SRL „Dacvi-Com”, agentul economic care execută lucrările de curăţare a rîului Bîc, a recunoscut vina spun cei de la IES, achitând amenda în decurs de 72 ore în sumă de 3 000 lei.

Ulterior, SRL „Dacvi-Com”, a defrişat ilegal 15 arbori de specia ulm, fiind aplicată o nouă amendă în sumă de 10 000 lei. Contravenientul, din nou a recunoscut vina, anunță IES, şi a achitat amenda în decurs de 72 ore în sumă de 5 000 lei.

Mai mult, menţionează IES că SRL „Dacvi-Com”, după achitarea amenzii, a tăiat ilicit alți 12 arbori de diferite specii și i s-a aplicat o nouă amendă în mărime de 10 000 lei, achitată în decurs de 72 ore în sumă de 5 000 lei.

Astfel, au fost întocmite 3 procese-verbale contravenţionale cu aplicarea amenzilor în sumă de 26 000 lei, care au fost achitate în 72 ore, constituind integral – 13 000 lei şi nicidecum – 50 000 lei.

„Procedînd conform cadrului legal, Primăria mun. Chişinău va da lucrărilor de curăţare a r. Bîc un caracter de durabilitate şi încadrare echilibrată în mediul care-l înconjoară. Acuzaţiile aduse IES nu sunt fondate din punct de vedere juridic şi sunt populiste”, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului Ecologic.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +3 (5)
  Da de ce IES nu se autosesizează și nu s-a autosesizat în cazul poluării râului Bâc de către cei ce își deversează canalizarea în el sau spală mașinile acolo, vărsând apa murdară în Bâc, de ce IES nu a zis nimic de iazurile create artificial lângă Ghidighici, de ce nu a zis nimic și nu a venit cu un plan de curățare a râului Bâc (nu la primărie, ci în fața opiniei publice)? Toți știu de ce, IES se face mort în păpușoi. Cine are nevoie de explicațiile voastre, faptele vorbesc de la sine.
  • +3 (5)
   Pentru ca cei care au poluat raul, nu sunt adversari politici pentru p*ldm si pd.
 • +1 (3)
  Probabil IES își face grijă de microorganismele din râul Bâc, ce cauzează infecții grave, vor să aibă și ei un laborator natural, să aibă de unde lua probe sau cine știe ce planuri au, vor să deschidă o fabrică de mături și stufărișul de acolo ar fi fost bun pentru asta. Și arborii crescuți acolo în sălbăticie ar fi fost parte a unui plan, planul avea să se numească "Bâcul pentru bâci", special pentru acest grandios proiect, o delegație formată din membri ai parlamentului, ai IES, dar și politicieni de vază, nu spunem numele că se înregistrează telefonul șefului și nu-i frumos, ar fi urmat să pască pe rând cireada cu bâci aduși din uniunea vamală, astfel am fi rămas și prieteni cu ursul, oi... cu rusul, dar și bâcii întregi.
 • 0 (2)
  ei... a zis cineva sa nu-i permita sa faca... si nui permit.
 • 0 (0)
  - Ecologia legalizează politica lupului. Aforism de Valeriu Butulescu din Stepa memoriei.
 • 0 (0)
  unica cu ce sunt deacord cu IES asta ca namolul toxic evacuat sa fie cumva prelucrat ci nu stocat in apropierea localitatilor, in rest, ce rau ca curata albia? chiar daca si pentru citiva ani, tot inainte.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA