„Cuptorul Moldovencei”: Business-ul unei moldovence, care a ajuns la cifra de afaceri de 600.000 de euro în doar trei ani

Cum să construieşti o afacere de 600.000 de euro mizând doar pe inefabila aroma a prăjiturilor degustate în copilărie.

Pentru mulţi pare o scorneală, dar pentru Nicoleta Hritcu a reprezentat calea spre succes în lumea afacerilor din Iaşi, după ce viaţă a purtat-o din Soroca către capitala istorică a vechii provincii româneşti.

Iar succesul a avut un gust dulce, la fel ca savuroasele preparate de cofetărie pregătite la „Cuptorul Moldovencei”, o afacere pe care antreprenoarea Nicoleta Hritcu a ridicat-o în trei ani de a 0 la 600.000 de euro.

„Cuptorul Moldovencei”: Business-ul unei moldovence, care a ajuns la cifra de afaceri de 600.000 de euro în doar trei ani
(Foto: Business24.ro)

Despre secretele afacerii sale, Nicoleta Hritcu a vorbit într-un interviu pentru Business24.

De la Soroca până la Iaşi drumul nu pare chiar atât de lung. Cât de lung a fost însă traseul Moldovencei de la absolvirea facultăţii până la rolul de antreprenor debutant, în contextul în care majoritatea investitorilor aflaţi la început de drum reclama piedicile birocratice în relaţia cu statul roman?

Pub

Drumul a fost destul de lung, dar firesc. Opţiunile pe care le aveam în 2012 - când aveam deja 30 de ani, eram mămica şi nu performasem prea bine că salariat la companiile unde lucrasem - erau 0. În schimb, aveam o ambiţie extraordinară de a reuşi şi o pregătire bună în spate: Facultatea de Marketing de la FEAA, A. I Cuza, Facultatea de Teatru din Iaşi, Scoala de pictură la Soroca.

Şi nu în ultimul rând aveam zestrea primită de la familia mea: gusturi şi arome de plăcinte şi prăjituri făcute de Babusea Maria, de Sărbători, cu mare dăruire şi seriozitate.

Despre plăcinte moldoveneşti făcute la Iaşi vorbeam cu mama încă din 2006. Mama este antreprenor, a avut împreună cu tata o firmă de construcţii. Nu a fost o firmă foarte mare, dar au avut proiecte importante, pe care le-au dus la bun sfârşit cu seriozitate.

Doar că ideea „Cuptorului Moldovencei” a avut nevoie de mai mult timp să se coacă, mai exact de 6 ani.

Regiunea Moldovei este renumită pentru bucătăria tradiţională. Câte din produsele cofetăriilor Cuptorul Moldovencei respecta ad litteram reţele tradiţionale şi câte sunt reinterpretări ale acestora?

Avem plăcintele noastre moldoveneşti cu diverse umpluturi: cu cartofi, cu brânză, cu varză, cu carne, cu vişine, cu dovleac. Pe lângă plăcinte avem prăjituri de casă şi câteva tipuri de torturi. Vedete sunt prăjitura Albinuţa, Tortul Zgucionca şi Poveste.

Restul portofoliului este un mix interesant de prăjituri de casă din toată România, prăjiturile clasice de cofetărie, pe care noi le-am numit prăjiturile copilăriei şi câteva produse de sezon: cozonaci, pasca, julfa. În total avem peste 30 de produse permanente.

Piaţa locală este una destul de disputata între cofetari şi patiseri, "La Mămuca" sau "La Plăcinte" fiind competitori care există de câţiva ani în peisajul local. Pe ce a mizat "Cuptorul Moldovencei" pentru a atinge o cifră de afaceri de 600.000 de euro în acest an?

Nu ne comparăm cu lanţul "La Plăcinte", pentru că la noi e afacere de familie. Nici cu "La Mămuca" nu ne putem compara, deoarece ei sunt un fel de brutărie şi lucrează cu aluat de pâine.

Noi suntem altceva. Ne putem compara în schimb cu câteva cofetarii şi patiserii din Iaşi la număr de puncte de lucru, număr de angajaţi. Totuşi, îmi este greu să-mi compar muncă cu a celorlalţi, pentru că la noi este afacere de familie. Aşa a început şi aşa continuă.

Am început eu, mai târziu mi s-a alăturat sora mea, Ana Maria, care face o treabă foarte bună, iar de curând soţul meu şi-a dat demisia şi, începând cu luna decembrie, vine la Cuptorul Moldovencei să se ocupe de noul laborator. Vreau să-i aduc pe toţi ai mei la Iaşi - şi pe părinţi şi pe fratele meu cu familia.

Este loc în piaţă pentru toată lumea, dar noi am mizat pe puritatea ingredientelor şi pe gust. Parcă şi aud la început cum toţi furnizorii îmi ziceau în zeflemea: "Ehe, toată lumea începe aşa, doamna Nicoleta, lucrează natural şi după ce merge vânzarea trec pe premixuri şi margarină".

Iar eu mă uitam cu ochii mari şi gândeam: "Ce mă interesează pe mine cum face toată lumea? Eu ştiu ce vreau eu să fac". Şi ştiam foarte bine. Voiam să produc bunătăţuri curate, că pentru copiii mei, şi cât timp vor merge Cuptoarele Moldovencei noi numai aşa vom lucra!

Acum şi furnizorii au înţeles asta şi când vin cu oferte le filtrează, nu mai vin cu orice produs. Ştiu că la noi contează calitatea şi fisa cu ingredientele produsului. Aşa am reuşit să atingem această cifră de afaceri. Angajaţii ştiu cum lucrăm, furnizorii ştiu ce cumpărăm şi clienţii gusta cu plăcere ce le pregătim.

Sloganul "Fără premixuri, fără margarina, fără prostii" anunţa calitatea ingredientelor folosite în laboratorul firmei. Însă cât de dificilă este găsirea furnizorilor şi alegerea produselor de bază care să respecte cerinţele de calitate impuse de "Cuptorul Moldovencei"?

Unul dintre puţinele avantaje ale globalizării este liberalizarea pieţei. La ora actuală, o patiserie din Iaşi, dacă doreşte, poate folosi în producţie cele mai bune ingrediente de pe piaţă la nivel mondial. Şi aici vorbim de ciocolată belgiană, esenţe, marţipan, pasta de fistic sau alune, dulceţuri, unt, frişcă etc.

Ingredientele de calitate nu sunt o problemă, le găsim. Problematic este însă cum îţi organizezi afacerea, astfel încât costurile pe care le ai să nu genereze preţuri astronomice pentru clienţii finali. Eu cred că noi am reuşit această performanţă.

Dar parcă ţi-e mai drag să cumperi ce se poate de la producătorii locali, pentru că făcând astfel te ajuţi şi pe tine. Sunt multe materii prime pe care le achiziţionam din piaţa locală: unt, smântână, brânză de vaci, brânză de burduf, iaurt, lapte.

Impunerea unui brand într-o afacere de acest tip presupune o selecţie atentă a personalului din laborator. A fost greu să găsiţi cofetari şi patiseri pricepuţi în Iaşi şi în împrejurimi?

Aşa este doar în teorie. În practică lucrezi cu cine poţi, cu cine găseşti. Adică nu prea îţi permiţi să faci selecţie de la început, pentru că oferta de potenţiali angajaţi nu este mare deloc.

Dar cei care nu se pot alinia la valorile firmei nu rezistă, iar în timp se formează un nucleu de oameni buni, competenţi, dedicaţi şi harnici. Mie îmi place să le spun vrednici.

Care sunt planurile de viitor pentru extinderea afacerii? Ce noi pieţe se pregăteşte să abordeze "Cuptorul Moldovencei"?

Planurile Cuptorului sunt multe. Principalul obiectiv este să creştem volumul de producţie, păstrând totodată calitatea şi atenţia către client. Vom reuşi acest lucru prin deschiderea unui nou laborator. Vom avea astfel două laboratoare: unul complet utilat, care va produce produse de cofetărie în Păcurari şi un laborator nou, specializat pe produse de patiserie, într-o nouă locaţie, care va avea şi un magazin de desfacere.

Odată cu noile investiţii vom introduce în portofoliu produse din foietaj cu unt, mai multe feluri de plăcinte şi copturi, tarte, toate după reţete originale. Vom îmbogăţi şi portofoliul de prăjituri de casă şi tortulete.

În următoarele 6 luni vom avea în total 4 puncte de desfacere, în care ne propunem să comercializăm, pe lângă produsele noastre, şi şampanie, vinuri moldoveneşti şi câteva accesorii pentru petreceri.

Anul viitor vom acorda o atenţie sporită evenimentelor. Avem toată logistică şi accesoriile necesare pentru un candy bar gustos şi frumos. Stilul pe care dorim noi să-l propunem clienţilor noştri este unul vintage, cu multe fructe, flori naturale, cu torturi naked şi fără pasta de zahăr colorată strident. Iar portofoliul de produse va conţine multe tipuri de prăjituri de casă, checuri, tarte, prăjiturile copilăriei, ciocolată de casă şi alte bunătăţi fără exces cromatic sau zahăr.

Pe termen mediu dorim să obţinem o finanţare europeană şi să costruim o fabrică de copturi şi biscuiţi, respectând aceleaşi valori. Pe termen lung nu excludem să ne extindem dincolo de graniţele Iaşiului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub