ora: 13:39, 25 dec 2014 7581 22

Cum vede Voronin participarea PCRM la guvernare


Cum vede Voronin participarea PCRM la guvernare
Vladimir Voronin, președintele PCRM
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor, a vorbit în cadrul unui interviu pentru ziarul „Timpul” despre disensiunile din PCRM, despre radicalii care au fost dați afară din partid și despre planurile de viitor al comuniștilor, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, transmite UNIMEDIA.

Voronin declară că PCRM s-a „purificat” după ce Tkaciuk, Muntean și Petrenco au fost excluși.

„Mulţi folosesc campaniile electorale pentru a hotărî probleme personale. Aşa fac şi după alegeri, când vin la guvernare. Nu vedeţi ce lobbysm şi interese sunt în parlament? Și ai noștri cred că nu au fost cu toţii lumânare”, a declarat liderul PCRM.

Aceeași atitudine comunistul are și față de fostul lider al comsomolului, Pavel Grigorciuk. „Nu activ, dar hiperactiv! Eu nu cunosc esența acestor dosare. Am auzit despre ele doar din presă şi de pe culoare. Eu aş spune că Grigorciuk este o persoană cu caracter extremist și nu se controlează. El apucă ceva în gură, cum zice moldoveanul, și cu asta umblă toată ziua și strigă. Pentru el principalul e să strige și să fie cu megafonul în mână. Ca şi Iura Muntean, ca şi Ion Ceban de la socialiști. Ei trebuie să facă un concurs republican pe tema aceasta. Cred că ştiţi reacția CC, după ce am aflat despre existența organizației „Antifa”, a subliniat Vladimir Voronin.

Întrebat cum vede participarea PCRM la guvernare, Voronin a răspuns: „Am decis să elaborăm împreună o viziune comună în scopul consolidării societății, asigurării independenței, suveranității, integrității și neutralității RM, și în vederea realizării planului electoral al PCRM. Vom discuta cu toate partidele parlamentare, fără excepţii”.

Comuniștii pretind la câteva funcții. „La funcţii executive nu pretindem. Să ne dea ceea ce am dat noi în 2005: CCA, CEC, Curtea de Conturi, o funcție de vicespicher şi Comisia Naţională de Integritate”, a conchis președintele PCRM.

Comentarii (22)
 • 0 (8)
  sa lasam vulpea in coteti????? oare avem asa prosti la putere??? Craciun Fericit!!!
  • +4 (8)
   cat n-ar fi de straniu cerintele PCRM sunt corecte, institutiile de control trebuie sa fie conduse de opozitie (CNI condus de guvernanti nu-si merita existenta), de fapt si in 2009 le-au fost propuse aceste functii insa atunci au refuzat ...
   • +2 (2)
    Partial de acord. Opozitia trebuie sa aiba posibilitatea de a controla guvernarea. Totusi, se cere o formula de partajare a functiilor. Ce inseamna sa le dea CEC, de exemplu? Sa fie toti membrii CEC din PCRM? Asa nu!
    • 0 (0)
     Cred ca este vorba despre majoritatea functiilor,adica posibilitatea reala de control asupra acestor institutii.
     • 0 (0)
      I-am vazut la InProfunzime pe negociatorii coalitiei. Nu stiu ce cauta acolo printre derbedeii astia PL. Argumentele PL sunt corecte, iar ceea ce invoca Diacov chiar era bizar. Daca nu fac ceva ce ar simti poporul in 2016 ii vom avea in cel mai bun caz pe PCRM la guvernare.
  • +2 (2)
   Nu crezi ca guvernantii nu au nici un interes sa se verifice pe ei corect si sa elucideze cazurile de incalcare a legii printre ai sai?
   Insa opozitia ar avea toate motivele sa faca acest lucru si atunci ar fi o miscare spre normalitate.
 • -1 (5)
  Voronin, este cu adevarat un maestru al provocarilor, cine se asociaza cu el, si cu ideile lui, are numai de pierdut.
  Uitati, cum prinde teren daca i se da atentie si se scrie zilnic despre el.
  Unimedia, nu-i mai dati atentie, nu aveti ce scrie!?
 • -1 (3)
  Vai de capul celor care sunt exaltati de "generozitatea" gargaristo-comunista! Croncanila e specialist in rafuiala, razgnadeala si in inselaciuni. Nu-l credeti, caci e bolnav de fatarnicie. Nici consecvent, nici consensual, nici punctual! Militianul-plescar, clientul codosului, samsarului Ulinici, s-a plahotniuchizat vertiginos pana la abject si profita de acest mit "PCRM - inteleptul, integratorul", si minte cu entuziasm. Pentru ca neanderthalul in fond in asta exceleaza, in a dosi adevarul si a-si bate joc de creduli.
 • +3 (5)
  CC, CNI sunt effective si aduc folos NUMAI daca se afla in minile opozitiei.
  CEC poate fi sub conducerea opozitiei, daca este asigurata transparenta si supravegherea de catre societate.
  Privitor la CCA -- ESTE CEVA SPECIFIC PENTRU TARA NOASTRA, CE TREBUE SA FIE LUAT IN CALCUL, si anume :
  Audiovizualul IN R. MOLDOVA poate fi transmis opozitiei NUMAI DUPA ADOPTAREA LEGII, PRIN CARE POSTURILOR RUSESTI LE VA FI ACORDATA COTA DE 30% DIN TIMPUL DE EMITERE IN LIMBA RUSA -- NICIDECUM MAI MULT DE 30% (proportional cu cota de reprezentare a rusofonilor in societate).
 • +1 (3)
  Komuniştii lui Voronin sunt o divizie a Coloanei a 5 ruseşti în Moldova. Din această Coloană a cincea mai fac parte: divizia lui Dodon, divizia lui Usatâi, etc.
  Komuniştii sunt kolorazi, vatnici, agenţii plătiţi ai Kremlinului în Moldova. Sarcina lor este să împiedice calea europeană a Moldovei şi să aducă Moldova iar în robia rusească.
  Nici o încredere şi nici o colaborare cu kolorazii moscovei!
  Nahren s pleaja, moşulică !!!!! Cică s-au purificat..... Parcă un rahat poate fi purificat şi transformat în bomboane.....
 • +2 (4)
  Komunizm = fascizm !
  • -1 (3)
   Doua ideologii imorale, criminale, antiumane! Doi frati siamezi. Fascismul a fost judecat de un Tribunal Militar International, comunsimul, nu, de aceea, iata, bantuie ca o himera parsiva prin RM si inca, zice-se, vrea sa consololideze societatea. La canal, nu la chiverniseala!
  • +2 (2)
   Asa este, Grig.
   Dar ei sunt NUMAI reprezentantii creerilor fasciste din R.Moldova -- APROAPE JUMATATE DIN POPULATIA TARII NOASTRE !!!
   Ei sunt natzistii votati de catre natzisti -- nu avem incotro -- trebue sa conlucram -- reprezinta jumatate din populatia noastra.
   Vrem sa construim o societate democratica ?
   Atunci trebue sa conlucram CHIAR SI CU EI -- sa conlucram si sa le demonstram ca suntem MAI BUNI CA EI si ca calea noastra e o cale dreapta.
   N-avem cum sa-i neglijam.
   NUMAI EXEMPLUL NOSTRU --- EXEMPLU OAMENILOR CORECTI --- ALT ARGUMENT NU AVEM.
   ALTA SOLUTIE NU AVEM.
   Nu cred, ca propui sa neglijam (nu putem), sau sa nimicim jumatate din populatia noastra, CHIAR DACA EI SUNT NATZISTI RUSI SI REPREZENTANTII LOR IN TARA NOASTRA.
 • +2 (4)
  "Мне страшно, когда в одних руках консолидируется очень много власти." © Матвей Баданов.
  Din aceasta perspectiva sunt de acord ca opozitia trebuie sa aiba anumite functii si parghii de control efectiv a guvernarii. Nu sea poate sa fie guvernantii atotputernici si necontrolati de nimeni. Altfel, cine ii va opri de a fura ca-n codru?
  Insa asta nu inseamna ca trebuie sa le dea comunistilor CCA, CEC, CNI si Curtea de Conturi in integritate. Functii de conducere, de decizie - poftim! Dar unde bagam un sef comunist - bagam si un loctiitor pro-european! Sau facem comisii de conducere mixte.
  Oricum, cred ca ideea lui Voronin este acceptabila intr-o formula sau alta, daca vrem sa avem presedinte de tara in 2016. Se merita riscul si efortul.
  • 0 (2)
   UnCetatean !
   Sa stii, ca idea cu conducerea mixta e o solutie excelenta !
   • +2 (2)
    Sa stii ca se practica in multe tari si in multe institutii. In Rusia, de exemplu, pe langa МВД, Минобрнауки si altele de acest gen se organizeaza si asa-numnitul Общественный совет, in care intra reprezentanti ai societatii obstesti, ai cultelor, ai intreprinzatorilor si altii. Rolul acestei organizatii este de a controla activitatea institutiei respective si de a contacta cu Guvernarea pe marginea impactului social al activitatii acesteia. De ce nu s-ar face si in Moldova la fel? Avem CCA - facem si o Comisie pe langa CCA in care sa intre si reprezentantii partidelor, si reprezentatii minoritatilor nationale, si oameni de rand... Facem si un cadru legal, ca directorii acestor organizatii sa fie obligati sa tina cont de hotararile comisiei respective si mergem inainte. Voia poporului in modul cel mai direct posibil!
  • +3 (3)
   Da, o idee buna, mai ales cu partea ca "Puterea trebuie controlata de opozitie", iar in cazul nostru PCRM e rahatul care pute mai putin....
 • +1 (3)
  CCA si CEC trebue sa fie depolitizate si sa fie autonome;Curtea de Conturi si Comisia Nationala de Integritate-DA!Sa scoata la iveala ce se petrece in Moldova,si ce mai ales,cum Guvernul cheltue banii publici;deacord-100 de procente,DA,DA,DA!

  Sunt cetățean activ
  • +3 (3)
   Cel mai rapid mod de "depolitizare" este organizarea pentru fiecare institutie in parte din cele mentionate a unor organe de conducere comune, in care sa intre in mod obligator si guvernanti si opozanti.
   Depolitizarea prin popularea acestor institutii cu membri apolitici este o utopie! In primul rand ca nu avem atatea cadre. Si in al doilea rand, chear daca s-ar gasi oameni, partidele politice ar organiza imediat o licitatie de cumparare de sefi si adjuncti.
  • -2 (2)
   BRAVOS NATIUNE, halal sa-ti fie !
   Acceptarea fie si partiala a pretentiior PCRM, va sterge de pe harta "natiunilor europene" republica moldova. In cel mult 1(unu) an de zile. Fac pariu pe cat vreti voi, toti comentatorii de aici. Complicatile si asa foarte mai ale "moldovenilor", vor anula tot ce s-a obtiunt pana acum.Comunistii vostri asta si vor. Sa incurce si mai mult itele (lucrurile). Restul? VOR PUNE SAUA PE VOI in doi timpi si trei miscari. Si PLDM si mai ales PD vor trece de partea lor urgent.Cu presa cu tot, cu elita intelectuala cu tot.Bineinteles, toti vei fi supraincantati ,alaturi pe partidele voastre preferate la alegeri,ca se "salveaza" poporul moldovenesc. Pana dupa 10 ianuarie 2015 mai aveti parte de linistea dinaintea furtunii. De la acesat data...Dumnezeu cu mila.Prin ce s-a intamplat in RSS MOLDOVENEASCA la 30 noiembrie s-a complicat, fireste,si situatia Romaniei. Sansa numita JOHANNIS mai da o raza de speranta pt Romania singura. Nici ea nu e insa f sigura.
 • 0 (0)
  Comuniştii fac sadea
  Revoluţia lor de catifea:
  Cu tantamuri şi taclale,
  Cu vuiet de butoaie goale...
  ***********************
  Nu revoluţiile-s ieşirea
  Ci numai dacă-nfăptuim UNIREA.

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Politic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA