ora: 17:00, 07 aug 2017 2427

Cornești are stema și drapelul său: simbolurile orașului sunt codrii, apa minerală și calea ferată


Cornești are stema și drapelul său: simbolurile orașului sunt codrii, apa minerală și calea ferată
Foto: expresul.md

Orașul Cornești are stema și drapelul său. După aproape un an de lucru, Comisia Națională de Heraldică a avizat cele două simboluri publice, realizate de pictorul Alexandru Roșca-Ceban. 

Până în toamnă, și stema, și drapelul vor ajunge în primărie.

”Ne dorim foarte mult să le avem până în luna octombrie, când localitatea noastră împlinește 150 de ani de la fondare”, a spus primarul Vera Buga, transmite expresul.md.

La 26 iunie, Președintelui Republicii Moldova a semnat un decret privind înregistrarea stemei și drapelului orașului Cornești în Armorialul General al Republicii Moldova.

Elementul principal al stemei e un cap de cerb pe un scut de culoare roșie.

”Acesta simbolizează faptul că localitatea este înconjurată de codri”, a explicat Silviu Tabac, doctor în istorie.

În plus, așa cum afirmă Silviu Tabac, cerbul ne duce cu gândul și la… coarne, la ”cornul de animal”, cuvântul ce ar sta la baza numelui Cornești.

Între coarnele cerbului se observă o fântână heraldică. Nu este nimic altceva decât amintirea despre celebra apă minerală ”Cornești”, care a dus faima orașului, decenii la rând, departe, peste hotare.

Capul scutului e de culoare aurie, încărcat cu o roată de șină înaripată de culoare neagră. Acest simbol se regăsește pe toate stemele localităților cu gări și stații de cale ferată. Orașul Cornești a apărut și s-a dezvoltat, susțin istoricii, datorită construcției căii ferate Chișinău-Ungheni în anii 1871-1875.

Deasupra scutului vedem o coroană murală de argint cu trei turnuri, ceea ce arată statutul orașului Cornești: oraș- nereședință de raion.

Drapelul orașului Cornești a fost elaborat în baza stemei, astfel că are pe el aceleași simboluri: cerbul, fântâna heraldică și o roata de șină înaripată. 

Culoarea roșie predominantă este explicată prin faptul că ”e un simbol heraldic al sacrificiului: sacrificiul simbolic al animalului vânat, sacrificial real militar pe altarul patriei în cel de-al Doilea Război Mondial etc. Totodată, roșul este și culoarea care marchează tradițiile de stânga ale localității, explicabile prin însăși faptul nașterii ei ca una a muncitorilor de cale ferată”, a mai explicat Sliviu Tabac.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
  • 0 (0)
    Satul arde da baba se piaptana.
  • 0 (0)
    trebuia sa puna si tankul din posadka:) dodon ar fi venit personal cu rogozin deghizat sa sfintasca "flagu":)

×
Cultură/Stiinţă
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA