Consiliul European a aprobat ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Urmează acceptul Parlamentului European

Consiliul European a aprobat acordul cu privire la asistența macro-financiară pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro.

Consiliul European a aprobat ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova. Urmează acceptul Parlamentului European
(Foto: ziarelive.com)

60 de milioane de euro vor fi acordaţi sub formă de credit, iar 40 de milioane - sub formă de finanţări nerambursabile. Asistenţa are drept scop susţinerea agendei de reforme, se arată într-un comunicat emis de Consiliul European.

„Consiliul a salutat azi decizia negociata impreuna cu Parlamentul European de a aproba asistenta macrofinanciara pentru R Moldova.

Pub

E un pas bun inainte, asistenta venind cu conditionalitati care constituie garantii suficiente pentru realizarea reformelor asumate.

Parlamentul European, grupurile sale politice, PPE si ALDE in mod particular, ar trebui sa pastreze o linie similara, echilibrata, nu politizata pe baza sentimentelor familiilor politice de dreapta. Reformele sunt obiectivul, ele trebuie tinute departe de jocul politic”, a scris pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Andi Cristea.

Totuși, pentru a obține acești bani, Uniunea Europeană a pus mai multe condiții Republicii Moldova.

„Am propus ca acordarea banilor să fie condiționată de progrese în combaterea corupției, independența justiției, întărirea statului de drept și întărirea sistemului bancar. Doar dacă aceste condiții vor fi îndeplinite fondurile vor fi alocate Republicii Moldova. Totul depinde de Guvern. Eu vreau ca banii să fie alocați, dar și Guvernul trebuie să-și îndeplinească angajamentele”, a declarat anterior europarlamentarul Siegfried Mureşan.

După ce Parlamentul European și Consiliul European va adoptata o decizie finală în acest sens, cele 100 de milione de euro urmează să fie acordate în perioada 2017-2018 în trei tranşe.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub

Pentru a putea comenta, este nevoie să vă autentificați, folosind e-mailul și parola cu care v-ați înregistrat pe UNIMEDIA.

Dacă nu aveți un cont înregistrat pe UNIMEDIA,
înregistrați-vă AICI