ora: 08:08, 18 mar 2014 10906 13 Autor: Cristina Buzovschi

Cine controlează sistemul bancar din Republica Moldova? Răspunsul lui Ion Sturza


Cine controlează sistemul bancar din Republica Moldova? Răspunsul lui Ion Sturza
Ion Sturza, ex-premierul RM
Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie
Cine controlează sistemul bancar din Republica Moldova? La această întrebare a răspuns ex-premierul RM, Ion Sturza, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.
 
„Există trei grupări care sunt independente una față de alta: așa-numita grupă a lui Platon, într-adevăr acest Platon este un băiat deștept, dar în realitate nu el controlează această grupă. Cred că mai bine știe FSB, de aceea eu nu voi comenta. A doua grupă este a lui Shor și este o mică grupă de bănci care aparțin elitei politice de la Chișinău, dar această grupare e mai mică”, a menționat omul de afaceri.

Potrivit lui, gruparea lui Platon și Shor acționau în comun până la sfârșitul anului trecut. „Astăzi, cu părere de rău pentru cetățenii Republicii Moldova, se declanșează un război între aceste grupări unde mai rămâne doar să detonezi o bombă atomică”, a atenționat Sturza.
 
„În ziua de azi se poate ușor de spus că bani mulți, care nu aparțin conducătorilor de bănci, ci deponenților și clienților, au fost scoși din Moldova prin diferite scheme în zone off shore, în alte țări. E vorba despre mai multe bănci. Totul se face „legal”, spune Ion Sturza.
 
Mai mult decât atât, Sturza nu crede în posibilitatea „demolării” sistemului bancar din RM și vine cu două argumente. „Nu cred că cineva își dorește să demoleze sistemul bancar din Republica Moldova. Sunt doar niște speculații. Sistemul bancar are de ajuns lichidități. Banca Națională în calitate de regulator are două instrumente: rezervele valutare și posibilitatea de a face emisii. Acestea ajung pentru a acoperi orice gaură din  perete. De aceea, eu sunt liniștit. În al doilea rând, proprietarii, în afara agenților, nu vor avea niciun câștig de la demolarea sistemului bancar”, conchide sursa citată.

 

Comentarii (13)
 • +1 (7)
  Si de ce Sturza nu se implica sa rezolve ceva, ci numai sta si critica dintr-o parte?! Nu-l mai apreciez.
  Incearca sa apara in fata cetatenilor drept un erou, in realitate, insa, nu este nici pe aproape asa.
  A folosit ieri niste tehnici de PR similare cu cele ale comunistilor si ale altor agenti ai Moscovei.
  • 0 (4)
   Desigur, guvernul Sturza a fost unul bun, dar se supraapreciaza. Guvernul Leanca are mult mai multe rezultate frumoase.
   Incearca sa-si faca PR prin faptul ca critica. Urit.
   • +1 (1)
    Acest lucru este cunoscut de mult timp. Nu a facut o mare descoperire. Dar imi pare rau ca Sturza nu spune lucrurile pina la capat. De ce nu spune ca, in mare parte, prin scheme offshore, banii au fost scosi din tara de catre Platon?!
    Sau ca Platon l-a telefonat cu 2 saptamini in urma, ca sa-i ceara un sfat? Deci, sunt prieteni!
  • +1 (1)
   Sturza vrea sa destabilizeze situatia si sa provoace un Maidan, in Republica Moldova.
   Ieri, nu a facut nimic altceva decit sa trezeasca ura fata de actualii guvernanti in sufletele cetatenilor si sa destabilizeze situatia.
 • -1 (3)
  Prea se supraceaza ,Multi politicieni de la noi stiu doar asta sa stea si vorbesca frumos ca ei au facut ca ei vor face si nimic concrt nu fac.Mie imi plac cei din PLDM daca au zis insemna ca trebuie sa ne asteptam la rezultate.Sunt pentru PLDM deorece este singuru partod care face in perioada actuala in RM.
 • +1 (3)
  Așa și n-am înțeles care-i a treia grupare la care s-a referit Sturza?
  • +2 (2)
   S-a referit la acei,care cu efort comun,chiar daca sint din grupari diferite, au dat BEM pe mina rusilor...si alte chestii,mai "marunte"
 • +2 (2)
  Atat timp cat bravii nostri impart banii..
  http://lenta.ru/news/2014/03/18/transnistria/
 • -1 (1)
  SI CARE ESTE A TREIA GRUPARE CRIMINALA ?
 • -3 (3)
  Imi este gteata de acest Sturza...............
 • 0 (2)
  Critici dure față de decizia de a-l demite pe ministrul Apărării:
  http://www.timpul.md/articol/critici-dure-faa-de-decizia-coaliiei-din-chiinau-de-a-l-demite-pe-ministrul-apararii-56654.html
 • +4 (4)
  Dle Sturza vad ca foarte multa lume va critica aici pe unimedia, sau poate e o iluzie, dar nu conteaza. Cert e ca daca sunteti criticat asa intens, inseamna ca reprezentati o valoare, si deci un concurent care ar putea strica planurile carorva clanuri.
  .
  Vreau sa va multumesc si sa continuati cu critica la adresa guvernantilor si tuturor celora care se abat de la caile democratice de a face politica, sau business.
  .
  Avem nevoie de voci care sa ne deschida ochii.
  .
  Succes cu proiectele de IT din Romania, dar nu uitati si de noi in sensul ca nu prea stim pe cine sa mai votam la toamne.

  Sunt cetățean activ
 • 0 (2)
  Voi credeti ca,Unimedia ne ajuta sa intelegem CONCRET care,sint banditii banchiri mari ai Moldovei?Desigur NU.Unimedia afiseaza diferiete gindiri de specialisti si ne specialisti in domeniu,ne zvirle ca la cine un os si baeti rupitiva capurile si descurcati rebusul.Dupa asa lamurire ce ne da Unimedia,noi putem numai presipune,care-i Prima banda si care-i a Treea banda de banchiri.

  Sunt cetățean activ

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru

×
Economic
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA