ora: 09:41, 16 iun 2014 4739
Autor: Cristina Buzovschi

Chirtoacă se dă din nou cu părerea despre BAC


Chirtoacă se dă din nou cu părerea despre BAC
Dorin Chirtoacă, edilul Capitalei
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Primarul general al municipiului Chișinău se dă din nou cu părerea despre modul de desfășurare a sesiunii de bacalaureat. Edilul Capitalei a reiterat propunerile sale, ca elevii să susțină examenele în școlile în care și-au făcut studiile, în săli de clasă și nu în săli sportive sau cantine, să se renunțe la supravegherea video și detectoarele de metal.

Potrivit lui Chirtoacă, statul manifestă „lipsă de încredere” față de absolvenți, notează UNIMEDIA.

Primarul a cerut șefei Direcției Educație, Tineret și Sport să facă o retrospectivă a examenelor BAC de până acum. „Au fost mai multe încercări de a folosi telefonul mobil. Acești elevi nu vor mai avea posibilitatea să susțină anul acesta examenul de BAC, deja în sesiunea 2015. Numărul este relativ mic de fraudă, dar încercări sunt”, a menționat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
 
Dorin Chirtoacă s-a interesat cum au trecut de detectoarele de metal. „Au fost încercări după cureauă, la mână cu ghips, etc. Au fost situații cu copiuțe, când s-au ridicat au căzut copiuțele”, a adăugat Tverdohleb.
 
În replică, primarul a sublinait că testele ajung în continuare pe internet. „Nu-i cum trebuie, nu-i bun cum este, dar nu avem încotro, mergem înainte. Mergem așa anul acesta, până când se vor îmbunătăți condițiile de desfășurare a bacalaureatului. Personal consider că trebuie să fie în sălile de clasă, după toate celelalte reguli, fiecare la el la școală. Mă tem că atunci când vor crește mari, ne vor răspunde celor care le organizează acum examenele pentru BAC, pentru camerele video, pentru toată încrederea și toate celelalte pe care le manifestă statul vizavi de ei”, a declarat Dorin Chirtoacă.
 
Precizăm că anul acesta, 32 de elevi din municipiul Chișinău din ce 12 mii care susțin examenele de bacalaureat, au fost prinși fraudând. Anul trecut numărul lor era de circa 120.
 
În sesiunea BAC 2014 de până acum, la nivel de republică, 90 de elevi au fost dați afară din sălile de examene

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • -6 (12)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  Ocupate, bre, cu intrebarile tale si nu te mai baga unde n-ai nici competenta nici macar o parere argumentata. Hai ca devii antipatic rau de tot...
  • +2 (8)
   Un primar are şi această obligaţiune, cel puţin morală, să aibă grijă de buna desfăşurare a tuturor evenimentelor din localitatea administrată. Dacă la o şedinţă a primăriei se discută acest fapt, asta e ceva normal, nu e normal ca un portal de ştiri să scoată asta din context şi să pună titluri vădit ironice, există în presă nişte reguli, atât scrise, cât şi nescrise. Cu atât mai mult, un politician şi un lider al unui partid are dreptul să reprezinte prin declaraţiile sale membrii şi simpatizanţii acestui partid. Mai mult, orice cetăţean a acestui stat îşi poate expune părerea, are tot dreptul.
   • +3 (3)
    Imi pare rau ca Chirtoaca se face a nu cunoashte despre PORCARIILE de la BAC care se petreceau în școlile în care copiii iși făceau studiile, în sălile de clasă, fara supravegherea video și detectoarele de metal....
    ---
    Fiecare copil era direct shi indirect fortsat sa plateasca 80 - 200 EURO pentru BAC.
    ---
    Acum cind se face ceva, care poate nu-i chiar placut DAR FUNCTIONEAZA - apar tot felul de speculantsi sa profite de prostia cetatsenilor...
    ---
    Imi pare rau de Chirtoaca c-o face shi el.
  • -1 (5)
   Iar antipatiile dumitale vin din cu totul alte considerente, şi aici mai puţin contează anumite declaraţii ale membrilor PL, trebuie să recunoaşteţi asta (cei ce au antipatie faţă de PL) şi să veniţi cu comentarii mai deschise, să spuneţi lucrurilor pe nume. Argumente sunt greu de găsit într-o ştire scoasă din context, pentru că acesta era şi scopul. Dumitale, tot nu argumentezi de ce Chirtoacă nu ar avea compentenţa să se dea cu părerea. Chiar mi-i interesant, ce crezi, cu ce trebuie să se ocupe un primar, oricare primar, ce competenţe trebuie să aibă.
   • -3 (5)
    Se pare ca esti secretarul lui Chirtoaca dupa cum ii porti de grija acestuia pe forum...
 • -6 (10)
  Comentariul a fost marcat ca spam. Afişează comentariul.
  "HOTUL" "smecher" care FURA CAPITALA Statului R.Moldova si la comanda "unionista" trateaza Chisinaul ca pe un oras de provincie romaneasca, basarabeana, nu mai sus decat centru de judet, se declara solidar cu tinerii "hoti" si "smecheri" - "eroii" nationali ai "neamului" lui Pacalici si Pacala, dintotdeauna ANTI-EUROPENI, "balcanici","nomazi","manelisti".
  Pai, un primar FIDEL VALORILOR EUROPENE primul ar trebui sa condamne NOTELE FURATE, NEMUNCITE, CORUPTE si tot anturajul CORUPT care favorizeaza o EVALUARE CORUPTA, FALSA a cunostintelor - nu numai la BAC, dar si pe parcursul celor 12 ani de studii, cand APRECIEREA, EVALUAREA se face SUBIECTIV, in dependenta de cat de mult "place" elevul profesorului - prin comportament CONFORMIST, lingusire, "cadouri" etc. INVERS ar trebui: ELEVII sa fie apreciati NUMAI prin lucrari SCRISE, care si peste 10 ani pot fi verificate de comisiile competente si numai in SALI SPECIALE DE EVALUARE, cu camere video ca la BAC,fara prezenta profesorilor.
  • 0 (4)
   Te referi la primar, la consiliul municipal sau la angajaţii de la primărie? Sau poate te referi la întreaga RM, pentru că avem corupţie peste tot, suntem cu toţii parte a unui sistem corupt, creat nu de azi, ci cu mult timp în urmă. Dar există o regulă, orice om e nevinovat, până ultima instanţă nu afirmă contrariul. Atunci când faci un om hoţ, trebuie sa vii dumitale cu dovezi că e hoţ, şi nu el să aducă dovezi că nu e hoţ, şi să răspunzi în faţa legii pentru declaraţii false. Atunci când spui că un primar trebuie să condamne corupţia şi sistemul dezastruos, păi el îl condamnă, prin declaraţii. De condamnarea penală se ocupă alte instanţe. Sunt de acord că evaluarea elevilor trebuie să fie obiectivă de la bun început, tocmai asta şi e buba, e absolut incorect să nenorocim nişte tineri ajunşi la final de studii, când ei au fost târâţi de sistem până în ultimul an fără a le impune de la bun început regula. Tocmai asta e buna,…
 • -2 (10)
  Chirtoaca, (facepalm).
  In toata lumea se dau examene de intrare si absolvire in sali sportive si in alte incaperi mari - cum altefel sa incapa intr-o sala de clasa (calculata pentru +-30 persoana care stau cite doi in banca) peste 100 de oameni si inca sa le asiguri o distanta minima "anticopiat" de 1-2 metri intre ei?
  E normal sa fie in alta scoala, cu alti profesori care sa nu-ti sopteasca "prieteneste" la ureche solutia corecta sau sa-ti transmita vre-o "bomba". :-)
  Face asa declaratii de parca vre-un neam de-a lui a fost prins cu copiuta sau s-a stresat ca nu a putut copia. :-)
  El se teme sa nu fie stresati copii? Sarmanii, sa vada ei cit de stresati vor fi in viata adulta, cind vor trebui sa lupte nu cu "organizatorii BAC", ci intre ei pentru un post bun sau pentru o promovare.
  Bravo Maia Sandu! Bravo Ministerului Educatiei (mai putin celora care au "scurs" testul pe internet).
  • +1 (7)
   Toate metodele au neajunsuri. Nu ştiu ce a făcut Maia Sandu, la ce rezultate pozitive ne referim? I-au atins aceste rezultate pozitive şi pe profesori? BAC-ul e tot ce ţine de învăţământ sau mai sunt până la BAC o tonă de probleme? Maia Sandu a ştiut doar să taie din cheltuieli, dar pe spatele cui, a ştiut să pedepsească elevul la sfârşit de studii, dar oare la stimulat la început de studii, oare a creat condiţii corespunzătoare de studii, astfel ca peste ani să putem impune reguli stricte la BAC. Ce facem acum cu miile de tineri ce au căzut victime ale sistemului, ce au fost ignoraţi toţi anii, ca la sfârşit să le fie tăiată orice şansă de a mai schimba ceva. Poate era mai corect să le luăm pe rând pe toate. Da, sunt şi eu subiectiv, dar toate astea merită discutate. Fără a lăuda frenetic ministrul educaţiei, care e economist din câte ştiu.
   • +1 (1)
    Parca tema discutata este reactia lui Chirtoaca la BAC si atitudinea Ministerului Educatiei vizavi de organizarea acestui examen. Deja ce a facut si nu a facut un ministru, ca a taiat sau adaugat, ca trebuia sa mai faca multe si marunte e o alta tema larga care tine de sistemul educational. Care incepe acasa, nu la scoala sau la Minister. Lauda a fost adusa Maiei pentru atitudinea intransigenta fata de cei care triseaza la BAC. Daca la fel de strict s-ar da examenele la soferie si s-ar acorda licentele pentru medici poate ar fi putin accelerat schimbarea spre bine. Trebuie multe, dar atunci cind nu ai bani sa platesti salarii si pensii incepi prin a imbunatati ceea ce nu cere multe cheltuieli - cum ar fi un BAC. De care trebuie sa aiba frica absolventii, pentru ca e examenul final a 12 ani de studii. Si daca ti-e mila de un agramat caruia ii dai BAC fara a pedepsi copiatul, atunci vai si amar de capul nostru. Asta e subiectul - copiatul la BAC. Nimeni nu critica subiectele la BAC. :-)
 • +4 (8)
  Reforma impotriva plagierii trebuie sa fie urmata de catre toti!!! Personal am anul acesta examene, si vreau sa confirm faptul ca implementid noile reguli, elevii incep sa invete si sa se pregateasca pentru a sustine cu brio examenele. Doar prin munca proprie putem deveni cineva in viata!
  Ceea ce a comentat primarul este o absurditate totala!

  Sunt cetățean activ
 • -4 (6)
  Doar un neghiob va cauta sa stranga capital politic si din "problemele" unora care nu au invatat si doresc sa cumpere in continuare notele la BAC.Asta face Chirtoaca.Oare sa nu cunoasca dansul ca in Europa sunt camere de supravegere si nimeni nu se plange? Sau poate nu cunoaste faptul ca majoritatea elevilor de la noi copiau pana la introducerea noilor reguli la BAC,atunci cand vorbeste despre incredere in elevi?
 • +3 (3)
  Primul an cînd la noi în liceu nu s-au strîns bani pentru examenele de bacalaureat!
 • -1 (5)
  Anul trecut adica vroia sa inchida semnalele mobile, anul acesta cand is alegerile isi face LOC PRINTRE TINERI SI SE VINDE PENTRU VOTURI! HAHAHAHA SMECHER!

  Sunt cetățean activ
 • +1 (1)
  Lupta cu copierea trebuie desfăşurată nu pe ultimii 10 metri ( în timpul examenelor) dar începând cu clasa I!În prezent, dacă un elev are note anuale negative,este lăsat corigent, iar dacă în toamnă testarea la disciplina respectivă este susţinută pe notă negativă, tot una el e promovat în clasa următoare. În clasa a IX - a la examene copie( condiţiile de susţinere a examenelor de capacitate au rămas de când mâca)şi este primit cu brio la studii în liceu în baza notelor fraudate la examene, aşa că nu trebuie să ne mire faptul că tentativele de copiere încă mai prsistă. Părerea mea e că prea multe licee (480) sunt în ţară, Ar trebui să ţinem cont şi de o veche regulă culinară: tot ce e bun, epuţin.

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA