Citește toate știrile la acest subiect

Chirtoacă cere amânarea Marșului Unirii din 16 septembrie și apelează la „bunul simț” al organizatorilor

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, îndeamnă organizatorii Marșului Unirii și a contra-manifestanțiilor să anuleze evenimentele din 16 septembrie, fie să le transfere pentru altă dată. Totul pentru a nu „umbri” prin posibile violențe Festivalul Etniilor, preconizat să se desfășoare în Capitală la aceeași dată, anunță UNIMEDIA.

Primăria poate schimba doar locația evenimentului, însă nu poate decide asupra zilei desfășurării întrunirilor. De aceea, autoritățile locale recurg la „bunul simț” al organizatorilor. În caz contrar, se va ajunge în instanță.
Chirtoacă cere amânarea Marșului Unirii din 16 septembrie și apelează la „bunul simț” al organizatorilor
Dorin Chirtoacă, primar de Chișinău (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Șeful Cabinetului Primarului, Lilian Carp, a precizat că festivalul Etniilor „a fost deja întărit” prin decretul președintelui Nicolae Timofti și prin decizie de Guvern, instituții ierarhic superioare Primăriei Chișinău. Potrivit lui, și Procuratura Generală s-a expus contra acestor manifestații.

„Este o chestiune delicată. Au avut loc și anterior mai multe manifestații concomitent. Problema apare vis-a-vis de riscurile care se anunță cu aceste manifestații. Legea nu spune că putem modifica și data, putem modifica doar locul. În același timp, nu ar fi deloc corect din partea organizatorilor să-și arate de ce sunt în stare. Ar fi corect, din partea tuturor să facă un pas înapoi și să aleagă o altă zi. Este clar că vor fi ciocniri. Poliția va lua măsuri ca cele două grupuri să nu să se întâlnescă și să nu aibă loc dezordini în masă. Dacă se va întâmpla de Festivalul Etniilor, va umbri festivalul. Și nu va fi corect față de minorități. Fac un apel către organizatorii din ambele tabere, să renunțe la această activitate. Ar fi corect și ar fi cu obraz față de comunitățile etnice din municipiul Chișinău”, a declarat edilul Capitalei. Același mesaj Primăria îl va avea și în instanță, dacă se va ajunge acolo.

UNIMEDIA amintește că în 2012 pe teritoriul R. Moldova au avut loc mai multe marșuri unioniste. Unul a fost organizat la Chișinău pe 25 martie, unul pe 22 iulie la Cahul, iar altul pe 5 august la Bălți. La 16 septembrie un nou astfel de eveniment urmează să fie organizat la Chișinău.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub