ora: 13:50, 07 iul 2014 3915
Autor: Cristina Buzovschi

Chirtoacă avertizează administratorii de microbuze


Chirtoacă avertizează administratorii de microbuze
Dorin Chirtoacă, primar general de Chișinău
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Primarul de Chișinău avertizează administratorii de microbuze că pot rămâne fără licență de activitate dacă nu iau măsuri împotriva șoferilor nedisciplinați. Subiectul a fost ridicat din nou în cadrul ședinței serviciilor și subdiviziunilor a Primăriei Chișinău, ca urmare a accidentelor grave de săptămâna trecută, relatează UNIMEDIA.
 
Edilul Capitalei a declarat că microbuzele nu sunt responsabilitatea directă a Primăriei Chișinău și că competențele de sancționare sunt la autoritățile centrale.
 

„Primii care intervin sunt cei de la poliție, INP-ul, prin constatarea la fața locului a ceea ce face fiecare șofer. După care, este Camera de Licențiere care se pronunță asupra activității întreprinderii. Abia după aceea, dacă mai rămâne ceva pentru Direcția Transport. Informația trebuie comunicată corect la oameni. Oamenii așteaptă ca Direcția Transport și Primăria Chișinău”, a punctat Chirtoacă.
 
Ulterior, acesta le-a cerut angajaților Direcției Transport să facă demersuri de anulare a licenței administratorilor de rută unde au aloc abateri grave.
 
„Transmiteți administratorilor de rută: ori respectă legea, ori cu privire la fiecare urmează să fie demersuri la Camera de Licențiere pentru ridicarea licenței și încheierea activității. Problemele care pe ei îi deranjează, cu tarifele, stațiile, etc. nu pot fi rezolvate la pachet cu securitatea cetățenilor. Securitatea călătorilor este mai presus de cât toate acestea. Dacă nu se pot descurca cu propriile angajați, chiar cu riscul de a expune din nou orașul la grevă, la șantaj, vom rezilia contractele, unul câte unul. Până la urmă, microbuzele vor rămâne doar pe drumurile secundare și vor asigura accesul în suburbii. Contractele de prestări servicii pot fi încheiate pe perioade mult mai scurte”, a precizat primarul.
 
UNIMEDIA amintește, că pe 2 iulie seara s-a produs un alt grav accident rutier în centrul Capitalei cu implicarea unui microbuz de linie de pe ruta 155. În consecință 10 persoane au fost rănite. Trei copii, cu vârstele de 4, 6 și 14, au fost internați în stare gravă la spitalul „Valentin Ignatenco''. Băiatul de patru ani se află în reanimare în stare gravă, dar stabilă.
 
La două zile distanță, pe 4 iulie, un alt caz tragic a avut locO fetiță de cinci ani a murit după ce un microbuz de pe linia 120 a lovit-o chiar pe trecerea de pietoni. Tragedia s-a produs în preajma Gării de Sud.
 
Potrivit datelor Poliției Capitalei, pe parcursul anului curent în raza municipiului Chișinău au avut loc 480 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 26 de persoane. Dintre acestea, 24 de accidente rutiere cu implicarea microbuzelor, în urma cărora 72 de persoane au fost traumatizate. La rândul lor, 11 accidente rutiere s-au produs din vina șoferilor de microbuze, soldate cu 44 de persoane traumatizate.

Comentarii (
)

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
 • +2 (6)
  Offf, acest Chirtoaca... de cine se teme el de nu scoate naibii toate microbuzele? Sa lase doar pe la periferii. Imi amintesc ca atunci cand microbuzele erau in greva, Morgoci si Chirtoka se laudau ca au triplat veniturile CRTECului. Imi amintesc ca el zicea ca daca merg lucrurile tot asa, apoi parcul de troleibuze poate fi inoit macar si in fiecare an. Ma intreb, cine il tine de testicule pe Chirtoaca???? Cat primeste el de la microbuse de nu vrea sa le lichideze? Astea doar is pericol pentru societate!!! Put, calca oameni, merg ca debilii, provoaca accidente... oare chiar trebuie maica-sa sau Badea Misha sa decedeze intr-un accident provocat de un microbuz de ruta ca sa inteleaga ca nu e loc de le intr-o capitala europeana, dupa cum pretinde el ca este Chisinaul?????

  Sunt cetățean activ
  • +1 (7)
   .......legea il tine,precum interesul guvenantilor de astazi de a pune bete in roate a tot ce este de la PL !!
   • -2 (4)
    Orice minciuna are un capat, asai dl Chirtoaca???
    cum credeti, cum o sa va priveasca alegatorii cind o sa afle adevarul despre schemele dvs din primarie???
  • +2 (2)
   pentru ca ei fac contracte cu ministerul transporturilor si cu primaria si posibil aduc un venit ambelor institutii ! o sa fie inlocuiti doar atuci cind alta sursa de venit va deveni mai convenabila
  • -2 (2)
   Daca vei vedea cine sunt conducatorii rutelor de maxi-taxi vei intelege de ce Chirtoaca nu procedeaza precum zici.Incepe cu lista consilierilor municipali ai PL-ului...
 • 0 (8)
  Lumea e satula d3 minciuni si promisiuni domn Chirtoaca, multe au fost , si nimic nu s- a schimbat, cite cazuri tragice cu implicarea microbuselor am avut, cita lume a avut de straduit ?!
  Si merei tot aceeasi, noi o sa va luam licenta daca nu stiu c3, si pina la urma toti lucreaza cum si au mai lucrat .
  • +2 (4)
   ........binteles sa vina nickurile propagandistul verde,prin pupincuristi de serviciu si sa atace tot ce este de la PL,pentru a distrage atentia de la marile lor tunuri,de marca,BEM,Aeroport,contracte date la clienti de partid,etc!!
 • -2 (2)
  Chirtoaca DISCRINMINEAZA forma TRANSPORTULUI PRIVAT, ii IMPUNE conditii DISTRUCTIVE, INEGALE de functionare, NU SUBVENTIONEAZA deloc activitatea microbuzelor, numai a autobuzelor si troleibuzelor. NU APRECIAZA OBIECTIV EFORTURILE transportatorilor privati care activeaza cu un tarif SOCIAL in favoarea majoritatii SARACE a locuitorilor capitalei. Nu se respecta legile legate de CONCURENTA si MONOPOLISM. Mafia din primarie VREA SA MONOPOLIZEZE transportul public si SA-I ELIMINE PE TRANSPORTATORII PRIVATI, de la care nu pot lua MITA ce si-o doresc. Chirtoaca UITA ca pe strada Eminescu au fost nenumarate accidente din cauza lipsei SEMAFOARELOR SI UNOR SEMNE DE AVERIZARE A CIRCULATIEI - VIZIBILE NOAPTEA. Permiteti rutierilor sa circule din niu pe Puskin si nu vor mai fi asmenea fel de accidente!
 • -2 (2)
  Daca Primaria ar SUBVENTIONA transportul cu microbuze, micsorand impozitele ce le platesc in bugetul primariei, atunic transportatorii ar putea cu salarii mai mari sa angajeze soferi mai experimentati, s-ar schimba si conditiile de munca - "planul" la pasageri ar fi mai mic, rutierele si-ar permite la fel ca autobuzele sa circule si semigoale in orele ce nu sunt cele de varf.Nu de viata buna se intampla aceste accidente. La mijloc e SARACIA cumplita a locuitorilor celei mai SARACE CAPITALE din Europa, iar vina pentru SARACIREA "ORGANIZATA", de "GENOCID" e a lui Chirtoaca, care a MAJORAT de 300% tarifele la transportul public,incalzire, apa, gaz, impozitul pe imobile etc. - SFIDAND cu CINISM faptul ca salariul minimal, bursa minimala, pensia minimala, indemnizatia de invalid minimala in cei 6 ani practic nu s-a majorat decat o mica ajustare la INFLATIA si la DEVALORIZAREA leului moldovenesc. Numai un CRIMINAL poate CERE de la om mai mult decat Statul, Primaria OFERA, PLATESTE oamenilor.
 • +1 (3)
  Baeti,Chisinaul,este special incurcat,sa fie condus de Chirtoaca;eu nu stiu,cum inca acest tinar,mai rezista;sa mai si scoata rutele din Chisinau si suburbii,PLDM si PDM,atunci precis ca-l vor scoate;cum inteleg eu,proprietarii de microbuse,sint din Guvern si Parlament(ori au direct legatruri cu ei),si nu lasa sa mai maresca salariul Soferilor care,muncesc pentru 2000 de lei,de put camasile lor de sudoare;cind proprietarii,le-or da un salariu de cel putin 3500-4000 de lei,soferii or avea timp sa lucreze in voe;treaba cu rutele Munisipiului,este tare incurcata,pina cind nu le vor scoate de tot ca,in orasele civilizate ale Europei.

  Sunt cetățean activ
  • -2 (2)
   Despre consilierii PL-ului - sefi de rute maxi-taxi nu doresti sa zici nimic,asa-i?

×
Social
 
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA